HomeEntrevistes“En esta situació tan atípica és un privilegi treballar o estudiar en...

“En esta situació tan atípica és un privilegi treballar o estudiar en una zona escolar rural”

ENTREVISTA // Pregunta: Quina valoració fa de la tornada a les aules?

Resposta: Ja teníem la necessitat de retrobar-nos amb l’alumnat i el professorat i tornar a la quotidianitat de l’escola, encara que amb mesures excepcionals en un curs excepcional. Hem estat quasi tot l’estiu preparant este retrobament i ens ha sorprès la naturalitat amb què s’ho han pres tots els infants, fins i tot els més petits de l’escola.

 

P: Quins protocols de prevenció heu marcat al centre en funció de les directrius generals?

R: Hem seguit els principis bàsics de prevenció i higiene que ens marquen els departaments d’Educació i Salut, adaptats a les peculiaritats de la ZER [Zona Escolar Rural] i de la nostra escola en concret: distanciament físic, higiene de mans, ús de mascareta, grups estables de convivència i socialització, neteja, desinfecció i ventilació d’espais i control de símptomes tant per part de la família com del centre. Moltes de les actuacions, recollides en el Pla d’organització del curs 2020-21 aprovat pel consell escolar, han estat possibles gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament i l’AMPA de l’escola.

P: No creu que les directrius del govern han estat massa canviants?

R: La idea de fons ha estat sempre la mateixa des del mes de juliol, quan ens van fer arribar el document guia. És cert que després, a mesura que ha anat variant la situació epidemiològica del territori, s’hi han anat afegint mesures complementàries, com és el cas de l’ús de mascareta obligatòria a partir dels 6 anys o grups de convivència estables no superior a 20 alumnes. La ràtio, com que som escola rural, ja la complíem i no hem tingut problema en adaptar-nos. D’altra banda, estem segures que les directrius aniran canviant al llarg del curs segons l’evolució de la pandèmia i els resultats d’estudis i proves. Estem amatents i ens anirem adaptant. Este curs ha de ser així.

P: S’han sentit prou recolzats pel Departament d’Educació?

R: Sí, en tot moment, tant per part de la Direcció com per la Inspecció o les diferents seccions implicades, en especial la de prevenció de riscos laborals. Han estat sempre disponibles tant pel que fa a l’acompanyament en la redacció del nostre Pla d’organització com en la resolució dels dubtes que ens van sorgint. Així mateix, tots els equips dels centres educatius estem rebent una formació específica durant este inici de curs.

P: Entén que s’exigisca el mateix en àrees urbanes que en escoles rurals on les mesures restrictives podrien ser més flexibles?

R: Entenc que el marc comú ha de ser el mateix per a totes les escoles. A partir d’aquí cada escola ho adaptarà a la seua tipologia, el nombre de grups, els espais i recursos disponibles, els punts d’accés per a les entrades i sortides… en el seu Pla d’organització, que és únic i diferent per a cada centre.

P: Quines particularitats té una escola d’una ZER en el context Covid, per a bé i per a mal?

R: Per a bé, moltes: El fet que tenim pocs alumnes, la facilitat de traçabilitat en el supòsit d’aparició d’un cas, la relació molt pròxima amb les famílies, l’Ajuntament,.. amb tota la comunitat educativa, que ens facilita una actuació ràpida i eficaç en qualsevol moment. Són particularitats que es poden aplicar a qualsevol context, però en esta situació atípica que estem vivint és un privilegi treballar i estudiar en una escola rural.

P: Té recança que amb tots els condicionants es puga perdre esta major proximitat?

R: Sí, sobretot ara amb l’ús obligat de mascareta a partir dels 6 anys. Ens perdem els somriures, les diferents expressions que diuen molt de l’estat d’ànim dels nens i nenes i que ara estem aprenent a endevinar. Estem aprenent també a expressar-nos a través de la mirada i els gestos, amb noves fórmules de salutació i comiat, d’assentiment, de felicitació… Intentem fer-ho el millor possible perquè l’alumnat vinga a l’escola content i feliç. I per l’experiència d’estos primers dies, tenim la sensació que ho estem aconseguint. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 79 = 82

Últimes notícies