HomeSense categoriaEls caçadors de barraca proven que el nou mètode del garbell no...

Els caçadors de barraca proven que el nou mètode del garbell no danya els ocells

L’Associació Amics del Tord ha encarregat a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona una prova per a avaluar l’estat de benestar animal dels ocells capturats amb el nou mètode del garbell, un sistema de trampes amb xarxes que només reté les aus de mida igual o superior al tord.

 

Entre els dies 1 i 6 de novembre, es van realitzar diferents proves en sis barraques d’Alcanar, Ulldecona, la Galera i Godall. En la primera part de l’estudi els veterinaris van poder inspeccionar ocularment l’estat de les aus atrapades. En tots els casos s’havia capturat tords, i cap d’ells va patir danys, almenys visibles externament pels veterinaris.

Ara la segona part de l’estudi es completarà a la Facultat de Veterinària on es realitzarà la necròpsia a una vintena de tords per a descartar també que hi haja hagut danys interns en el moment de quedar atrapats en el garbell. “Volem garantir que este nou sistema no danya les aus que es queden atrapades dins les gàbies i que, en cas que puguen quedar enganxades aus protegides, puguen ser alliberades sense sofrir danys”, ha explicat Ivan Romeu, membre de l’Associació Amics del Tord.

Romeu ha recordat que este nou sistema de caça ja va ser testat l’any passat pel Centre Forestal de Catalunya, que va concloure que és un mètode selectiu i no massiu. Per Romeu, el fet que en les proves realitzades a principis de novembre pels veterinaris només quedessen atrapats tords a les xarxes, “confirma la selectivitat del sistema”. “Ara, si podem provar que l’estat de les aus atrapades és bo i correcte, haurem fet un pas de gegant”, insistix Romeu. 

Un cop es dispose dels resultats definitius, l’Associació Amics del Tord presentarà l’informe veterinari a la Federació de Caça de Catalunya, amb l’objectiu d’aconseguir el seu suport per a avançar en la regularització d’este mètode de caça, després que la federació ebrenca ja haja donat suport als caçadors en barraca. “Cal afrontar la regulació d’esta nova modalitat de caça amb la implicació de tots els sectors” ha advertit el president de l’Associació Amics del Tord, Joan Miquel Ejarque, que creu que cal cercar el consens amb l’administració, els agents rurals, els ecologistes o les associacions agràries.

 
Mentre es treballa per avançar en la regulació definitiva de la caça en garbell, l’Associació promourà també el desenvolupament d’un manual de bones pràctiques per tal que hi haja un bon ús d’este sistema per part dels caçadors, “ens autoexigirem fer les coses ben fetes”, diu Romeu, que ha recordat que els caçadors en barraca ja fa temps que han passat pàgina de l’ús del vesc, en favor d’un sistema de caça sostenible. Romeu ha insistit que “un cop disposem de l’informe veterinari, que creiem que serà positiu, farem el pas d’asseure’ns amb l’administració i, de la mà de les diferents entitats implicades, tirar endavant amb la regulació definitiva de la modalitat del garbell”. 

El passat agost el conseller de territori i sostenibilitat, Damià Calvet, ja va visitar una barraca del terme d’Alcanar per a conèixer el nou sistema de caça en garbell i  va obrir la porta a regular-lo si es garantia al màxim la seua selectivitat. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

81 + = 88

Últimes notícies