HomePolíticaEn Comú Podem es posiciona des de Tortosa en contra de la...

En Comú Podem es posiciona des de Tortosa en contra de la massificació eòlica i fotovoltaica i proposa una Llei de Transició Energètica

TORTOSA // Eva Amposta, alcaldessa del Pinell de Brai i número dos de l’Ebre a la llista d’En Comú Podem per Tarragona ha parlat avui de transició energètica, renovables i ha deixat clara la posició de la formació en quant a la massificació eòlica.

Estem en una dècada decisiva en quan a emprendre accions per fer front al canvi climàtic, sobretot a Catalunya on pràcticament el 90% de consum d’energia primària prové dels combustibles fòssils i nuclear. És per això que la transició energètica és un repte que no podem ajornar més i s’ha d’emprendre de forma imminent, duent a terme accions per minimitzar els efectes que ja estem patint, com poden ser les onades de calor, les sequeres, la regressió dels espais costers i del Delta, i en definitiva la progressiva pèrdua de biodiversitat.

Per fer front a totes aquestes conseqüències En comú Podem considera que es necessita una legislació que porti a una transició energètica que no estigui liderada per les grans empreses com està passant ara i que estigui liderada per la ciutadania. Durant aquesta passada legislatura el govern d’esquerra i junts no ha fet cap acció que permetés una transició energètica que solucionés els problemes que tenen territoris com les Terres de l’Ebre per preservar el paisatge i la biodiversitat, sobretot arrel de la implantació de les energies renovables. En paraules d’Eva Amposta “no es tracta només de passar d’unes energies fòssils i nuclears a unes renovables sinó que també hem de posar a debat com es fa aquest canvi. Per això defensem un model energètic net i basat en les renovables 100% però també distribuït i democràtic, acabant amb l’oligopoli, eficient i amb una bona gestió de la demanda per poder produir energia a més baix cost i sense efectes contaminants”. “Aquest model podria generar més de 20.000 llocs de treball a Catalunya, i s’ha d’implementar des de baix per a que aquests llocs de treball es facin efectius” afirma Amposta.

En Comú Podem proposa una Llei de transició energètica per tal de posar solució als problemes que tenen territoris com les Terres de l’Ebre i que no es van acabar amb l’actual decret de renovables, el qual consideren insuficient.

La gran aposta d’En comú Podem en quant al desplegament d’aquesta llei és la creació d’una empresa pública d’energia per acabar amb el monopoli a mans d’Endesa, com ja s’ha fet i s’ha demostrat que funciona a Barcelona, a nivell de municipi i que es aplicable a nivell de país. Això permetria a la ciutadania tenir la possibilitat de desconnectar-se d’aquesta xarxa per connectar-se a fons d’energia pròpies. Això afavoriria la contractació de subministraments energètics públics de fons renovables i gestionats per empreses del propi territori. “És el moment de ser valents, parlar clar i apostar per estes alternatives al consum actual” explica Amposta.

Altres aspectes de la llei

Aquesta llei es desplegaria a través d’un pla de promoció de les comunitats energètiques amb ajudes directes i bonificacions, així com també la promoció d’un pla de teulades solars fotovoltaiques i tèrmiques amb facilitats financeres i ajuts per aquestes instal·lacions de proximitat per tal que siguin propers als grans centres de consum. També preveu l’eliminació d’obstacles normatius a l’autoconsum compartit i un canvi de normativa a nivell estatal i català per tal de facilitar la participació ciutadana del territori. En aquest sentit, Eva Amposta ha posat com a exemple el model de Dinamarca on el 20% dels projectes d’energies renovables han de ser oberts a la ciutadania per a que hi puguin participar, tot comparant-ho amb el model actual que tenim on no està permès.

La proposta també compta amb el desplegament d’un pla d’energies renovables amb equipaments i polígons prop dels grans centres de consum urbans, amb canals, infraestructures viàries i aparcaments, que significaria un equilibri del desplegament d’aquesta transició energètica a nivell de territori, a més de millorarne la eficiència i rendibilitat.

Totes aquestes mesures s’han de recolzar amb una revisió del pla d’estalvi i eficiència energètica per aconseguir l’objectiu d’un model de societat més sostenible, aplicant-ho als ajuntaments, institucions i ciutadania. És a dir, reduint consums i sent més eficients a l’hora de consumir energia.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 1 =

Últimes notícies