La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va adjudicar a l’agost, tot i que no ha transcendit fins ara, treballs de consolidació de l’assut de Xerta i de les embocadures dels dos canals de reg del Delta que s’originen a partir de la presa, el de l’esquerra i el de la dreta, per a corregir els efectes de les escletxes i erosions que s’hi acumulen.
“Les crescudes i avingudes que patix el riu, així com la variació de cabal en els embassaments que el regulen, provoquen canvis en el règim de la làmina d’aigua que afecten amb el pas del temps l’estructura de l’assut”, explica la CHE.
Les obres, encarregades a l’empresa Altius Geotecnia y Obras Especiales SL, estan en marxa i dixen una imatge gairebé insòlita, ja que l’aigua del curs principal del riu -la que no es deriva cap als canals- no circula en cap mesura per sobre del ressalt i passa tota a través de la central hidroelèctrica de Xerta o directament pels punts de filtració de la presa que precisament són el motiu de les obres, finançades entre els usuaris de l’assut: fins ara la hidroelèctrica i les dos comunitats de regants. El pressupost s’aproxima al milió d’euros (992.768 euros amb IVA) i la duració prevista dels treballs és de 18 mesos.
Les obres consistixen a injectar resina i altres materials per a combatre l’empobriment del formigó del mur, en què a partir de certa profunditat, segons la memòria de les primeres actuacions que es van fer el 2014, es va constatar el predomini de terra i grava i, per tant, la vulnerabilitat d’una infraestructura hidràulica probablement mil·lenària, tot i que els primers documents oficials daten del segle XII.
Risc de Col·lapse
El 2009, l’empresa Minicentrales Dos, que explota la hidroelèctrica, va entregar a la CHE un informe que alertava del risc de col·lapse i trencament de l’assut. El 2014, la Confederació va autoritzar els usuaris a fer una prova pilot en un 10% de l’estructura de l’assut. Es va reconstruir la muralleta de coronació en un tram de 20 metres, es van fer injeccions de ciment i es van extraure mostres per conèixer l’estat del nucli de l’assut. Més enllà del test, que va constatar la necessitat d’actuar-hi més a fons, i segons recorda ara el president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, Javier Casanova, es va completar aproximadament un terç de les obres de reparació. Es va construir també una nova escullera amb pedra al peu de la presa.
Va quedar pendent sense data el gros de l’actuació, uns dos terços més o menys, consistent en la injecció de materials de reforç. El president dels regants de l’Esquerra valora que finalment s’estiguen executant les actuacions pendents: “Estem satisfets perquè és una cosa que feia temps que batallàvem. No és tant per aprofitar millor l’aigua que baixa, perquè nosaltres tenim les concessions que tenim, sinó per una qüestió de seguretat. Cal anar consolidat l’assut i evitar el perill que baixe una riuada i se l’endugue”. De fet, fa 14 anys, els regants ja van alertar del risc d’un trencament que podria comportar greus pèrdues al sector arrossaire del Delta.
Segons la CHE, adscrita al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, els treballs s’emmarquen en els eixos de gestió de la CHE per un Ebre Sostenible, en concret la garantia del subministrament als usos essencials.