HomeMedi AmbientEls biòlegs de les Terres de l’Ebre analitzen els reptes del Delta...

Els biòlegs de les Terres de l’Ebre analitzen els reptes del Delta en biodiversitat, pesca i aqüicultura

La biodiversitat, la pesca i l’aqüicultura al Delta de l’Ebre han estat tres dels àmbits científics centrals en la 2a edició de les Jornades Professionals de Biòlegs, que el Col·legi de Biòlegs de Catalunya (CBC) va celebrar els dies 2 i 3 de juny a l’Auditori Sixto Mir de La Ràpita. En concret, l’esdeveniment va posar en valor les principals iniciatives que duen a terme els biòlegs que exerceixen a les Terres de l’Ebre. Es van celebrar un total de 16 ponències, que van permetre analitzar els ecosistemes i la biodiversitat del Delta, l’evolució de l’aqüicultura i l’agricultura, la investigació biomèdica al territori o la gestió i erradicació d’espècies invasores.

La inauguració de les Jornades va comptar amb la participació de Sergi Tudela Casanovas, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Jesús Gómez Fernández, director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre i Lluís Tort i Bardolet, degà del Col·legi de Biòlegs de Catalunya. En la seva intervenció, Sergi Tudela va defensar un sistema socioecològic per al Delta, ja que “la dimensió humana i la natural són indestriables” i si es vol preservar la biodiversitat “no ens podem oblidar dels actors locals”. En aquest sentit, va recordar que les Terres de l’Ebre són “la zona de Catalunya on hi ha més complexitats d’usos en l’àmbit marítim” i, per tant, cal trobar “solucions locals úniques”. Per això, va anunciar que es vol crear un Comitè de cogestió de la pesca al Delta.

Per la seva banda, Jesús Gómez va centrar la seva intervenció en l’evolució de l’aqüicultura al Delta en les últimes dècades, des del seu impuls als anys noranta fins a la revifalla dels darrers temps després de la davallada del sector. Així, va defensar la “necessitat d’estructures empresarials potents” que permetin aprofitar les oportunitats úniques que ofereix el Delta per al cultiu de musclos, ostres, daurades, llobarros i algues. En resum, va demanar potenciar l’aqüicultura com a motor per al “desenvolupament i coneixement al Delta”.

El degà del Col·legi de Biòlegs de Catalunya, Lluís Tort, va recordar que aquestes Jornades s’han celebrat a les Terres de l’Ebre (la primera edició va tenir lloc als Pirineus) perquè són un territori “molt específic” amb molts “reptes científics”, on la tasca dels biòlegs és fonamental. Va recordar els quatre grans àmbits de la professió (medi ambient i natura, biosanitari, recerca i ensenyament) i va considerar clau que es reforci “la xarxa entre biòlegs” i que es facin públiques totes les iniciatives que s’estan desenvolupant al Delta.

Durant les Jornades, es van celebrar ponències sobre qüestions com la investigació en càncer de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, la gestió d’aiguamolls de depuració al Delta, la conservació natural al Riet Vell, la producció ecològica d’arròs al Delta, el moc dels peixos, la seguretat alimentària dels productes del mar, els casos específics de la ciguatera, el cranc blau, la granota toro i el cargol poma, la supervivència de la nacra, els recursos pesquers del territori o el complex repte de la regressió del Delta. El Col·legi de Biòlegs de Catalunya ha posat a disposició de la comunitat científica les ponències de les Jornades, que es poden veure al seu lloc web.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + = 11

Últimes notícies