HomeSense categoriaEls cellers de la Terra Alta aixequen la veu contra la massificació...

Els cellers de la Terra Alta aixequen la veu contra la massificació eòlica

TERRA ALTA // La Terra Alta seguix en peu de guerra. Agents econòmics i socials, després de trencar amb els polítics, seguixen mostrant-se inflexibles davant qualsevol projecte eòlic o solar que arriba a la comarca. Este cop, la Denominació d’Origen del vi i un bon grup dels cellers que la integren
s’han mobilitzat per a reivindicar el model econòmic actual a la comarca, basat en la natura, el paisatge, la sostenibilitat, l’agricultura de qualitat i el turisme.
Este model xoca frontalment, diuen, amb la proliferació de noves centrals eòliques i fotovoltaiques a la comarca. De fet, la Terra Alta és la comarca amb més parcs eòlics en funcionament -en té nou- i actualment n’hi ha dos més en construcció, que la convertiran també en la comarca amb més aerogeneradors de tot el país. Actualment, hi ha 149 aerogeneradors en funcionament, repartits en sis dels dotze municipis terraltins, però abans d’acabar l’any entraran en funcionament tretze nous aerogeneradors en els dos nous parcs eòlics que està construint l’elèctrica Naturgy entre Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca. Amb estos tretze nous aparells la Terra Alta superarà el Baix Ebre com la comarca amb més aerogeneradors en funcionament de tota Catalunya. En tindrà 161, només dos més que el Baix Ebre.
Per tal d’escenificar l’oposició unànime dels cellers, la Denominació d’Origen ha publicat un vídeo a través de les xarxes socials on es poden veure empresaris i treballadors dels cellers de la comarca reivindicant la producció agrícola i un model econòmic allunyat de les centrals eòliques. “Les centrals eòliques no han generat riquesa al territori, no han dinamitzat les economies locals, no han generat llocs de treball”, expliquen en este audiovisual, que ja es pot veure en diferents xarxes.
Cellers i viticultors argumenten que, amb menys de 12.000 habitants, la Terra Alta està produint prop del 25% de l’energia eòlica que es produïx a tota Catalunya i, des de l’aprovació del decret d’energies renovables al novembre del 2019, s’han presentat quinze nous projectes per a construir noves centrals a la comarca. 

aproven un nou parc eòlic a Batea i un de solar a tivissa La Ponència d’energies renovables ha donat llum verda a l’avantprojecte del parc eòlic del Sequet, que promou l’empresa Enel Green Power, i que preveu instal·lar deu nous aerogeneradors al municipi de Batea, i construir una línia d’evacuació fins a Ascó.
La ponència ha autoritzat l’emplaçament, tot i que requerix a l’empresa que l’estudi d’impacte ambiental del projecte definitiu justifique que no hi ha impacte paisatgístic i que preveja també mesures compensatòries per si afectés una parella d’àligues cuabarrades que habiten en indrets propers. També exigix un estudi arqueològic durant els moviments de terres i que s’informe la direcció general de Memòria Democràtica si es detectessen restes humanes d’excombatents a la Batalla de l’Ebre.
La mateixa ponència ha aprovat també un parc solar fotovoltaic a
Tivissa, que ocuparia prop de 72 hectàrees a la zona de les Planes dels Burgans. 
D’altra banda, ha quedat desestimat l’emplaçament d’un parc eòlic amb sis aerogeneradors a Xerta. La Ponència determina que existixen diversos elements insalvables per a poder tirar endavant el parc, com l’afectació a diferents espècies de fauna amenaçada (com l’àguila cuabarrada i el trencalòs). També es considera que els aerogeneradors projectats alterarien el paisatge de fons del Parc Natural dels Ports de manera irreversible.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

60 + = 68

Últimes notícies