HomeSocietatEls aqüicultors esperen una campanya òptima per al musclo en un any...

Els aqüicultors esperen una campanya òptima per al musclo en un any amb més aigua dolça de l’Ebre

Els productors de mol·lusc del delta de l’Ebre han donat ja el tret de sortida a la campanya d’extracció de musclo que enguany arriba amb molt bones perspectives davant una major aportació d’aigua dolça a les badies, fet que afavorix el creixement i la qualitat del musclo.

D’entrada este estiu no s’esperen restriccions de regadiu al Delta, ja que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ja ha garantit la dotació d’aigua per a tot l’estiu, després que l’any passat els aqüicultors patissen les conseqüències de les restriccions del regadiu. “L’any passat vam patir una salinitat elevadíssima a les badies i al musclo li va costar engreixar-se”, recorda Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l’Ebre.

Per enguany les perspectives són diferents amb l’aigua garantida dels regants i, a més, la producció aqüícola a les badies s’ha vist beneficiada també per l’alt cabal que registra el riu Ebre en les darreres setmanes. “Hem registrat entrades d’aigua dolça a les badies com feia anys que no passava”, ha dit Bonet.

De fet, a la badia del Fangar, el darrer informe de qualitat de l’aigua de l’IRTA, en data 26 d’abril, registra una baixada en picat de la salinitat per sota dels 25 grams, “amb paràmetres similars a les llacunes”, remarca Bonet. A més, en este mateix informe, el nivell de fitoplàncton se troba per sobre dels 6 mg/m3, sis vegades més que a principis d’any. Uns nivells de salinitat i fitoplàncton que, sense dubte, afavoriran l’engreix i el creixement del musclo que s’espera que enguany siga d’una gran qualitat. Pel que fa a la quantitat, la previsió és recollir 3 milions de quilos.

Cria de la badia de Roses

Una de les novetats de la campanya d’enguany és que s’extrauran els primers musclos amb cria provinent de la badia de Roses. Se van cultivar 26.000 kg de cria captada en aigües del golf de Roses i, després de créixer a les badies del Delta, amb una adaptació molt bona, la previsió és que se’n puguen extraure uns 50.000 kg. Se tracta encara d’una quantitat molt minsa dels 3 milions de quilos que es produïxen al Delta, però la voluntat és incrementar este percentatge fins al 80 o el 100 % en un període d’entre 4 o 6 anys.

Captar cria de musclo al golf de Roses permetria als productors del Delta tindre cria de proximitat i no dependre tant d’altres països com Grècia o Itàlia. “La llavor com més a prop, millor; el transport sempre és un estrès per a la llavor i el que hem comprovat enguany és que s’està comportant d’una manera òptima”, ha insistit Bonet. A més de tindre la cria més a prop, captar-la a Roses suposa un estalvi de costos molt important per al sector, ja que fer portar un camió de llavor de musclo des de Grècia té un cost mitjà de 4.000 euros.

Després que la prova pilot haja resultat exitosa, ja que s’ha pogut comprovar l’adaptabilitat de les cries provinents de Roses a les badies del Delta, ara el projecte amb la Confraria de Pescadors de Roses seguix endavant i, de moment, ja hi ha instal·lats a la badia de Roses 2.000 col·lectors amb una nova captació de cria per a la pròxima campanya. A més, els productors del Delta hi han portat 2.000 col·lectors més, en este cas amb cria captada a les badies. “Volem veure com passen l’estiu a la badia de Roses” on la profunditat de les aigües és major i la temperatura es manté entre 2 i 3 graus per sota. Un cop passat l’estiu es valorarà “quin sistema és millor: si captar musclo directament a Roses o fer la captació de cria al Delta i després portar-la cap allà”.

L’objectiu d’esta prova pilot és aconseguir una millor adaptació del cultiu al canvi climàtic, després que els productors de mol·lusc hagen patit en els darrers anys diversos episodis de mortalitat de cria a causa de les altes temperatures.

La proposta, que compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, espera desplegar-se en la seua totalitat de forma progressiva. El director territorial d’Acció Climàtica a Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, ha remarcat que per a fer-ho possible caldrà superar qüestions administratives i tècniques per a anar augmentant el transport d’estes llavors. Malgrat tot, Gómez ha posat en valor la importància de comptar amb producte de proximitat i d’alta qualitat.

Lluisa Bertomeu
Lluisa Bertomeu
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies