HomeSocietatEls regants de l’Esquerra opten per tancar el canal a l’hivern i...

Els regants de l’Esquerra opten per tancar el canal a l’hivern i el Govern s’obre a negociar

Un 80 % dels comuners va donar el vistiplau a buidar i tancar el canal de l’esquerra de l’Ebre durant tot l’hivern, del mes de novembre al mes d’abril i a partir de l’Aldea, la qual cosa no afectaria el reg d’horta riu amunt. És una mesura severa amb la qual es vol “salvar els comptes” de la Comunitat de Regants. Tot i haver doblat el pressupost, fins a 750.000 euros, temen que no puguen cobrir els costos pels increments de preus, sobretot energètics. Un hemidelta esquerre sense aigua tot l’hivern tindrà un impacte agroambiental que pot ser “catastròfic” amb el creixement exponencial de la sembra en sec de l’arròs -mètode que evita que el caragol maçana es menge els brots-, però els Regants de l’Esquerra reclamen la corresponsabilitat de les administracions en la gestió de l’aigua, “l’essència del Delta”.

Part de la fauna que habita al Delta de l’Ebre depèn dels camp d’arròs inundats, i per això el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ha mostrat obert a buscar una solució consensuada per a evitar el tancament del canal durant tot l’hivern. Des del punt de vista de la biodiversitat, “com més aigua dolça, millor, i com més voltes done l’aigua dolça, millor; és a dir, es genera més riquesa si va dels arrossars a les llacunes i de les llacunes a les badies abans d’anar a mar oberta”, expressava, en declaracions a Canal Terres de l’Ebre, el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez, que aposta per conciliar els diferents models de gestió de l’aigua dolça.

La decisió de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre de tancar el canal tot l’hivern, que esta publicació va avançar que estava sobre la taula, es va prendre en una assemblea extraordinària amb este únic punt a l’ordre del dia, ja que com va explicar el president de l’entitat, Javier Casanova, les previsions de costos s’estan veient superades per l’increment de la inflació. “S’intentaran mitigar els costos de l’energia, però no exclusivament. Parar màquines, parar el canal, significa reduir costos en general i evitar un dèficit més gran”, va detallar, tot i reconèixer que no és una bona mesura per al delta de l’Ebre: “Com a deltaic, tinc tristesa perquè l’essència del Delta és l’aigua i figures com el Parc Natural, la Xarxa Natura 2000 i la Reserva de la Biosfera no es poden quedar en un titular”, va denunciar Casanova. Els regants demanen més corresponsabilitat de les administracions perquè no hagen d’assumir ells l’increment del cost d’inundar els camps d’arròs, els canals i els desguassos quan no es cultiva arròs a l’hivern, per a afavorir els ecosistemes d’una de les principals zones humides de la Mediterrània.

Infraestructures més sostenibles

Un exemple, segons lamenten, és que Acció Climàtica ja va retallar ajudes als arrossaires en el Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020. Ara ha pressupostat 4 milions d’euros anuals per al 2023-2027 i les cooperatives arrossaires ja han demanat que la partida s’incremente fins als 6,5 milions d’euros cada any. Jesús Gómez planteja que amb la implicació del Govern es generen infraestructures perdurables d’eficiència i sostenibilitat -millora de bombes o bombaments amb energia solar autoconsumida- per a reduir la despesa dels regants.

De moment, la Comunitat de Regants de l’Esquerra ha decidit prioritzar les butxaques dels comuners i esperar que les administracions reaccionen, en una clara mesura de pressió. Esta reivindicació és compartida amb la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre. A l’hemidelta dret la situació dels sobrecostos energètics és similar i, com a l’Esquerra, també s’implementen projectes d’eficiència i estalvi a les infraestructures de reg. No es plantegen tancar també el canal dret tot l’hivern, però entenen la decisió dels regants de l’Esquerra i la consideren “lògica”, sobretot perquè a l’hemidelta esquerre la plaga del caragol maçana -amb la salinització i la sembra en sec com un dels mètodes de lluita més eficient- ho ha canviat tot. Des que es va escampar la plaga del caragol maçana, quan els canals es tanquen després de la sega de l’arròs, cap al novembre, es dixa entrar aigua de mar per a atacar els mol·luscos, que moren amb l’aigua salada. Al desembre es tornen a omplir d’aigua de l’Ebre per a netejar els desguassos amb aigua dolça. Com apunta Casanova, la subsidència del Delta ha rebaixat el nivell dels desguassos i l’aigua salada s’ha de traure amb bombes, un esforç que fa el comuner. La sembra en sec, per la seua banda, va en contra de l’essència del Delta.

Liquidació del grup Ad hoc contra el caragol maçana

Els Regants de l’Esquerra lamenten que a l’octubre es tanque el grup ad hoc per a la lluita contra el caragol maçana i la conservació de la biodiversitat al delta de l’Ebre, i demanaran al Govern que tinga continuïtat. “Abaixar els braços amb el caragol a l’hemidelta esquerre pot portar que la plaga es torne a descontrolar i a problemes ambientals més grans”, ha advertit Casanova.

Per la seua banda, el president de la Junta Rectora del Parc Natural, Dani Forcadell, ha advocat per fer una reunió entre el Govern i tots els sectors implicats, incloent-hi els pescadors i aqüicultors, per a arribar a algun tipus d’acord: “L’aigua és la sang del Delta i sense l’aigua dolça, el Delta està mort”, manifestava, també en declaracions a Canal Terres de l’Ebre. Forcadell comprèn la posició dels regants però afirma que cal desencallar el conflicte.

Per la seua banda, les entitats ambientalistes posen el focus en l’impacte ecològic i sobre altres activitats econòmiques al marge del cultiu d’arròs. “El Delta estaria gairebé nou mesos sec i això provocaría afectacions quant a biodiversitat, però també en altres activitats que es desenvolupen a les badies i les llacunes”, com l’aqüicultura. “Entenem la preocupació dels regants, que tenen cada vegada més despesa per a mantenir les seues infraestructures funcionant, però si l’Administració entra a compensar-los més econòmicament, la gestió de l’aigua s’haurà de fer conjuntament amb l’Administració“, opina SofiaRivaes, representant de SEO/Birdlife al Delta de l’Ebre.

En este punt, el de la coordinació, els regants no se situen tan lluny dels conservacionistes com és habitual. A més del caragol maçana i els preus de la llum disparats, els comuners insistixen que el Delta també patix com a zona zero del canvi climàtic a Catalunya. Per això, el president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra reclama que “per a frenar altres impactes com l’augment de la temperatura de l’aigua de les Badies del Fangar i els Alfacs o efectes derivats de la mateixa regressió, s’ha de compartir la gestió ambiental i agronòmica”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

47 + = 52

Últimes notícies