HomeSocietatEls caçadors ebrencs fan una crida a respectar els senyals de batuda...

Els caçadors ebrencs fan una crida a respectar els senyals de batuda i portar roba llampant a la muntanya

La Federació Catalana de Caçadors de les Terres de l’Ebre fa una crida a respectar les mesures de seguretat perquè ni usuaris ni caçadors es posen en risc durant les batudes de porc senglar.

Les zones de caça se senyalitzen als camins i en alguns casos s’hi prohibeix l’accés amb tanques. Irrompre en la batuda, saltar-se la prohibició o moure les senyalitzacions pot ser motiu de sanció i els caçadors avisen al 112 en estos casos. També recomanen portar roba llampant a la muntanya per si s’entra a la batuda sense voler o assumint el risc i sense molestar. Des de l’1 de desembre es podrà consultar les zones de batuda a la web dels parcs naturals i la Federació treballa per aglutinar la informació de tot el medi natural en una web única.

La tardor és un dels moments en què l’afluència d’usuaris augmenta al medi rural, amb més excursionistes, escaladors, boletaires o ciclistes, entre d’altres. Tanmateix, coincideix amb la campanya de batudes del porc senglar, que va de setembre a març. La Federació de Caça ebrenca ha mostrat com han millorat la senyalització de les zones de batuda, les mesures de seguretat que apliquen i han explicat què es pot fer o què s’hauria de fer per garantir la bona convivència entre caçadors i usuaris al medi natural.

En primer lloc, tots els accessos a la zona de batuda han d’estar senyalitzats amb cartells d’advertència. En segon lloc, els caçadors, amb permís dels ajuntaments, poden tallar l’accés a la zona de batuda en alguns camins. En este cas, posen la senyalització i també una tanca mentre que un dels membres de la Societat de Caça es manté al lloc vigilant i informant. Si algun usuari decideix accedir igualment a la zona de batuda, el caçador pot avisar la resta per les emissores perquè en siguen coneixedors i estiguen alerta.

De fet, els caçadors no poden evitar que un usuari entre a la zona de batuda assumint el risc, però si irromp, molesta, es posa i posa els caçadors en perill, o mou les plaques d’avís es pot avisar el 112 i l’acció es pot sancionar, com ha recordat Joan Navarro, membre de la Federació Catalana de Caça de l’Ebre.

Roba llampant i fosforescent

Com es pot entrar a la zona de batuda, i fins i tot pot passar que es faça sense ser-ne conscient, els caçadors recomanen als usuaris de la muntanya que hi vagen amb roba llampant i de colors vius i fosforescents perquè els caçadors els puguen veure fàcilment i més de pressa entre la vegetació. “El problema és que les zones de batuda són grans, poden ser de 200 o 300 hectàrees i llavors quan entren usuaris a caminar o buscar bolets, pot aparèixer en qualsevol moment sense que l’haja vist ningú abans i corre perill la seua integritat”, ha advertit Navarro.

Milers de batudes

Com ha recordat Jesús Gómez, director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a l’Ebre, la població de porc senglars és enorme i, amb la seca de la muntanya, baixen a buscar aliment als cultius, els fan malbé “amb destrosses importants”, i travessen carreteres i vies on poden provocar accidents. “L’única capacitat que tenim, encara que també es posen trampes i gàbies, per poder disminuir i controlar la població de porc senglar a l’Ebre és l’actuació dels caçadors”, ha defensat Gómez.

Tot i ser “una activitat lúdica”, el delegat ha reivindicat “respecte” per la caça perquè “és beneficiosa per a tota la societat, per a l’agricultura i per a prevenir accidents de tràfic”. Segons la Federació ebrenca es fan cada any entre tres i quatre mil batudes de porc senglar al territori. Abans es feien d’octubre a febrer, però amb l’increment de població es fan de setembre a març, i alguna d’excepcional fins i tot durant l’estiu.

Web informativa

Els caçadors recorden que la muntanya “té propietaris”, siguen les administracions o els amos privats, i que l’activitat de caça és “l’única” que té permís específic per dur-se a terme a la muntanya. Amb la regulació a la mà, es comprometen a “informar i notificar” a la resta d’usuaris del medi natural on estan caçant i notificar-ho a les zones de més afluència de persones. “L’accés, però s’hauria de regular per a tots”, ha defensat Joan Navarro.

Josep Mas, representant també de la Federació Catalana de Caça de les Terres de l’Ebre, ha avançat que a partir de l’1 de desembre es notificarà als parcs naturals les zones de les batudes i es podrà consultar a les webs d’estos organismes. Podem fer-ho fins unes hores abans de començar l’activitat encara que se’ls recomana que ho facen com més aviat millor, si ja ho saben. L’objectiu és que els usuaris del medi, eviten anar-hi.

Goméz ha afegit que serà una espècie de prova pilot mentre “s’afinen estes comunicacions”. “No és fàcil marcar totes les zones de batuda de caça i hem de mirar com passar telemàticament la informació i que la gent hi tinga accés”, ha contat el director d’Acció Climàtica a l’Ebre. “És per seguretat mútua”, ha insistit. El departament treballarà perquè hi haja una “única pàgina web” en la qual trobar tota la comunicació sobre les batudes de caça.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

86 + = 95

Últimes notícies