HomeTerres de l'EbreEls aqüicultors tanquen la temporada del musclo amb una minva d’1 milió...

Els aqüicultors tanquen la temporada del musclo amb una minva d’1 milió de quilos

EDICIÓ PAPER // Els productors de mol·lusc del delta de l’Ebre han tancat la temporada del musclo amb la comercialització de 3,5 milions de quilos, un milió de quilos menys que la mitjana dels darrers anys. Esta baixa en la producció es deu a dos factors que han marcat la campanya d’enguany: els danys ocasionats per l’impacte del temporal Glòria i la davallada de la demanda de producte a causa de l’aturada de la Covid-19.

Segons ha explicat, Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l’Ebre (Fepromodel), l’impacte del temporal Glòria ha suposat una minva en la producció de 300.000 quilos de musclos, ja que el temporal va dixar enfonsades una trentena de plataformes de mol·lusc i moltes no han pogut entrar enguany en producció. A este factor cal afegir-hi també la crisi de la Covid-19, que va aturar completament l’activitat de la restauració entre els mesos d’abril i maig i no es va reactivar fins a pràcticament finals de juny, coincidint amb el pont de Sant Joan. “Els mesos d’abril i maig van ser molt dolents, ja que la demanda del sector de la restauració va caure en picat”, explica Bonet, que manté que tot i que la demanda es va “reactivar” al juny i al juliol, “no ha estat suficient per a compensar el retard que portàvem acumulat dels mesos d’abril i maig”. Així han quedat pendents de recol·lecció entre 600.000 i 800.000 quilos de musclo, que no s’han pogut retirar de les badies per a la seua recol·lecció.

A les pèrdues de comercialització cal afegir-hi també la mortalitat d’una part de la cria de musclo de la badia del Fangar a causa de les altes temperatures de la segona quinzena d’agost. Es va morir gran part del musclo comercial que quedava pendent de recollir i entre un 50% i un 60% de la cria de musclo. Per tot plegat, per als productors de mol·lusc no ha sigut una campanya bona, malgrat que la qualitat ha estat enguany molt bona, ja que el trencament de la barra del Trabucador per l’impacte del Glòria va provocar un creixement excepcional de la molla del musclo cultivat a la badia dels Alfacs. També ha sigut un bon any per al Fangar quant a la qualitat del producte.

 

Menys venda d’ostres

A l’espera d’acabar la campanya de l’ostra a finals d’any, fins ara els resultats de comercialització són fins i tot pitjors que els del musclo. “La reducció de les vendes està sent d’entre el 40 i el 50%”, explica Bonet, i és que si bé el musclo també té sortida comercial per al consum domèstic, la comercialització de l’ostra es fa gairebé de manera exclusiva pel canal Horeca –Hoteleria, restauració i cafeteria-. “L’ostra no es mor si no la treus de la badia, com passa amb el musclo. En canvi, sí que ens trobem que si no s’extrau es fa massa gran i sobrepassa el calibre comercial”. Ara el sector tem que gran part de les ostres que queden a les badies no es puguen vendre per haver assolit una mida més gran del que demanda el mercat.

 

Compensar les pèrdues

El productors de mol·lusc del Delta esperen recuperar part de les pèrdues d’enguany amb els ajuts que es puguen habilitar per part de la direcció general de Pesca per a compensar les pèrdues econòmiques generades per la Covid-19. A més, alguns productors han pogut començar a recuperar ja les plataformes enfonsades pel Glòria amb els ajuts de minimis que ha habilitat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

60 + = 63

Últimes notícies