HomeSense categoriaEls veïns dels edificis enfonsats de Tortosa recullen objectes personals a l'espera...

Els veïns dels edificis enfonsats de Tortosa recullen objectes personals a l’espera de tornar a casa en uns dies

ACN Tortosa .- Alguns dels 23 veïns que van ser desallotjats després que s’enfonsessin dos edificis deshabitats al nucli antic de Tortosa, al carrer Montcada, han pogut accedir, aquest dilluns al matí, als seus domicilis per recollir objectes personals mentre esperen que els arquitectes municipals facin les comprovacions pertinents i els diguin quan poden tornar a casa. No està previst que puguin fer-ho en els pròxims dies.

Un dels veïns afectats, propietari d’una casa adjacent, Manel Margarit, ha lamentat certa manca de previsió, ja que els edificis es van haver d’apuntalar. “Això és per deixadesa d’actuació de l’alcaldia al nucli antic”, ha criticat. Mentrestant, està previst que les màquines comencin aquest dilluns a desenrunar.

Aquest dilluns al matí alguns veïns afectats per l’ensorrament s’han atansat al carrer Montcada per poder accedir breument, acompanyats de tècnics i bombers, als seus habitatges i recuperar algunes pertinences o animals. Dels 23 veïns desallotjats preventivament, només una ha hagut de ser reallotjada al centre d’acollida municipal. La resta estan amb familiars. També han acudit fins al lloc propietaris amb propietats pròximes que han resultat danyades per la caiguda. Manel Margarit, advocat que resideix a Barcelona, ha pogut comprovar in situ les destrosses que li ha provocat al balcó del seu pis. La runa ha entrat per la mateixa obertura a l’interior. 

Creu que l’Ajuntament hauria d’haver actuar amb antelació, davant d’una situació evident de risc d’ensorrament des de feia temps. “Això es podia preveure que passaria. Fa tres mesos que l’edifici de davant estava apuntalat. Sort que ha estat de nit i no passava gent, perquè un carrer molt concorregut”, argumenta. “Entenc que és per la deixadesa d’actuació de l’alcaldia al nucli antic, en aquest cas al carrer Montcada. S’hauria pogut preveure”, insisteix, tot recordant la “infinitat d’immobles” situats en carrers pròxims dels barris del Rastre i del nucli històric que poden acabar patint la mateixa sort.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, defensa, en canvi, que el consistori ja va actuar i va fer tot el que estava a les seves mans per evitar l’ensorrament. “Vam fer un requeriment als propietaris dels dos habitatges, que tenien l’obligació d’actuar-hi. Havien de fer les obres que els vam dir des de l’Ajuntament”, ha declarat.

Més enllà de l’apuntalament, el consistori tenia coneixement de la intenció de la propietat d’iniciar treballs en els immobles. Però no hi ha constància que les actuacions haguessin començat ni disposessin de la preceptiva llicència municipal. Ara, apunta Roigé, hauran de fer-se càrrec del cost no només de treure la runa, que d’entrada assumeix el consistori, sinó també del tancament i l’estabilització les parts que hagin quedat i els murs contigus amb els edificis veïns.

“Qualsevol habitatge pot ser perill a qualsevol lloc. Als centres històrics, amb els carrers estrets, s’agreuja perill. Per sort no havia ningú al carrer en aquell moment i no s’han de lamentar víctimes”, ha tancat l’alcaldessa.

Francesc Millan
Francesc Millan
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 65 = 69

Últimes notícies