HomeEconomiaLa Generalitat preveu invertir a l’Ebre 36,4 M€, un 57% més que...

La Generalitat preveu invertir a l’Ebre 36,4 M€, un 57% més que en els anteriors comptes

El projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 destina a inversions reals a les Terres de l’Ebre 36,4 milions d’euros, 13 milions més que els comptes de l’any passat (un 57% més). Les principals partides es destinaran a mesures de protecció del delta de l’Ebre, amb una partida nova de 6 milions d’euros que s’afegix als 6 que encara s’han d’invertir en relació a l’exercici actual, segons va assegurar el delegat del Govern Albert Salvadó, i diverses partides d’inversió i millora per a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, de més de 3 milions.

També hi ha una partida de 4,4 milions per a la fase 1 del Xerta-Sénia; 3,26 milions per a l’estació d’aigües residuals de Riba-Roja d’Ebre i 2,21 milions per a un col·lector a Riumar, a Deltebre. Salvadó va afegir els diners per al regadiu Xerta-Sénia a les partides que sí que s’havien territorialitzat en l’annex d’inversions dels comptes. Sense estos diners per al sempre controvertit canal de reg, la inversió a l’Ebre suposa un 2,1% de la del total del país, tot i que el Delegat va insistir que hi ha partides genèriques de diferents organismes i departaments que poden cristal·litzar en inversions afegides. El Delegat considera que els comptes fan “un salt quantitatiu inqüestionable” a les Terres de l’Ebre.

L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, en mans del Departament de Salut des del passat mes de juny, compta amb diverses partides de millora al projecte de pressupostos de la Generalitat. La més gran, d’1,5 milions, es destinarà a les obres del bloc quirúrgic, i 1,22 milions s’invertiran en maquinària i mobiliari.

En canvi, la inversió prevista a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, el de referència a les Terres de l’Ebre, és de 938.500 euros destinats a mobiliari, equips informàtics i maquinarà per al diagnòstic per la imatge. No s’inclou cap partida en el capítol d’inversions reals per a la redacció del projecte d’ampliació del centre que Salut està quantificant i avaluant. Salvadó ho troba lògic perquè el projecte encara no està madur. “Estem encara a la prèvia de les prèvies”, va expressar, recordant que recentment es va acordar la manera de com i on fer el trasllat del dipòsit d’aigua que compromet l’ampliació.

També en l’àmbit sanitari, es preveuen 496.300 euros per a construir el nou CAP de Jesús, a Tortosa. Dels 31,63 milions de recursos públics, la xarxa viària s’endú més de 8 milions d’inversió.

 

Una quarta part, per a la xarxa viària

Destaca el milió i mig per a la millora de les carreteres TV-3408 I TV-3406, a Sant Carles de la Ràpita, la millora de la intersecció de la C-12 milions; la reordenació dels accessos a Tortosa per la C-12 o les expropiacions per a fer la nova carretera entre Riba-Roja d’Ebre i a Granja d’Escarp (101.000 euros). De forma genèrica, es destinen 705.000 euros a operacions de conservació de ferms i prop de 150.000 euros a conservació d’estructures i actius geotècnics, una partida que es repetix a les quatre comarques, de la mateixa manera que els 425.000 per a conservació d’obra civil que compartixen Baix Ebre, Montsià i Terra Alta.

Els comptes inclouen literalment una partida de 656.000 euros per a l’embarcador de Vinebre que el Delegat va matisar que corresponen en realitat al projecte Migratoebre. També hi ha una partida de Ports de la Generalitat per a l’escola nàutica de la Ràpita, que creix fins a 1,1 milions per a urbanitzar la zona. També es preveuen 650.000 euros per a instal·lar una marquesina solar a l’aparcament del port.

Altres actuacions destacades són el desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica entre Magraners (Segrià) i Móra la Nova, amb 1,5 milions; el projecte de consolidació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, amb tres partides que sumen 298.000 euros; prop de 500.000 euros per al projecte constructiu d’ampliació de la xarxa de reg de Vingalis de Flix o els 200.000 euros previstos per a la segona fase de la urbanització Moll de Ribera de l’Ampolla.

En l’àmbit industrial, l’Incasòl invertirà prop de 200.000 euros en millorar els serveis de les parcel·les 4 i 7 del polígon Catalunya Sud de Tortosa. També a la capital ebrenca es preveuen 74.000 euros per a la quarta fase de la restauració de les muralles, 220.000 euros per a l’equipament del servei de patologia forense del tanatori de Jesús, i 260.000 per a la reforma de l’edifici judicial antic de la ciutat. Salvadó, a més, va avançar que s’està acabant de redactar el projecte per a construir a Tortosa un equipament per a atendre els menors víctimes d’abusos sexuals, que assegura que es podrà traure a licitació durant el 2022 tot i que ara no tinga partida assignada.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 54 = 56

Últimes notícies