HomeEducacióEl tancament de la llar d’infants de Creu Roja furga en la...

El tancament de la llar d’infants de Creu Roja furga en la falta de places públiques

Creu Roja ha anunciat el tancament de la seua llar d’infants de Tortosa, l’única d’entre els centres privats que funcionen a la ciutat que tenia caràcter social, i ha dixat sense faena els seus treballadors i sense una plaça assequible a una dotzena de famílies, majoritàriament vulnerables. Això obre un altre front entre el nou govern municipal i el llegat de l’anterior govern de Junts per Tortosa, que la tardor passada, després d’anys de reclamacions de l’oposició, es va decidir a impulsar un servei de llar d’infants pública al nucli principal de Tortosa. Ho va fer amb la intenció explícita d’aprofitar tant l’edifici com el servei de llar d’infants que durant dècades ha estat oferint Creu Roja al carrer de Ramon Berenguer IV, però el cas és que, com subratllen fonts de l’actual govern municipal (PSC-Movem i ERC), tant la tria de l’edifici com la gestió de l’escola bressol pública havien de sortir a concurs i hi podien concórrer altres entitats.

Els partits que aleshores eren a l’oposició i ara són al Govern ja van qüestionar que s’apostés públicament per Creu Roja, que els darrers anys ha fet obres importants de millora tant a la llar com a la resta d’instal·lacions, abans de traure a concurs la concessió o fins i tot abans de crear una comissió tècnica per a impulsar la llar d’infants municipal. Una comissió a la qual, d’altra banda, es van oposar, perquè demanaven formar-ne part excepcionalment i el govern de Roigé no els ho va concedir. El Govern de Junts va iniciar igualment l’expedient perquè la comissió no era preceptiva i en el moment del relleu a l’Ajuntament, fruit de les eleccions del passat 28 de maig, el nou executiu local, segons assegura, va rebre l’expedient “a punt de fer el concurs per a buscar local”, però va estudiar la situació i va concloure que el “cost zero” per a la ciutat, anunciat per Roigé en base a un equipament ja validat per la Generalitat -l’edifici de la llar d’infants de Creu Roja- i als recursos per alumne que havia de posar el Departament d’Educació, no s’ajustava a la realitat. “A dia d’avui la Generalitat només garantix la gratuïtat de P-2, no pas de P-1 i P-0”, transmet l’actual regidor d’Educació, el socialista Víctor Grau. La intenció del Govern municipal és construir una nova llar d’infants “al centre de la ciutat” amb fons europeus. De moment, però, amb vista al curs escolar que està a punt de començar, haurà de donar una solució a la dotzena de famílies afectades pel tancament de l’escola bressol de Creu Roja, que s’hauran de derivar a altres llars privades. “Ja he parlat amb els serveis socials i estem buscant una alternativa per a estes famílies”, assegura Grau, que critica que “durant 16 anys els Governs convergents o postconvergents han estat incapaços de generar una oferta de places de llar d’infants pública” a la ciutat. El punt de vista de l’oposició és ben diferent, ja que imputa el tancament de la llar de Creu Roja al “desgovern quatripartit”, incloent-hi també la CUP, que dona suport al govern des de fora. “La inacció del Govern municipal dixa Tortosa sense una llar d’infants que complia una funció social. Lamentable perdre estos llocs de treball. Una pèrdua molt gran per a la ciutat”, ha lamentat l’exalcaldessa i portaveu de Junts, Meritxell Roigé.

Entre 30.000 i 60.000 euros de dèficit

L’any passat, Creu Roja va haver de fer front a un dèficit de 30.000 euros pel servei de llar d’infants, segons l’entitat, i enguany, atenent que només hi havia 12 alumnes inscrits, preveia que este desajust podia duplicar-se, fins als 60.000 euros anuals. L’Ajuntament coneixia esta situació, i si bé Grau va assegurar haver-se assabentat de la decisió del tancament de forma circumstancial, el president de Creu Roja a Tortosa, Joaquin del Pino, ho nega i recorda que, des del mes de juny, l’entitat ha mantingut diverses reunions amb el nou equip de Govern, al qual havia transmés que es preveien més matriculacions fins a l’inici de curs i que si el servei es municipalitzava, “amb 40 alumnes a l’Ajuntament ja li sortirien els números, perquè pot optar a subvencions tant de la Generalitat com de la Diputació”. Segons Del Pino, però, el Govern no ha volgut “ni venir a veure la llar d’infants” de Creu Roja i ha decidit iniciar un procés de creació d’una nova llar d’infants municipal. Del Pino afegix que va demanar garanties que este procés comptaria amb Creu Roja, però que no va obtenir cap resposta i, ateses les dificultats, el passat 22 d’agost, en una reunió a Barcelona, Creu Roja va decidir liquidar el servei d’escola bressol de Tortosa. “Ara resulta que es fan els sorpresos i es dediquen a utilitzar la qüestió políticament”, va contraatacar Del Pino, que considera que, encara que el nou Govern vulga construir una nova llar d’infants, podria haver començat per fer pública la de Creu Roja i després habilitar-ne d’altres. Les úniques llars d’infants plenament públiques que funcionen al municipi ho fan als pobles: Bítem, Campredó, Jesús i, des del curs passat, els Reguers i Vinallop.

Fonts oficials de l’equip de Govern sostenen que el procés iniciat per a eixugar el dèficit de places cent per cent públiques al nucli principal de la capital ebrenca no és una municipalització, sinó la creació d’un nou servei de llar d’infants pública, que implica, insistixen, la convocatòria de dos concursos públics. “Junts hauria d’explicar com volia saltar-se els concursos o com volia fer un concurs a mida”, conclouen.

Òscar Meseguer Julián
Òscar Meseguer Julián
Periodista. Director del Setmanari l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 4 =

Últimes notícies