HomeTurismeEls empresaris d'explotacions aqüícoles satisfets per l'ampliació del temps dels seus negocis

Els empresaris d’explotacions aqüícoles satisfets per l’ampliació del temps dels seus negocis

Les activitats turístiques en explotacions aqüícoles podran obtindre autorització per a cinc anys. La mesura ha estat aprovada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en el marc del Pla territorial quinquennal de desenvolupament i gestió de l’activitat de turisme aqüícola a Catalunya i que suposa una gran millora per al sector, ja que fins ara les concessions s’atorgaven per a només un any. En el cas de les Terres de l’Ebre hi ha sis empreses que es dediquen al turisme aqüícola: quatre a les badies al Delta, lligades al cultiu de musclo i ostra; una a la costa de l’Ametlla de Mar dedicada a la cria de tonyines; i una altra activitat al Parc Natural dels Ports vinculada a la truita de riu.

El director territorial d’Acció Climàtica, Jesús Gómez, ha explicat que feia temps que s’estava treballant amb el sector per a incrementar el temps de vigència de les autoritzacions i donar una major “seguretat jurídica” i “més estabilitat” a les empreses: “En el cas que haguessen de fer inversions o planificar actuacions a més llarg termini, l’anterior situació suposava un risc perquè estaven treballant en una activitat que només tenia un any de vigència”. Ara el nou pla quinquennal té una vigència de 2024 fins a 2028.

Promocionar el producte des del lloc d’origen

La musclera Musclarium, ubicada a la badia dels Alfacs, és una de les empreses que es veurà beneficiada per esta autorització a 5 anys del Departament d’Acció Climàtica. L’empresa dedicada a la producció de musclos i ostres a la badia dels Alfacs fa anys que complementa la seua activitat amb l’explotació turística d’una de les seues plataformes de producció on oferix degustacions de musclos i ostres. Una autorització a 5 anys els permetrà afrontar amb majors garanties els seus projectes de futur, “ens permet planificar i implementar molt millor totes les nostres accions i estic convençut que és una mesura molt positiva per a tot el sector”, ha explicat Albert Grasa, propietari de Musclarium.

L’empresa brinda la possibilitat de conèixer i tastar el producte en el seu lloc d’origen: “quan es parla de promocionar el producte de proximitat i de quilòmetre zero, què millor que poder-ho fer des de l’origen, des del lloc on es cultiva”. Musclarium oferix esta activitat turística entre març i novembre i els permet explicar des de l’interior de la badia dels Alfacs tot el procés de producció del musclo i de l’ostra, a més d’oferir diferents opcions de degustació. “A més de donar a conèixer el producte podem mostrar també l’entorn on es produïx, que és també molt important: ens trobem al mig del Parc Natural del Delta de l’Ebre, en una de les badies més grans d’Europa i Reserva de la Biosfera”, insistix Grasa. De fet, Musclarium ha vist com en els darrers anys ha crescut la demanda per este tipus d’activitat, “cada vegada els musclos i les ostres del Delta són més apreciats pel consumidor i això ho hem notat molt, sobretot en les ostres”.

Cal dir que la generalitat només permet l’activitat de turisme aqüícola si és complementària a l’activitat d’explotació aqüícola, que ha de ser la principal, amb l’objectiu que ajude a diversificar l’economia d’aquestes explotacions. El Pla territorial quinquennal de desenvolupament i gestió de l’activitat de turisme aqüícola a Catalunya va entrar en vigor dilluns, un cop publicat al DOGC. Les autoritzacions s’hauran de demanar entre l’1 de gener i el 15 de febrer de cada any i, segons el Departament, si es complixen amb els requisits i es concedixen, no caldrà renovar-les en els pròxims cinc anys.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies