HomeSalutEl servei d'oftalmologia de la Clínica Terres de l'Ebre lidera al territori...

El servei d’oftalmologia de la Clínica Terres de l’Ebre lidera al territori les cirurgies de presbícia i estigmatisme

Ens fem analítiques de control, anem al dentista una vegada l’any, ens controlem la pell, però quan ens revisem els ulls? Només quan no hi veiem. “Hi ha malalties de la vista que poden tractar-se millor si les agafem a temps. Algunes, com el glaucoma en els adults i l’ull mandrós en els infants, són silencioses i no es manifesten fins que requereixen tractament”. L’advertiment el fa el doctor Miquel Domingo, qui junt amb el doctor Alejandro Céspedes, lideren el Servei d’Oftalmologia de la Clínica Terres de l’Ebre (CTE) a Tortosa, un centre mèdic pioner al territori en determinades cirurgies de la vista.

L’envelliment de la població fa que algunes patologies de l’ull, com les cataractes, el glaucoma, la malaltia de la retina o l’ull sec, siguen cada vegada més freqüents i motiu de consulta al Servei d’Oftalmologia de la CTE.

Una de les intervencions més habituals és la de cataracta, un procediment quirúrgic que partix d’una tècnica avançada i que permet tractar amb èxit una afecció molt habitual en gent gran.

Alta tecnologia

Els doctors Céspedes i Domingo posen en valor l’equipament tècnic oftalmològic de la Clínica Terres de l’Ebre. “Cada vegada més estem treballant la cirurgia de la presbícia a partir dels 40-50 anys. És una intervenció senzilla, similar a la de la cataracta, que millora la qualitat de vida del pacient i que li permetrà reduir l’ús de les ulleres”. Una altra cirurgia innovadora és la que corregix l’astigmatisme mitjançant la introducció de lents intraoculars. El doctor Domingo insistix que tant la presbícia com l’astigmatisme no són malalties com a tals, sinó manifestacions de l’envelliment de la població.

Una nova epidèmia

A nivell global, però, allò que més preocupa als especialistes de la vista és l’increment dels casos de miopia. Els experts alerten que el 2050, la mitat de la població serà miop. Aquí, les recomanacions continuen sent les revisions i introduir alguns hàbits en el nostre dia a dia. “Més enllà de l’abús de les pantalles, influeix més poder gaudir d’unes hores de llum natural. Està demostrat que passar temps a l’aire lliure, en detriment del que dediquem davant la pantalla, ens protegeix de la miopia”. Ho il·lustra molt bé el doctor Miquel Domingo, quan recorda que a l’Àfrica, acostumats a viure a l’exterior, no hi ha miops, la majoria hi veu molt bé de lluny; en canvi, hi ha molts hipermetrops, incapaços de llegir de prop. A la Xina, la situació és exactament inversa. “La miopia és un mal de societat avançada”, afegix Alejandro Céspedes, i recomana que els xiquets recuperen l’activitat a l’aire lliure.

L’ull gandul

Els infants, juntament amb la gent gran, són els dos principals col·lectius sobre els quals posen el focus els oftalmòlegs. Fins als tres anys, el pediatre pot advertir si hi ha alguna cosa que no funciona a la vista, però a partir d’esta edat és recomanable que la revisió la faça directament l’oftalmòleg, explica Céspedes.

Un dels problemes més freqüents en els més menuts i que pot resoldre’s amb certa facilitat, requerix una detecció i tractament precoç. Parlem de l’ull gandul.

Té fàcil solució fins als 7 anys, aproximadament, posant ulleres o el clàssic pegat a l’altre ull. Després d’esta edat, el cervell madura i ja és més complicat de corregir. Per això és important el paper del pediatre a l’hora d’una detecció a temps, ja que els pares sovint no ho veuen”.

Causes de ceguesa

Les principals causes de ceguesa a nivell mundial són les cataractes, el glaucoma o la degeneració macular relacionada amb l’edat. Com sempre, depèn del lloc on vivim. El doctor Domingo afirma que el principal repte global de l’oftalmologia és tractar les cataractes als països subdesenvolupats. “Al Primer Món, és un problema que es resol amb una cirurgia senzilla. Però en aquests països, la gent es queda cega per unes simples cataractes”.

En canvi, a la nostra societat, preocupa el glaucoma i la degeneració macular. Són dos patologies vinculades directament a l’envelliment general de la població i que quan se detecten són impossibles de revertir. Només se poden tractar per a alentir el seu avenç. Per això, els metges insistixen en les revisions quan estem bé. “Pots veure-hi perfectament però tenir la pressió alta als ulls i no notar-ho. I este símptoma pot evolucionar a un glaucoma en un futur”.

Ara com ara, però, la primera causa de ceguesa en països industrialitzats és la degeneració macular, una patologia que requerix un tractament molt car i que en cap cas revertix el problema, només pot frenar-lo. “Ens preocupa perquè cada vegada n’hi ha més. Esta malaltia pot tenir una part genètica, però també hi influeixen els nostres hàbits, com ara la dieta, el tabac o l’excés d’hores de sol”, explica Alejandro Céspedes.

Fons d’ull

La tecnologia ha permès avenços importants en la prevenció i tractament de les malalties dels ulls. La vista sembla el més misteriós dels sentits, malgrat que els oftalmòlegs són capaços cada vegada més d’identificar i tractar problemes abans irresolubles. I no només de la vista. També d’altres òrgans del cos. S’aconseguix gràcies al “fons d’ull”, “una de les exploracions més importants en oftalmologia, que permet observar el nervi, la retina i els vasos sanguinis, i detectar malalties de la vista i altres no oftalmològiques, com les relacionades amb el cor, el cervell o el ronyó. Amb un fons d’ull podem detectar una patologia de manera no invasiva, sense haver de fer una biòpsia”, explica el doctor Domingo, qui conclou que “l’ull és una finestra a la resta del cos”.

Noves tecnologies com la intel·ligència artificial faran més fàcil la faena als oftalmòlegs, però pel que fa al tractament el repte és la teràpia genètica i la possibilitat de trobar dianes terapèutiques a través de la biologia molecular, en la línia dels nous tractaments del càncer.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 40 = 50

Últimes notícies