HomeSense categoriaEls pescadors de la Ràpita baten el rècord de captura de llagostins

Els pescadors de la Ràpita baten el rècord de captura de llagostins

ACN Sant Carles de la Ràpita .- Els pescadors de Sant Carles de la Ràpita han batut el seu rècord de captura de llagostins en un any amb els 54.000 quilos aquest passat 2018.

Una xifra a la qual no s’hi ha aproximaven des de fa quinze o vint anys, segons constaten des de la Confraria de Pescadors. El seu president, Eusebi Rosales, ha explicat a l’ACN que durant aquest any passat s’han donat les condicions marítimes i meteorològiques ideals per a la pesca d’aquest crustaci. De fet, durant aquest mes de gener, els pescadors rapitencs continuen batent records amb 5.100 quilos de llagostins pescats. Aquest nivell de captures “excepcional”, un 35% més que durant 2017, ha impedit que els preus hagin escalat fins les xifres d’altres campanyes, a excepció dels volts de Nadal, quan va arribar als 40 euros el quilo a la llotja.

“Ens n’anem tots els anys als 30.000 quilos i escaig. Però aquesta vegada ha estat grossa”, admet Rosales. De fet, les estadístiques de la mateixa confraria plasmen que el passat 2017 les captures es van elevar fins les 40.000 tones, xifra similar a la del 2016 o les 37.000 tones de 2015. Per què, doncs, aquest 2018, un salt d’aquestes dimensions? Respon el patró major rapitenc: “Són anyades, de vegades hi ha més tràngols, més llevantades i n’agafes més”.“Enguany ha estat anyada”, certifica.

De fet, sosté que no hi ha cap factor extraordinari que expliqui l’abundància d’aquest passat any més enllà de la concurrència de les esmentades circumstàncies peculiars, des del punt de vista climàtic i marítim. “Passa igual que amb d’altres peixos: aquest any, per exemple, s’ha agafat molt de lluç i l’anterior no en va haver cap”, exemplifica. Un fenomen similar ha succeït amb un altre apreciat crustaci de la costa del delta de l’Ebre: la galera. “Cada any predomina més un peix que un altre. Això passa com amb els préssecs, hi ha anys que carreguen perquè ha fet un temps idoni. A la mar passa com amb les collites dels arbres”, resumeix Rosales.

Considerat el “producte estrella” de la llotja rapitenca, els pescadors confien poder mantenir al llarg d’aquest 2019 els nivells de captures de l’any passat. Les dades d’aquest mes de gener, amb 5.100 quilos,confirmen, de moment, la tendència a l’alça marcada pels últims mesos de l’any passat –amb 7.000 quilos mensuals durant l’últim trimestre-. Comparativament, durant el gener del passat 2018, en canvi, es van quedar en els 3.300 quilos, la mateixa xifra que 2017, força per sota dels 4.492 de 2016.

Aquesta abundància, però, ha suposat, per contra, la contenció dels preus. Únicament durant els dies previs de Nadal, quan la demanda es va disparar i les barques es van haver de quedar alguns dies al port, els llagostins es van aproximar als 40 euros el quilo a la llotja, que és el doble del preu mitjà pagat al llarg de l’any. “A l’haver-ne tants, el factor demanda ha fet que no hagi arribat als preu dels altres anys però hem pogut gaudir producte tot l’any, amb producte amb molta carn i molt saborós. Esperem enguany continuar la dinàmica”, ha reblat el secretari de la Confraria de Pescadors, Joan Balagué.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

88 + = 92

Últimes notícies