HomeCulturaEls patis de Tortosa es “mouran” amb el festival d’art efímer A...

Els patis de Tortosa es “mouran” amb el festival d’art efímer A Cel Obert

És ja una tradició cultural que arriba a la ciutat durant els primers caps de setmana de tardor: visitar els patis dels edificis patrimonials de Tortosa, que durant tres dies s’omplen d’art i d’intervencions efímeres amb el Festival A Cel Obert, una proposta creativa, original i sempre benvinguda que no deixa de créixer a cada edició des que uns jóvens, encapçalats per Cristina Bestratén i Maria Bernad, la van proposar el 2014.

Del 5 al 7 d’octubre la ciutat de Tortosa acollirà este certamen, en què els patis d’alt valor patrimonial del municipi es convertiran en escenaris de diferents instal·lacions artístiques. Enguany, després de les contraposicions, el color, el temps i la perspectiva, el tema sobre el qual giren totes les intervencions és el moviment.

Els milers de persones que durant un cap de setmana envaïxen literalment el centre de la ciutat a la descoberta dels espais patrimonials que acullen les intervencions artístiques del festival acrediten la qualitat d’una proposta singular que s’ha consolidat cinc anys després que els seus promotors la posessen en marxa. L’objectiu del festival sempre ha sigut convertir Tortosa en escenari de creació, reivindicar el ric patrimoni arquitectònic del municipi i apropar i difondre l’art efímer a tots els públics.

Els patis que acolliran intervencions efímeres són: el del Museu de Tortosa, el Palau Montagut, el Passatge Franquet, el Palau Despuig, la Puríssima, el pati de Sant Joan (Escola d’Art), el de Sant Jordi i Sant Domènec (EOI), el de Sant Jaume i Sant Maties (Reials Col·legis) i, com a novetat, el de la Immaculada de Jesús.

En les quatre edicions celebrades, s’han presentat a la convocatòria 283 propostes de més de 500 artistes provinents de 14 països diferents. En esta quinta edició es podran visitar nou instal·lacions, totes inspirades en el moviment. D’estes nou obres, cinc van ser seleccionades per convocatòria (se’n van presentar 98), i la resta són d’artistes convidats i col·laboracions.

Com a novetat, l’EMD de Jesús se suma al festival i acollirà una de les instal·lacions. Al pati de la Immaculada es podrà veure Anemògraf, obra de Benjamin Joudrier i Léa Girault, els artistes invitats d’A Cel Obert 2018. Així mateix, el Palau Despuig acollirà l’obra fruit de l’intercanvi de creadors de Transefímers, un projecte de col·laboració en el si de la Xarxa Transversal iniciat l’any 2015.

També amb la voluntat d’apropar la creació, l’art i el disseny al públic més jove, un any més es comptarà amb una instal·lació col·laborativa coproduïda per vuit centres educatius, que en esta ocasió s’emplaçarà al pati del Museu de Tortosa. Així mateix, tal com ha explicat Bestratén, una de les novetats d’enguany és una instal·lació que es podrà veure al pati de l’Escola d’Art realitzada per estudiants del curs d’Arquitectura Efímera de l’Escola d’Art de Reus, i que es durà a terme gràcies a la col·laboració de l’Escola d’Art de Tortosa.

La regidora de Cultura de Tortosa, Dolors Queralt, ha volgut destacar el dinamisme que el festival aporta a la ciutat durant aquell cap de setmana: “Crec que hem de destacar que s’ha consolidat i s’ha anat fent més gran a cada edició, però també externament, ja que els artistes que guanyen tenen l’oportunitat de participar en altres festivals amb la Xarxa Transversal”. 

L’horari per a veure les intervencions és d’11 h a 14 hores i de 17 h a 22 hores.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 47 = 57

Últimes notícies