CATALUNYA // Els Agents Rurals van fer un total de 2.045 actuacions de prevenció d’incendis i de control d’accés al medi natural a Catalunya entre dimecres 11 d’agost i dimarts 17 d’agost, període en què es va mantenir activada la fase d’alerta del Pla Especial d’Emergències d’Incendis Forestals a Catalunya (INFOCAT) arran d’un dels pitjors episodis d’alt risc d’incendi dels últims anys. El 80% d’aquestes actuacions es van fer en municipis on s’havia activat el nivell 3 del Pla Alfa, que implica la suspensió d’activitats amb risc d’incendi forestal. A més, davant l’episodi extrem es van establir altres restriccions al medi natural. El cos operatiu va aixecar 53 actes de denúncia per incompliments d’aquestes mesures.
Es van fer sobretot denúncies per activitats de risc d’incendi forestal (com ara per l’ús de fogonets, l’encesa de focs d’esbarjo) i d’accés a espais naturals prohibits sigui amb vehicle motoritzat o a peu, i per acampades. Dues de les actuacions més destacades són les denúncies interposades a agències de viatges o companyies d’autobusos per haver organitzat activitats de lleure a zones on hi havia activat el nivell 3 del Pla Alfa. En concret, es van aixecar actes de denúncia a dos autobusos a l’embassament de Camarasa i als responsables d’una excursió de 200 persones a les gorgues de Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà).
El dispositiu de prevenció, reforçat
Els Agents Rurals han reforçat el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i han augmentat la vigilància als espais naturals protegits on s’ha activat el tancament d’accessos per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals. En concret, durant els set dies que ha durat l’episodi s’han desplegat 1.200 efectius per tot Catalunya i a més s’ha reforçat la vigilància, amb el suport de dos helicòpters del Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals.
Aquest dispositiu de prevenció s’ha fet conjuntament amb Mossos d’Esquadra, policies locals, les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF).
Aquesta tasca de prevenció i de vigilància ha permès que tot i la situació extrema de perill d’incendi, durant els sis dies que ha durat l’episodi, a Catalunya només hi ha hagut quatre incendis forestals de més d’una hectàrea, el més important dels quals el de la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta, on el 12 d’agost van cremar 70 hectàrees de terreny forestal. També hi ha hagut altres focs a La Baronia de Rialb (6,62 ha), Freginals (2,93 ha) i Tarragona (6,97 ha).
Un dels pitjors episodis dels últims anys
Aquest ha estat un dels pitjors episodis de perill d’incendi des de l’any 2003 i per això, es van establir mesures de prevenció, entre les quals la restricció d’accés a espais naturals i l’activació del nivell màxim del Pla Alfa per part d’Agents Rurals.
Pel que fa als espais naturals, durant l’episodi han estat restringits en algun moment els accessos a:
- L’Albera
- El Montgrí
- Parc Natural de Montserrat
- Serra de Montsec
- Baronia de Rialb
- Montmell-Marmellar
- Montsant
- Parc Natural del Cap de Creus.
I el nivell 3 del Pla Alfa es va activar a bona part del territori català. Coincidint amb els dies de major risc, el cap de setmana del 14 i 15 d’agost, fins a 333 municipis de 24 comarques tenien activat el nivell màxim d’aquest pla operatiu dels Agents Rurals.
L’activació del nivell 3 del Pla Alfa implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal, així com l’aturada dels treballs forestals i de la caça. A més a més, a conseqüència d’aquest episodi extrem de perill d’incendi, es van establir mesures addicionals següents:
- Suspensió de totes les activitats de joventut de tipus acampada i/o ruta, així com aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents.
- Restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l’entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.
- Suspensió de l’activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 10 h i les 20 h. S’exclou la recollida de productes agrícoles.
- Suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana i els seus vorals excepte les autoritzades pel Servei Català de Trànsit.
- Limitació de la circulació dins del bosc del transport de productes forestals en horari entre les 10 i les 20 hores.
- Limitació de la circulació motoritzada en el medi natural exceptuant residents i activitats inajornables.
No abaixar la guàrdia
La millora de les condicions meteorològiques, especialment la baixada de les temperatures excepcionalment altes que ha viscut Catalunya durant els últims dies, ha fet reduir el perill extrem d’incendi arreu del territori. Des d’avui, dia 19 d’agost, ja no queda cap municipi amb nivell 3 del Pla Alfa activat i s’han reobert tots els accessos a espais naturals, inclòs el Parc Natural del Cap de Creus, que fins ahir encara es mantenia tancat.
Tot i això, el perill continua sent elevat i hi ha en total 15 comarques catalanes en nivell 2 del Pla Alfa, on les activitats de risc d’incendi estan restringides o limitades. Cal no abaixar la guàrdia i per això els Agents Rurals demanen a la ciutadania mantenir la màxima prudència quan se surti al bosc. Cal recordar que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents. Des de l’1 de gener de 2021 les negligències han representat el 46% del total d’incendis forestals que hi ha hagut a Catalunya.