HomeSocietatEls Quicos, de pelegrins a la primera edició a omplir vint-i-quatre anys...

Els Quicos, de pelegrins a la primera edició a omplir vint-i-quatre anys ‘La taverna di Enrico’

Després de més de 25 anys, el Renaixement no es podria entendre sense la presència de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Han estat des de la primera festa fins a l’actualitat, al capdavant del seu espectacle La taverna di Enrico, que ha estat tot un èxit i que ha captivat milers d’espectadors.

El primer any d’actuació, els Quicos feien de pelegrins pels carrers de Tortosa i anaven cantant cançons sobre la ciutat de les tres cultures. L’any següent, l’impulsor del Renaixent, Ramón Cardús, va ser qui els hi va proposar de fer un espectacle únic i que quedés com un clàssic de la festa. “A nosaltres ens va agradar la idea, així que a partir d’allí vam començar a idear com seria l’espectacle i què faríem. Vam crear La taverna di Enrico, simulant un cabaret de poble. Enrico Provinciale Fatsini és un tortosí de descendència italiana i familiar de Cristòfol Colom que, aprofitant aquests dies de festa la ciutat, decidix muntar un cabaret on poden acudir moros, cristians i jueus; encara que en moltes ocasions la Guardià Civil no ho vol, Enrico vol fer que tots participen en la seua festa”, explica Arturo Gaya.

Ara bé, la Taverna di Enrico no sempre ha estat ubicada al mateix lloc, ha anat sofrint modificacions any rere any, fins a torbar-la on està situada ara, a la plaça Menahem Ben Saruq. Primerament, estava ubicada al casal tortosí, d’allí va passar a dos ubicacions diferents de les Avançades i, finalment, s’ha assentat on és ara. Tot i haver sofert tants canvis d’emplaçament, hi ha una cosa que no ha canviat gens durant 25 anys i és l’espectacle. “Si les coses sobreviuen tant de temps, significa que es fan bé i que agrada al públic; i per a nosaltres, com a creadors i artistes, arribar fins a este punt significa molt i és molt satisfactori. Nosaltres entenem que el nostre espectacle agrada, perquè si no fos així no continuaríem tenint públic després de tants anys”, afegix Quico el Célio.

És un espectacle que durant els seus 25 anys de recorregut ha vist créixer de forma professional molts artistes, ja que si una cosa és certa en tot este temps és que La taverna di Enrico ha estat formada per un gran equip artístic. “Durant tota la trajectòria han passat molts actors i actrius, persones que van començar fent teatre amb nosaltres i que ara són actors reconeguts, com el Cesc Fàbregues o Xavi Serrano”, detalla Gaya.

L’autor també vol afegir que l’espectacle s’ha mantingut gairebé intacte durant tots estos anys i que les úniques modificacions teatrals que ha sofert han sigut en el sentit d’afegir arguments i referències de l’actualitat al diàleg. “Pensem que el que manté viva esta obra és això, que ja és un ritual on tothom es dixa transportar a una època i a unes aromes, com són el vi, les baldanes i la música. Si hagués de dir què ha canviat durant estos anys, et diria que nosaltres ara som més grans”, conta l’artista entre rialles.

El grup format per Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries celebrarà este hivern els seus 30 anys de trajectòria professional, amb la idea de continuar fent el que més il·lusió i passió els fa: crear música.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 32 = 34

Últimes notícies