HomeEconomiaEls excrements porcins del Montsià es convertiran en criptomonedes

Els excrements porcins del Montsià es convertiran en criptomonedes

Godall serà l’escenari d’un projecte pioner de l’empresa Green Data Chain per a donar sortida a les dejeccions ramaderes de les granges de porcs de la zona per produir l’energia que alimentarà 400 ordinadors destinats a minar criptomonedes, com els actius més populars Bitcoin i Ethereum, procés en què s’utilitza la potència informàtica per a processar transaccions i obtenir recompenses, l’actiu digital, amb un programari específic que, quan resol la transacció, el miner rep una certa quantitat de les criptomonedes.  Com més ràpid és el procés, més probable és que verifique les transaccions i reba les recompenses.

Aquí s’unixen dos tendències que giren al voltant de la sostenibilitat i que cada vegada són més necessàries. Per una banda, la producció de criptomonedes requerix una important quantitat d’energia per a alimentar les computadores que, per a un sol bitcoin, empren 124 tones de diòxid de carboni d’energia del carbó o 100 del petroli, cosa que genera gairebé 95 milions de tones de CO2 anuals. En canvi, fent servir el biogàs s’eviten 94 tones.

De fet, és una tendència a l’alça i el 2021 gairebé el 40 % de bitcoins van ser minats amb fonts d’energia renovables. Per l’altra banda, és una manera de trobar sortida a les dejeccions animals que contaminen el sòl i l’aire. Només la contaminació atmosfèrica per les emissions dels excrements de porc s’ha duplicat en sis anys, segons el registre oficial de contaminants PRTR de 2020.

En contacte amb l’aire, l’amoníac de la femta afavorix la generació de partícules contaminants, l’impacte de les quals, en la salut de les persones, és similar al de les emissions de NO2 (diòxid de nitrogen).

Només a Catalunya hi ha gairebé 10 milions de porcs, i Osona i Lleida són les regions amb més concentració de granges porcines. A la demarcació de Tarragona, la majoria de les granges de porcs se situen a l’interior de les Terres de l’Ebre, amb una quinzena entre les comarques del Baix Ebre i el Montsià, i amb Godall com a ubicació clau per a les dos plantes projectades per Green Data Chain. En estes, les dejeccions de les granges porcines, purins i fem serviran per a crear biogàs i, a la vegada, l’electricitat que alimentarà les 400 computadores que estaran en funcionament les 24 hores els 365 dies. Es tracta d’un exemple innovador d’economia circular vinculat a la generació de criptomonedes.

El director executiu de l’empresa, Jesús Royo, veu aquí que “el problema del sector de la ramaderia és la solució d’un altre de la mineria” com és este gran consum d’electricitat. Així, amb el sistema de mineria regenerativa es podrien reduir les emissions del sector ramader en un 80 %, cosa que equivaldria a plantar 565 arbres. “Per cada bitcoin que generem evitem emetre 94,11 tones de diòxid de carboni” sentencien des de Green Data Chain.

L’empresa té seu a Lleida, on estan duent a terme un projecte pilot i una tercera instal·lació del mateix tipus. A Godall ja han iniciat els moviments de terres per a ubicar-hi la doble planta de producció, amb una inversió d’uns 15 milions d’euros i començant a operar l’any que ve.

Per la seua part, l’alcalde de Godall, Alexis Albiol, ha explicat a La Plana Ràdio que els sembla una operació correcta, ja que “si els purins poden anar a esta planta de biogàs i es transformen en electricitat, perfecte, perquè dixarem de contaminar per a poder-ho transformar en energia”.

A més a més, les plantes produiran la seua pròpia energia, amb panells solars per a cobrir una part de l’energia quan siga necessari.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 6 =

Últimes notícies