HomeSocietatEl suïcidi va ser la primera causa de mort en persones d’entre...

El suïcidi va ser la primera causa de mort en persones d’entre 15 i 44 anys l’any 2020

El 2020, el suïcidi va ser la primera causa de mort a Catalunya en persones d’entre 15 i 44 anys. Aquell any hi va haver 556 morts per suïcidi al territori català, la gran majoria hòmens (414); i el 2021, la xifra va incrementar-se en vint persones més (576), de les quals 435 van ser hòmens. L’any passat, el 2022, la xifra va enfilar-se fins a les 607 persones que van llevar-se la vida. De mitjana, més de 50 cada mes. Mai els registres oficials havien superat la barrera de 600 defuncions per suïcidi.

Estes són les dades publicades pel Departament de Salut i l’Idescat, de les quals se n’ha fet ressò el Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA), qui ha mostrat la seua “preocupació” davant unes xifres que quadrupliquen les víctimes per accident de trànsit -el 2022, van morir 157 persones a les carreteres catalanes. I, que a més, han augmentat exponencialment amb el pas dels anys: un 15,4 % en una dècada (526 suïcidis el 2012) i un 61 % en quinze anys (377 defuncions per suïcidi el 2007).

El que no ha canviat gens en deu anys és que tres de cada quatre persones que se suïciden a Catalunya són hòmens. És una proporció que es manté. Segons explicava la presidenta de Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Cecília Borràs, a El matí de Catalunya Ràdio, esta letalitat està relacionada amb les dificultats que tenen els hòmens per compartir les emocions. “Pensen que poden menystenir la seua vàlua com a hòmens si diuen que tenen una depressió. Els amics els diuen: ‘Això ho arreglem amb dos cerveses, va, anima’t’. I això no ajuda. I solen fer ús de mitjans letals més agressius”, deia.

Des de la Generalitat de Catalunya assenyalen que en el darrer any les temptatives de suïcidi han augmentat en un 27 %. Les principals causes associades amb la conducta suïcida són els conflictes familiars, haver estat o ser víctima de violència sexual, patir maltractament a la infància o patir assetjament escolar o bullying. Així mateix, el perfil majoritari de les persones ateses pel Telèfon de l’Esperança i el Telèfon de Prevenció del Suïcidi és el de persones no actives i en situació de solitud no desitjada.

Davant d’això, les infermeres d’atenció primària del CODITA han determinat que “sabem que entre un 80 i un 90% dels suïcidis estan precedits d’un problema de salut mental. Les persones que pensen en el suïcidi, sovint, no tenen clar que vulguen morir, però sí que volen dixar de patir”. Un fet, diuen, que cobra encara més importància en els adolescents i els jóvens.

A Catalunya, l’any 2021, els centres de salut mental infantil i juvenil van incrementar un 8,5 % el nombre de persones ateses i un 23,4 % el nombre visites totals respecte del 2019. Així mateix, les urgències de menors de 18 anys van incrementar-se un 28,5 % durant este mateix període. És per això que des de Codita apunten que l’escola pren un gran protagonisme i ha d’oferir elements protectors davant estos factors de risc del suïcidi adolescent, com l’assetjament escolar, ja que atempta contra la salut mental del menor provocant una submissió i un patiment límit dilatat en el temps que pot provocar la necessitat de claudicar i posar fi a la vida.

En este sentit, les infermeres d’atenció primària de Codita destaquen el Programa Salut i Escola, impulsat pel Departament de Salut i el d’Educació, que promou la col·laboració entre els centres educatius i els serveis de salut per millorar la salut dels adolescents mitjançant accions, entre d’altres, de prevenció de situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac. D’altra banda, el departament de Salut va anunciar el passat setembre la creació de l’Observatori de Prevenció del Suïcidi.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + = 17

Últimes notícies