HomePolíticaEl TSJC permet al Caprabo instal·lar una gasolinera al nucli urbà de...

El TSJC permet al Caprabo instal·lar una gasolinera al nucli urbà de la Ràpita

Tot i el rebuig de l’equip de govern i dels grups a l’oposició davant la instal·lació d’una benzinera impulsada per Caprabo enmig del nucli urbà, el consistori ha hagut d’acatar una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i en la darrera sessió plenària del passat divendres 25 de novembre van haver d’aprovar-ne provisionalment la implantació. Tal com va determinar la portaveu de l’equip de govern republicà, Èrika Ferraté, “estem acatant una sentència judicial i, tot i que tots voldríem votar-hi en contra, les lleis i les sentències no les fem nosaltres; i com a representants d’este consistori, ens devem a l’obligat compliment de les resolucions judicials”.

Segons Ferraté, els fets es remunten el gener de 2015, quan la companyia de supermercats va interposar un recurs a l’Ajuntament de la Ràpita; i no va ser fins al desembre d’aquell mateix any, ja amb l’equip de govern liderat pel republicà Josep Caparrós, que va desestimar-se i es va decidir “no a posar esta gasolinera”. L’empresa, aleshores, va presentar un altre recurs al TSJC que, finalment, el 19 de juliol de 2021, va acabar donant-li la raó.

Els grups a l’oposició, tot i ser conscients que no podien votar-hi en contra, van abstenir-se, però van fer esment al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), al·legant que este pla “protegia la implantació de benzineres dins del nucli urbà”, assenyalava la portaveu de Junts per Catalunya (JxCat), Helena Queral, que afegia: “Tenim zones als polígons adaptats perquè s’hi posen benzineres”.

Al seu torn, la socialista Rosa Anglès apuntava que “tot i que no podem anar en contra del TSJC, s’hauria de mirar de fer un estudi per a evitar que s’implanten més benzineres dins la població”; així com, Pedro Hernández, de Més Ràpita (mR), considera una “aberració” la seua implantació a l’entrada del poble per la banda d’Alcanar, atès que amb les tres benzineres que hi ha al poble “ja n’hi ha prou”, i manifestava que “hauríem de plantar-nos i dir que no la volem, perquè ara és Caprabo, però després poden venir altres marques comercials”.

Davant dels comentaris de l’oposició, Ferraté va argumentar que “la llei estatal no dona la raó al POUM, i, en canvi, dona la llibertat per a posar estes gasolineres perquè entén que és una activitat comercial més i que, tot i que no ens agrada en absolut a ningú, el tribunal entén que no ens podem posar en contra de la lliure competència que té l’empresa. Caprabo ha guanyat la sentència, i no tenim marge de maniobra. L’únic que podem fer és complir la resolució, fent este tràmit d’aprovació provisional; i l’aprovació definitiva correspondrà a la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre”.

Així, va aprovar-se el Pla especial urbanístic per a implantar un punt de subministrament de combustible associat a la superfície comercial Caprabo, emplaçada al carrer de Sant Isidre, 228, amb els vots a favor dels republicans i les abstencions de la regidora no adscrita Francina Molina, el PSC, JxCat i mR.

Pressupostos aprovats per al 2023

En la darrera sessió plenària també van aprovar-se els comptes per al 2023, que ascendixen a un total de 13,8 M€, amb els vots favorables d’ERC i la regidora no adscrita, les abstencions de mR i PSC i el vot en contra de JxCAT. Segons el regidor d’Hisenda i Promoció Econòmica, Albert Salvadó, es tracta “d’un pressupost responsable i equilibrat”, amb la màxima “contenció de despesa”; i, pel que fa a inversions, s’acabaran totes les obres iniciades.

Al seu torn, Queral va determinar que “els recursos són escassos” i que el Govern ha tingut “poca capacitat per a generar-ne de nous, vivint i operant a cop de subvenció”, que no s’ha previst l’augment de la retribució salarial del personal derivada dels pressupostos generals de l’Estat que pot ascendir “a uns 200.000 €”, i que les “inversions reals són molt pobres, d’uns 450.000 €, i que se n’aniran principalment en la nova inversió en eficiència energètica (300.000 €) que aplaudim, però que s’haurà de fer via crèdit i tenim pocs detalls”. També va criticar les retallades de la majoria de les regidories (-22 %), “que no són partides polítiques com diuen”.

Des de mR van posar en dubte també algunes retallades, però, malgrat això, van votar abstenció: “Hem estudiat molt els pressupostos i, com que les eleccions són al maig, el Govern que entre els haurà d’assumir, i ens els estaríem tirant a sobre. D’altra banda, retallant d’aquí i d’allà considerem que s’han fet uns pressupostos equitatius”.

Anglès va argumentar el seu vot perquè “durant estes dos legislatures he reivindicat que no s’han desenvolupat projectes com el Pla estratègic local, l’estudi paisatgístic per a la millora del paisatge urbà, la zona blava, traure la Policia Local del consistori o donar compliment als pressupostos participatius i arreglar l’av. dels Esports”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies