TERRA ALTA // Amb molt poques setmanes de diferència, el jove enòleg Joaquim Bielsa -de Batea, però amb celler a Vilalba dels Arcs des de només fa tres anys- ha rebut tres premis pel seu vi Lo Noi del Saxo. Un vi jove de garnatxa i macabeu, amb molta fruita i aromes de pera i llimona que ja va ser premiat fa tot just un mes amb el nou premi ‘Grenache du Monde Ambassador’ del concurs internacional de Garnatxes del Món, que enguany es va celebrar a la ciutat francesa de Montpeller. Encara “embriagat” de felicitat pel reconeixement francès, divendres passat, Bielsa va tornar a recollir més premis pel seu vi més musical: el Vinari d’Or als millors blancs jóvens i el Vinari de Plata 2020 DO Terra Alta, en el marc de la vuitena edició de la cerimònia d’entrega dels Premis Vinari -els premis del vi català- que es va celebrar a l’Auditori Vilafranca del Penedès.
“Lo Noi del Saxo és una il·lusió, esta il·lusió que tenim de vindre aquí i ser premiats. Un vi jove que representa un moment tendre, quan com a músic vaig començar a tocar el saxo. De fet, el moment tendre de quan comences alguna cosa nova”, va explicar en el moment de recollir el premi.
De fet, entre els vins guardonats en esta vuitena edició del Vinari, n’hi havia uns quants que tenien la garnatxa com la varietat predominant. Va ser el cas del vi Coca i Fitó d’Or 2016 del celler Coca i Fitó, un DO Terra Alta elaborat amb raïm de vinyes velles de garnatxa blanca i macabeu que es va endur el premi Vinari d’Or al millor blanc amb criança. El Premi Vinari al Millor Vi amb Solera 2020 se’l va endur Clot d’Encís Ranci, del celler Sant Josep Vins de Bot, un vi de licor sec de garnatxa blanca obtingut per un sistema tradicional d’envelliment oxidatiu en soleres. En total, en l’edició d’enguany dels Vinari es van premiar una quinzena de vins de la DO Terra Alta.
L’escriptor Màrius Serra va ser el conductor de l’acte en el qual es va desvelar el nom del millor vi català del 2020: Finca Butarós 2014, del Celler Mas Llunes (DO Empordà). Durant la gala d’entrega de premis -que es va poder seguir en directe a través del Canal 33- es van extremar les mesures de seguretat a conseqüència de la Covid-19. “La pandèmia ha posat els Premis Vinari a prova i ens n’hem sortit brillantment. Els cellers d’este país han volgut mantenir els Premis a l’alçada d’altres anys”, va comentar el periodista Salvador Cot, l’editor del portal Vadevi i organitzador del certamen. De fet, en esta d’edició d’enguany del concurs hi han competit 850 referències de 240 cellers catalans, només un 7% menys que l’edició anterior. El jurat que ha avaluat els vins ha estat format per una seixantena de professionals de la sommelieria, enologia, distribució, exportació, comunicació i prescripció de vins, així com part del panel oficial de tast de l’Incaví. Tots ells van qualificar a cegues tots els vins participants durant quatre jornades de tast a cegues (amb vins sense etiqueta i sense conèixer-ne el nom).
El triplet de la ‘Señora Carmen’ I la mateixa setmana que se celebraven els premis Vinari, la Guia dels Vins de Catalunya va donar a conèixer els vins més ben puntuats en la seua edició del 2021. Hi destaca el vi Señora Carmen del celler Vins del Tros de Vilalba dels Arcs. Un monovarietal de garnatxa amb el qual els tres socis del celler -el Joan Bada, el Josep Arrufat i el Xavier Orobitg- aprofiten tot el potencial de les vinyes velles. El vi ha fet un triplet i ha estat reconegut com a millor vi de la guia 2021, millor vi negre i millor garnatxa negra. La distinció a la millor garnatxa blanca ha anat a parar a mans del vi Herència Altés Trementinaire 2016, del Celler Herència Altés de Gandesa, Pla de Pey, un altre dels blancs de Vins del Tros.