El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ha demanat prorrogar l’obertura de les centrals nuclears fins més enllà del 2035 i accelerar el desplegament urgent de les renovables. En un informe, avisen que amb el tancament de les tres nuclears catalanes -Ascó el 2030, Ascó II el 2032 i Vandellós II el 2035- no hi ha garanties que l’energia (més del 50% del consum) ni la potència ferma (35% del total necessari) que deixen d’aportar al sistema puguin ser substituïdes per altres sistemes ni pels cicles combinats de gas natural. “Catalunya s’enfronta a una reducció significativa de la potència disponible degut al tancament de centrals nuclears i una implementació feble de renovables“, assenyalen.
Per això, el Col·legi considera “crucial” accelerar el desenvolupament de projectes renovables i tecnologies d’emmagatzematge i reforçar la infraestructura elèctrica davant la “reducció significativa” causada pel tancament de les nuclears. En aquest sentit, afirma que les renovables “no garanteixen una disponibilitat operativa equivalent a la nuclear” i això fa que calgui buscar alternatives com l’emmagatzematge o la generació fòssil. A més, recorden que en cinc anys cal multiplicar per 20 la capacitat instal·lada de renovables per complir amb els objectius de descarbonització.
El document, que porta per títol ‘ Reflexió sobre el sector elèctric ‘ assenyala que les centrals nuclears de Catalunya van aportar el 35,5% de la potència ferma de generació i prop del 40% de la demanda de potència durant el 2020 i insisteixen que ara per ara representen un “component fonamental” per al subministrament del sistema elèctric català. “La possible pèrdua avui de la capacitat nuclear plantejar desafiaments per a l’estabilitat del sistema elèctric“, apunta l’informe, que suggereix que l’allargament de l’activitat de les centrals sigui una “estratègia temporal” i de transició.
Els enginyers apunten que els cicles combinats de gas natural no són suficients per garantir l’energia i la potència necessàries i que, en aquest context, “no queda marge” per a les parades de manteniment o revisions. “No es pot desmuntar el sistema elèctric actual sense que la resta de nous components necessaris del sistema no emissor de CO2 estiguin operatius. Aquest escenari condiciona el creixement industrial i econòmic. El risc és massa elevat“, reiteren.