HomeSalutEls hospitals ebrencs comencen a recuperar progressivament l'activitat quirúrgica i altres ajornades...

Els hospitals ebrencs comencen a recuperar progressivament l’activitat quirúrgica i altres ajornades pel coronavirus

La Regió Sanitària del CatSalut a les Terres de l’Ebre ha elaborat un Pla de Retorn que, amb el Pla de Contingència pel coronavirus com a punt de partida que va reorganitzar serveis i va aturar tota l’activitat considerada no urgent, pretén anar recuperant la capacitat assistencial a poc a poc i sempre en un escenari en què es prioritzaran les consultes telemàtiques en els casos en què es pugue i s’evitaran acumulacions de gent als espais d’espera de les consultes externes, segons ha recordat en roda de premsa la directora dels Serveis Territorials Mar Lleixà, que així ho havia avançat a l’anterior edició en paper del Setmanari L’EBRE. A partir de la setmana que ve es reactives intervencions, consultes i proves diagnòstiques als hospitals, que aniran reobrint els quiròfans que havien tancat.

Al Verge de la Cinta de Tortosa, durant el primer tram de la crisi hi ha hagut només tres quiròfans actius (per a urgències, per a Covid-19 i per a oncologia), però esta setmana ja se n’ha reobert un per a especialitats i la setmana que ve entrarà un altre en funcionament, i així progressivament. Pel que fa a les cures intensives, sempre caldrà garantir un espai UCI per a pacients covid i l’altre per a la resta. El centre també ha recuperat la cirurgia traumatològica urgent que havia estat derivada a l’hospital de Móra d’Ebre. A partir d’esta setmana vinent es reprendran les consultes externes, prioritzant la telemedicina i les presencials de forma molt ordenada.

A l’Hospital Comarcal d’Amposta, gestionat per l’Ajuntament d’Amposta, iniciarà a partir de la segona setmana que ve la cirurgia major ambulatòria d’oftalmologia, traumatologia, ginecologia i es programarà l’activitat digestiva amb sedació. A partir de la última setmana de maig recuperarà tota l’activitat urgent de quiròfan 24 hores. Les urgències mantindran l’activitat habitual diferenciant els circuits covid i no covid. Les urgències ginecològiques, obstètriques i pediàtriques es derivaran a la Clínica Terres de l’Ebre.

La Terres de l’Ebre, de titularitat també municipal a Tortosa, continuarà concentrant les urgències ginecològiques, obstètriques i pediàtriques, per tant, tots els parts de tot el territori exceptuant l’àrea d’influència de Móra d’Ebre. El centre tortosí mantindrà les seves dependències dedicades a l’activitat materno-infantil i pediàtrica de la regió sanitària amb consultes externes dedicades a l’activitat de salut sexual i reproductiva -a partir de la setmana que esta activitat, la de l’ASSIR, torna al CAP Baix Ebre de Tortosa-, ginecologia i obstetrícia de pacients de l’ICS. Tot i que ha quedat molt limitada l’activitat de mútues privades, que suposen una part molt important de l’activitat del centre, esta setmana s’han représ les consultes externes de diferents especialitats prioritzant les visites sense presència de pacient i telefòniques així com les videoconsultes. A partir de la segona setmana s’aniran iniciant les proves diagnòstiques. L’activitat quirúrgica es reprendrà primer amb cirurgia major ambulatòria, ja que només hi ha un quiròfan lliure.

A l’hospital de la Santa Creu de Jesús, de caracter sociosanitari i també de propietat i gestió per part de l’Ajuntament de Tortosa, s’han iniciat les consultes telemàtiques de seguiment. A partir de la segona setmana s’iniciaran les primeres visites presencials amb les recomanacions i consideracions necessàries i a partir de la pròxima setmana s’iniciarà la consulta externa de nefrologia però atenent telefònicament els pacients que sigui possible per evitar acumulació a la sala d’espera.

L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre reprendrà a partir de l’11 de maig l’activitat no urgent amb la reobertura d’un quiròfan programat cada dia, donant preferència a les patologies neoplàsiques o inajornables des del punt de vista clínic. A partir de dilluns s’iniciarà l’activitat parcial de consulta externa d’anestèsia mitjançant consulta telefònica per a les patologies que ho permetin i presencials. La consulta externa de cirurgia general es realitzarà telefònicament per a les segones visites que ho permetin, així com la consulta externa de ginecologia i obstetrícia i la d’oftalmologia. La resta d’especialitats seguiran amb atenció telefònica i només es farà visita presencial en casos inajornables. En dermatologia es potenciarà encara més l’ús de la teledermatologia i el teletreball del dermatòleg. Pel que fa a radiologia, dilluns passat van reobrir els gabinets programats de TAC, ecografia, mamografia i radiologia simple. A partir de l’11 de maig es reiniciarà la pràctica endoscòpica digestiva amb criteri preferent. Pel que fa a rehabilitació, també a partir de l’11 de maig es recuperarà l’activitat ambulatòria dels casos inajornables tant a l’hospital morenc mateix com als centres de Flix i Tivissa, garantint les condicions de seguretat i higiene.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 30 = 35

Últimes notícies