HomeSocietatEl trasllat d’arena al delta de l’Ebre començarà a partir de la...

El trasllat d’arena al delta de l’Ebre començarà a partir de la segona quinzena de setembre

El Ministeri per a la Transició Ecològica preveu començar el trasllat de 320.000 metres cúbics d’arena al delta de l’Ebre a finals d’este mes de setembre, uns treballs que han de servir per a reforçar i protegir les zones de la costa deltaica més afectades per la regressió i els temporals, com l’illa de Buda, la Marquesa o el Trabucador, entre d’altres. El pressupost de la intervenció ascendix als 4 milions d’euros i, si la meteorologia no ho impedix, es preveu que les obres duren al voltant de tres mesos, durant els quals s’extraurà arena de zones del Delta on s’acumula més terra i es traslladarà amb camions i màquines cap a estes àrees més afectades.

A la part nord del Delta, al front litoral de Deltebre es preveu aportar 150.000 metres cúbics de sorra entre les platges de la Marquesa i de Riumar, terra que s’extraurà de la Punta del Fangar i que servirà per a reforçar la línia de costa, que ha patit greument els efectes de la regressió. A la part sud del Delta, s’abocaran 150.000 metres cúbics d’arena a la part final del Trabucador, provinents de la Punta de la Banya i que permetran enfortir l’estructura de l’istme, debilitada després dels temporals patits durant estos darrers tres anys. Encara a la part sud, a l’illa de Buda, s’abocaran 20.000 metres cúbics de sorra, extrets de la platja del Serrallo, a Sant Jaume d’Enveja. Esta darrera actuació és l’única que ha quedat limitada respecte del projecte original, segons el qual es preveia moure 80.000 metres cúbics d’arena, una quantitat que, segons fonts del Govern central, el Parc Natural del delta de l’Ebre ha reduït a 20.000 per a protegir la platja del Serrallo.

L’operatiu, que portarà a terme l’empresa Tragsa, es dividirà en dos equips de treball simultanis, i durant els tres mesos i mig que es preveu que s’allarguen els treballs es tancarà l’accés a les platges entre setmana. “Cada equip comptarà amb una pala carregadora giratòria, vuit camions de grans dimensions i un o dos dúmpers; per tant, un volum important de maquinària que obligarà a restringir l’accés a la zona, per seguretat”, ha apuntat Antoni Espanya, cap del Servei Provincial de Costes a Tarragona.

Estabilitat temporal

Espanya ha afegit que “per a desenvolupar el projecte caldrà la col·laboració de tothom, d’ajuntaments i regants, però també dels usuaris, que hauran d’entendre que no es podrà fer algunes excursions entre setmana, com per exemple, a la punta del Fangar”. És la segona actuació d’estes característiques que es porta a terme al delta de l’Ebre, després d’una primera intervenció al 2020, setmanes més tard del temporal Gloria. Segons Espanya, “estos trasllats permeten garantir certa estabilitat al Delta, malgrat la fragilitat que patix l’espai natural”, i ha apuntat que “les obres del 2020 van ajudar que el temporal Filomena i altres tempestes no afectessen tant el Delta, i, si la meteorologia es comporta, podrem allargar l’estabilitat de la costa com a mínim fins a dos, tres o cinc anys més”. El cap del Servei Provincial de Costes també ha reconegut que les obres serviran per a mantenir la línia de la costa mentre no s’executen els projectes que preveu el Pla de Protecció del Delta, que està redactant el Ministeri per a la Transició Ecològica. “Hem de guanyar temps fins que no s’aprove definitivament el pla i puguem encarregar els projectes executius, perquè els processos administratius poden trigar mesos a executar-se”.

Coincidint amb l’inici de les obres, es preveu que puguen visitar el delta de l’Ebre representants del MITECO, que aprofitaran per a reunir-se amb la Taula de Consens pel Delta, per a ultimar les mesures que s’estan treballant des del Pla de Protecció del Delta i detallar en quin punt es troba el document, una redacció que, segons Espanya, s’ha endarrerit perquè tots els projectes que preveu el Pla s’han sotmès a una tramitació ambiental estratègica, fet que ha suposat “sacrificar tot el 2022 per a superar este procés, que el Ministeri no considerava necessari, però que el Govern català i el Parc Natural volien, per tal de tenir una garantia jurídica que tots els projectes ambientals que es desenvolupen al Delta estiguessen alineats amb la normativa ambiental i europea”.

No és el primer cop que les discrepàncies al voltant dels tràmits administratius provoquen un endarreriment a l’hora d’executar projectes ambientals al delta de l’Ebre. El trasllat de 320.000 metres cúbics d’arena estava previst que comencés abans de la primavera del 2022, però finalment s’ha ajornat fins a esta tardor perquè Estat i Generalitat no van desencallar a temps l’avaluació d’impacte ambiental simplificada, un tràmit que el Govern estatal considerava prescindible, però que l’executiu català defensava com a necessari per a blindar jurídicament el projecte. Este retard en la tramitació va obligar a aturar les obres fins que finalitzés la temporada de nidificació i turística al Delta, que acabarà este proper mes de setembre, moment en què es podran iniciar, finalment, els trasllats d’arena.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 57 = 61

Últimes notícies