HomeInfraestructuresEls nous magatzems de les centrals nuclears acolliran els residus més enllà...

Els nous magatzems de les centrals nuclears acolliran els residus més enllà del tancament

Les centrals nuclears acolliran residus nuclears més enllà del seu tancament. La indefinició en la política de gestió de residus nuclears ha fet que la instal·lació d’un nou magatzem temporal centralitzat (MTC) que aculla tots els residus nuclears de l’Estat siga encara una incògnita.

Mentrestant, les centrals nuclears seguixen produint i generant combustible gastat, que han d’emmagatzemar en magatzems individuals (MTI). L’espai, però, s’està esgotant, i tant la central d’Ascó com la de Vandellòs tenen previst construir nous contenidors amb la capacitat d’acollir els residus que es generen fins al final de l’operació, l’any 2030 en el cas d’Ascó I i el 2032, a Ascó II. Des de l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV), gestora de les centrals catalanes, calculen que la capacitat d’emmagatzematge de l’MTI d’Ascó finalitzarà el proper 2026.

Actualment es troba al 75 %, i estan a l’espera que Enresa -l’empresa pública de gestió de residus radioactius- definisca en els propers mesos les característiques tecnològiques que han de tenir els nous contenidors. El problema és que la construcció del nou espai per al magatzem, contenidors i les lloses antisísmiques podria durar uns cinc anys i, pràcticament, no hi ha marge de demora.

De moment, des de la direcció de la central nuclear d’Ascó estudien aplicar un pla de contingència que permeta guanyar un any de marge d’operació, fins al 2017. Consistiria a situar nous contenidors més en les lloses de l’actual magatzem, carregant-les amb dos nous dipòsits. “Això permetria guanyar un cicle d’operació”, assegura el director general d’ANAV, José Antonio Gago.

Els nous contenidors han de complir els nous estàndards d’Enresa i està previst que operen també després del tancament de les centrals nuclears d’Ascó, el 2032. Així, la Ribera d’Ebre tindrà residus nuclears també després de finalitzar l’operació de les centrals, ja que la construcció d’un magatzem que concentre els residus de totes les centrals de l’Estat, l’MTC, encara és una incògnita després del fracàs del projecte de Villar de Cañas, a Conca.

En una trobada anual amb mitjans de comunicació, Gago també ha assegurat que el compromís de la companyia és operar les centrals “de forma segura i fins l’últim dia”.

També ha destacat el paper que pot tenir la producció d’energia nuclear a l’hora d’emprendre la transició energètica, com una font d’energia que no té pràcticament emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle.

El director d’ANAV també ha lamentat la mort del treballador de la central nuclear d’Ascó, el passat 24 de novembre, per una intoxicació de diòxid de carboni fruit d’un mal funcionament en el sistema antiincendis. La investigació de les causes seguix oberta.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 7 =

Últimes notícies