L’organització dels Premis PERIFÈRIC avança segons el calendari previst i ja té convocat, per al dijous 28 de novembre, i al Centre Cívic d’Amposta, el tancament definitiu de la primera fase constituent. Aquell dia un notari local aixecarà acta de qui són els membres dels quinze jurats que es crearan, un per a cadascun dels premis, després d’haver invitat més de cent cinquanta personalitats de prestigi a formar-hi part.
El passat dijous 31 d’octubre hi havia inscrites 92 persones per convertir-se en jurat.
En l’apartat de premis temàtics, els jurats es repartien així: 13 integrants per decidir el
millor “Projecte empresarial”, 9 per al “Talent Emprenedor”, “Millor producte” i
millor “Proposta Sociocultural”, i 5 per decidir el millor “Projecte Medioambiental”. I una dotzena més per al premi més emblemàtic, el d’“Ilercavó pel Món”, inspirat en el
projecte televisiu Ebrencs pel Món.
Per als premis territorials s’ha gestionat la constitució d’un jurat per cadascun dels premis comarcals. Un per a cadascun de les 8 comarques que participen: Matarranya, els Ports, Alt Maestrat i Baix Maestrat, i les quatre comarques de l’Ebre. Fins al 28 de novembre, però, dia de la constitució oficial i definitiva dels 14 jurats, hi ha temps per inscriure nous jurats.
La jornada constituent dels jurats també servirà per revisar i validar les bases dels premis, resseguint tres equilibris nuclears: que hi hagi una representació equilibrada des del punt de vista territorial, que les candidatures estiguin homologades (un mateix projecte es podria presentar a diversos premis); i el tercer, que al jurat hi ha predomini de periodistes, a més de vips de reconegut prestigi, i en algun cas autoritats locals.
“Som una regió de gran riquesa”
Un dels aspectes més destacats del que s’ha comprovat fins ara, com coincideixen a destacar els organitzadors, és que “junts, no només assolim xifres de metròpoli, 300.000 habitants, sinó que configurem una regió de gran riquesa”, especialment
en l’apartat “Millor Producte”. En aquesta categoria s’han inscrit fins ara 25 productes diferents. També sorprèn el talent i la diversitat que apareix en l’apartat on més candidats s’han apuntat, el de “Millor Projecte Empresarial”, on ja hi ha 44 inscrits. Pel que fa als productes apareix la tonyina roja de l’Ametlla de Mar, o un llarg llistat d’establiments turístic de qualitat del Matarranya i els Ports, ja denominats com “la nova Toscana”. Figuren també moltes empreses d’oli a qualsevol de les vuit comarques, les emblemàtiques dels arrossos del delta, o els cítrics que es troben a les dues bandes del riu Sénia. Però la cistella s’omple de molta varietat: xocolata tradicional a Tortosa, mel al Perelló, tòfones i formatges a Morella, i empreses de carn en línia, a l’interior…
Les ‘Terres de Frontera’, o ‘Els territoris dels Rius’, estan farcits de productes de màxima qualitat: licor d’arròs, ginebra pròpia, escumosos, vi de garnatxa, garrofes i garrofí, flor de sal, vermut, fruites de tota mena, pastissos, safrà a Horta de Sant Joan o aigua de Benassal. La llista és inacabable si es repassa també el món del mar (llagostins de la Ràpita i Vinaròs), o el de l’horta (carxofes a Benicarló i l’Aldea), entre molts i molts altres encara no inscrits (les inscripcions es poden seguir fent fins al 31 de desembre d’aquest any).
“És realment espectacular i únic que en cent quilòmetres de distància es trobi
una concentració de riquesa i talent tan gran, i tot poc visible i infravalorada
durant anys. Confiem que els premis PERIFÈRIC contribueixen a fer valdre com
una oferta regional inaudita”, subratllen els representants d’Ebredigital.cat i de Comarquesnord.cat, com a organitzadors.
Participa i fes-nos la teva proposta de nominat
Des d’aquest dimecres, ja està oberta la pàgina web perquè qualsevol persona pugui
fer les seves aportacions de nominats: https://ebredigital.cat/premis-periferic
Un espai obert a la ciutadania on cada persona pot aportar noms de persones i empreses de les Terres de l’Ebre que hagin portat un valor afegir al territori. En aquest web també es poden trobar informació sobre les diferents categories dels premis, les bases i la composició del jurat.