HomeSense categoriaLa Generalitat invertirà 4,3 milions als ports de Les Cases i La...

La Generalitat invertirà 4,3 milions als ports de Les Cases i La Ràpita fins al 2022

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat avui el Pla d’inversions 2019-2022 de Ports de la Generalitat, que suposarà una inversió de 30 milions d’euros per part del Govern.

El pla donarà prioritat a millorar la protecció i l’abric dels ports i a adequar les infraestructures portuàries al canvi climàtic. Una altra part important de la inversió es destinarà a potenciar la sinergia port-territori, és a dir, millorar la connexió entre el port i les ciutats, creant espais i vies que facilitin l’intercanvi d’activitats i que fomentin la dimensió social dels ports sense renunciar a la seva funció econòmica.

Calvet ha destacat que aquest és un Pla “molt ambiciós que crea les condicions perquè el sector relacionat amb el mar continuï dinamitzant l’economia i generant ocupació”. “La Generalitat té a punt els seus ports perquè continuïn sent motor econòmic i social del país”, ha afegit. El titular de Territori i Sostenibilitat ha destacat que d’aquest Pla també en sorgiran inversions privades per valor de més de 76 milions, de manera que el total serà de 107 milions d’euros.

El conseller ha detallat que els objectius estratègics del Pla són la mitigació del canvi climàtic, l’impuls al sector comercial i al transport de viatgers, la millora de la connexió port-ciutat, el suport al sector pesquer, la potenciació de la nàutica esportiva i l’impuls al sector industrial i tècnic.

En paral·lel, el Departament de Territori i Sostenibilitat continua treballant en la tramitació de la Llei de ports i del Pla de ports 2030. Pel que fa a la llei, Calvet ha explicat que ara es reprendrà la tramitació parlamentària i que espera que s’aprovi en 12 mesos. “Quan estigui aprovada, disposarem d’un sistema més coherent i més efectiu de gestió dels ports catalans”, ha afirmat, ja que aquesta normativa fixarà una nova organització administrativa portuària, on el Departament s’encarregarà de l’ordenació i la planificació i l’empresa pública Ports de la Generalitat gestionarà, directament o indirectament, tots els ports del sistema portuari català.

Pel que fa al Pla de ports, que suposarà una inversió de 2,1 milions d’euros, es troba actualment en la fase final de tramitació i la voluntat és presentar-lo en un termini d’uns 9 mesos.

En l’actualitat, Ports de la Generalitat gestiona 26 instal·lacions portuàries. És una empresa que s’autofinança i els recursos que obté del sistema portuari tenen un caràcter finalista, és a dir, es destinen a la seva millora contínua. Així, l’empresa pública invertirà 30,9 MEUR durant quatre anys, dels quals 28,8 MEUR es destinaran al Pla d’inversions 2019-2022, i 2,1 MEUR a les actuacions corresponents als quatre primers anys del futur Pla de ports.

 

Inversió pública per activitats

El Pla d’inversions també preveu la potenciació del sector pesquer, que rebrà un 8% d’inversió; les actuacions per impulsar el sector comercial de mercaderies i el transport de viatgers (creueristes i passatgers dels vaixells turístics locals), un 6%; la sostenibilitat i la millora de l’eficiència energètica, un 5%, i el sector industrial i tècnic de drassanes i varadors, un 4%.

Així mateix, la millora de les comunicacions, els processos i TIC de l’empresa rebran un 3% de la inversió; la implementació del Programa d’Identificació Visual (PIV), un 2%; la potenciació del sector nàutic, un 1%, i els nous sistemes de seguretat per a les instal·lacions portuàries, un 1%.

 

Inversió pública per zones portuàries

La Zona Portuària Nord, que comprèn ports de la demarcació de Girona, rebrà una inversió de 10,4 MEUR, en què destaca l’adequació del dic de recer del port de Palamós, (3,6 MEUR); la urbanització del passeig marítim del port de l’Estartit (1,8 MEUR); i la substitució de la coberta de la llotja de peix i dels magatzems complementaria al port de Blanes (800.000 euros).

A la Zona Portuària Centre, amb ports i dàrsenes pesqueres de la demarcació de Barcelona, a més de la dàrsena pesquera de Torredembarra, s’hi destinaran gairebé 6 milions d’euros. Destaquen les actuacions del reforç del dic de recer del port d’Arenys de Mar (3 MEUR), així com la construcció d’un passeig enlairat a la zona de ponent del port de Vilanova i la Geltrú (1 MEUR).

La Zona Portuària Sud, amb ports de la demarcació de Tarragonai embarcadors del riu Ebre, rebrà a prop de 10 MEUR. Destaquen la millora del dic del port de les Cases d’Alcanar (2 MEUR); i la zona tècnica industrial a la zona de llevant (1,3 MEUR) i el nou passeig marítim (1 MEUR), ambdues actuacions del port de Sant Carles de la Ràpita.

Així mateix, hi ha una partida d’inversió transversal de 2,1 milions d’euros amb actuacions relacionades amb la senyalització, els programes informàtics i les comunicacions i TIC, entre d’altres.

Per implementar el Pla de ports s’incorporen 2,1 MEUR per dur a terme, els pròxims quatre anys, actuacions per desenvolupar les línies estratègiques del futur Pla, relacionades amb la sostenibilitat, l’impuls de les energies renovables, la mobilitat sostenible i les mesures que s’hauran d’aplicar per mitigar el canvi climàtic, com ara la monitorització de dades climàtiques i batimètriques, la instal·lació de sensors de pressió i la prevenció de la contaminació, entre d’altres.

 

Inversió privada

La iniciativa privada invertirà 76,3 MEUR durant aquests quatre anys. Un 52% d’aquesta inversió es destinarà a la nàutica esportiva, un 38% al sector industrial i tècnic, un 9% a la integració port-ciutat i un 1% al sector comercial.

La inversió del sector privat per ports es distribuirà de la manera següent: Arenys de Mar (19%), Deltebre (14%), Vilanova i la Geltrú (12%), Sant Carles de la Ràpita (12%), Cambrils (9%), Llançà (8%), Garraf (7%), l’Ampolla (5%), Sant Feliu de Guíxols (4%), Roses (3%), l’Ametlla de Mar (3%), l’Estartit (2%), les Cases d’Alcanar (1%) i el port industrial d’Alcanar (1%).

 

Els ports de la Generalitat, 3,2 milions de facturació diària

L’Estudi d’impacte econòmic de l’activitat dels 45 ports que són titularitat de la Generalitat, elaborat pel Laboratori d’Economia Aplicada (AQR-Lab) de la Universitat de Barcelona, mostra que l’activitat realitzada en aquests ports va generar durant l’any 2017 una facturació total de 1.164,1 milions d’euros (MEUR), 3,2 milions diaris; que va aportar al PIB de Catalunya 553,2 MEUR; que va contribuir al manteniment de 10.214 llocs de treball directes, indirectes i induïts, i que va generar una recaptació fiscal de 211 MEUR entre impostos nacionals i autonòmics (IVA, IRPF i IS).

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 2 =

Últimes notícies