HomeEducacióEls plàstics i solucions per conservar el Delta, entre els temes premiats...

Els plàstics i solucions per conservar el Delta, entre els temes premiats a l’ODS Youth Academy Challenge Terres de l’Ebre

Aquest migdia, en el marc del Terres Travel Festival, la Fundació Cívica Innòmnium ha entregat els premis de l’ODS Youth Academy Challenge Terres de l’Ebre, un certamen que té com a objectiu la participació dels alumnes de batxillerat en la identificació dels reptes de desenvolupament sostenible del territori a través dels treballs de recerca i amb l’assessorament de tutors i científics d’entitats mediambientals.

En aquesta primera edició hi han participat més de quaranta alumnes de batxillerat de set instituts de les Terres de l’Ebre: l’Institut Cristòfol Despuig, l’Institut Candelera, l’Institut Deltebre, l’Institut Roquetes, l’Institut Ramón Berenguer IV, l’Institut Terra Alta i l’Institut de Flix. A més a més, vuit alumnes de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI) han participat en una segona fase del certamen a través de la qual han transformat la feina duta a terme als instituts en una peça audiovisual.

S’han premiat sis treballs: cinc en la categoria de treballs de recerca d’alumnes de batxillerat i un premi gràfic entre els participants de l’escola d’ensenyament superior d’art i disseny:

Treballs de recerca

  • 1r premi per Núria Carles de l’Institut Cristòfor Despuig de Tortosa pel treball “Bioplàstics, són la solució al problema del littering?”,
  • 2n premi per Gemma Lluís de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta pel treball “Creació de sistemes dunars fixats amb vegetació al Delta de l’Ebre”,
  • 3r premi per Gal·la Espinosa de l’Institut de Flix pel treball “Els microplàstics”,
  • 4rt premi per Rubén Martínez i Irinel Timofte de l’Institut Terra Alta de Gandesa pel treball “Dona-li una nova vida al plàstic”,
  • 5é premi per Maria Curto i Chiara Frisoni de l’Institut de Roquetes pel treball “Hope for Delta”

Premi gràfic

  • El premi gràfic a ESARDI pel vídeo del treball de “Les badies de les Terres de l’Ebre” ha estat per l’Anna Pellicer

Els guanyadors dels treballs de recerca rabran quatre beques universitàries per al primer curs universitari i, en el cas del guradó de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, 1.000€. A més de les temàtiques premiades, en els treballs també s’han abordat temàtiques com les espècies invasores del Delta, la conservació de la nacra o mètodes per fer arribar els sediments al Delta.

Durant l’acte, el president de la Fundació Cívica Innòmnium, Jordi Esteban, ha posat èmfasis en “la importància de la implicació del jovent en els reptes de proximitat ja que és l’impuls d’aquest talent jove el que realment pot contribuir al desenvolupament dels entorns rurals”. I es que el certamen vol anar més enllà dels treballs de recerca i analitzar la viabilitat de posar en pràctica alguna de les conclusions a les que arriben. El president de la Fundació ha destacat també queaquesta tardor s’iniciarà la segona edició del certamen.

Per la seva banda, els estudiants premiats han agraït la oportunitat que els ofereix aquest certamen per poder treballar temes territorials que els preocupen. Han coincidit en el desig d’un futur amb major conscienciació dels joves en temes de sostenibilitat i la regressió, perquè les properes generacions també puguin conèixer el Delta de l’Ebre.

ODS Youth Academy Challenge

El certamen aprofita l’oportunitat que representa l’elaboració del treball de recerca dels alumnes de 1r i 2n de batxillerat per treballar propostes de valor relacionades amb l’ecosistema rural i la seva gestió. Per fer-ho es proposa als alumnes amb vocació científica o social vincular la temàtica del seu projecte als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i al territori que els és més proper, en aquest cas el Delta de l’Ebre a través de 3 àrees de coneixement: la regressió i subsidència del Delta, la biodiversitat i la contaminació i el canvi climàtic, pesca i aqüicultura. El Jurat del concurs l’han format representants dels instituts participants, dels Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, experts del centre de recerca IRTA i altres entitats, i la Fundació Innòmnium.L’experiència d’aquesta primera edició del certamen ODS Youth Academy Challenge a les Terres de l’Ebre ja s’ha començat a replicar ara a la Conca de Barberà.

L’ODS Youth Academy Challenge és un programa que pretén posar als i les alumnes de batxillerat com a actors principals  del desenvolupament i futur del territori, vinculat als ODS de les Nacions Unides. Es tracta d’un projecte de conscienciació, divulgació i participació a través de l’aprenentatge actiu mitjançant els treballs de recerca.

El certamen té per objectius sensibilitzar sobre els problemes mediambientals que afronta el Delta de l’Ebre i identificar-ne solucions, detectar talent i incentivar el compromís entre els joves envers el sistema ecològic de les Terres de l’Ebre, i fomentar l’emprenedoria cívica i la participació dels joves en temàtiques vinculades al territori i a la sostenibilitat.El programa està finançat per la Unió Europea i compta amb la col·laboració del Departament d’Educació, el GEPEC, l’IRTA i SEO Birdlife.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 15 = 21

Últimes notícies