HomeComunicacióEl setmanari L'EBRE a l'exposició urbana dels carrers de Tortosa dedicada a...

El setmanari L’EBRE a l’exposició urbana dels carrers de Tortosa dedicada a capçaleres de premsa

La portada del número 1.188 del 14 de setembre del 2001 del setmanari L’EBRE (prèvi a la fusió dels dos mitjans de comunicació escrita, la Veu del Baix Ebre i l’Ebre, el novembre d’aquell mateix any) és una de les capçeleres protagonistes de l’exposició urbana que es pot veure estos dies per diversos carrers del centre i el nucli antic de Tortosa. La publicació, en aquella etapa dirigida per Josep Maria Arasa, dedica en portada una gran fotografia a la multitudinària manifestació anitransvasista a Brusel.les protestant pel PHN del Gonvern de José Maria Aznar. Un fet d’àmbit internacional, poques vegades recollit per la premsa de proximitat també te el seu espai, l’atemptat de les Torres Bessones de Nova York.
L’exposició mostra en total una dotzena de capçaleres de la premsa editada a la ciutat durant els últims 175 anys. Es tracta de l’exposició ‘De El Ebro a L’Ebre’, feta en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021. La idea de dur a terme esta exposició va sorgir del grup de treball de La Cultura és Paraula, i la selecció i edició dels textos que conformen els plafons ha anat a càrrec del director de l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, i els periodistes tortosins Marina Pallás i Oriol Gracià.

La mostra vol remarcar la importància que la premsa escrita ha tingut al llarg dels dos últims segles a la ciutat, temps durant el qual han arribat a existir un total d’unes 130 publicacions. Segons va explicar Curto, es tracta de mitjans que van tindre un període de publicació més llarg o més curt, i que abraçaven tots els espectres ideològics de les respectives èpoques històriques. Precisament, això s’ha tingut en compte a l’hora de fer la selecció de les 12 capçaleres que ara es mostren, perquè es pogués veure el ventall de publicacions que han existit.

El recorregut comença amb la capçalera més antiga: la de El Ebro (editada al 1845). Juntament amb esta, també apareixen portades de diferents moments significatius o anecdòtics, del Diario de Tortosa (1857) / La Verdad (1880) / El Estandarte Católico (1891) / El Eco de la Unión (1893) / El Pueblo (1896) / La Veu de Tortosa (1899) / La Veu de la Comarca (1903) / La Tradición (1911) / Heraldo de Tortosa (1924) / Lluita (1936). Completa el recorregut el setmanari L’Ebre. Estes portades se situen al principi del carrer Sant Blai, a tocar del carrer Cervantes, i posteriorment segueixen a la plaça de l’Àngel, plaça Agustí Querol, plaça de la Cinta, plaça dels Estudis, i carrer de Sant Domènec (al davant dels Reials Col·legis)

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 86 = 95

Últimes notícies