HomeEconomiaEndesa activa més de 2.000 autoconsums col·lectius a Catalunya des de l’inici...

Endesa activa més de 2.000 autoconsums col·lectius a Catalunya des de l’inici d’any

Endesa ha activat més de 2.000 autoconsums col·lectius a Catalunya en els nou primers mesos de l’any, xifra que suposa un increment del 2,000%, segons dades publicades este dilluns per l’empresa. De fet, el 2022 només hi havia actives 106 instal·lacions d’autoconsum col·lectiu a Catalunya, xifra que ara és de 2.021.

En conjunt, Catalunya compta amb 86.223 autoconsums actius, un 72% més que al desembre, quan eren 53.043. D’aquests, 84.202 són autoconsums individuals. Precisament per agilitzar més la tramitació dels autoconsums col·lectius, Endesa ha anunciat que des d’este dilluns només caldrà validar una sola vegada tota la documentació.

De fet, el mes de juliol el Govern va amenaçar la filial elèctrica d’Endesa eDistribución– amb una multa de fins a sis milions d’euros per presumptament vulnerar la normativa d’autoconsum col·lectiu. L’empresa distribuïdora s’enfrontava a una sanció per una infracció greu per promoure “pràctiques que impliquen la imposició injustificada de condicions, dificultats o endarreriments en la tramitació de contractes d’accés o de subministrament en les modalitats d’autoconsum”.

Fonts d’Endesa sempre han defensat que tenen un fort “compromís” en facilitar l’autoconsum i l’activació de les instal·lacions, i que feien front a una “regulació complexa”. De fet, per activar una instal·lació col·lectiva la normativa preveu la implicació de set parts: el client, la comunitat de propietaris, l’instal·lador, l’ajuntament, la comunitat autònoma, la distribuïdora i la comercialitzadora.

Ara, però, Endesa ha pactat amb el regulador que e-Distribución puga validar una sola vegada la documentació necessària -l’acord de repartiment signat per tots els consumidors i el fitxer amb els diversos coeficients de repartiment- quan el reba d’una de les parts. Fins ara, calia obtenir la documentació de cada consumidor, cosa que, segons Endesa, “suposava allargar els terminis d’activació de manera innecessària i, en moltes ocasions, rebutjar les sol·licituds per errors en emplenar els documents”.

Així, a partir d’este dilluns, un cop e-Distribución valide la documentació rebuda, informarà totes les comercialitzadores de la resta de participants de la instal·lació col·lectiva d’autoconsum del fet que ja poden enviar les peticions d’adaptació dels contractes en un termini de 10 dies. Quan el comptador de generació estiga instal·lat, s’activaran totes les sol·licituds.

En el cas dels autoconsums individuals, Endesa ja té pactat des del juny amb el regulador que la modificació del contracte entre el distribuïdor i el client es faça als 10 dies de rebre la confirmació de la comunitat autònoma de què s’ha registrat correctament la instal·lació, sense haver d’esperar a la petició formal de la comercialitzadora.

Segons les dades facilitades per Endesa, a setembre de 2023 hi ha un total de 86.223 instal·lacions d’autoconsum gestionades per l’empresa a Catalunya. D’estes 84.202 són individuals i 2.201 col·lectives. A Barcelona n’hi ha un total de 52.733 (51.267 individuals i 1.466 col·lectives), a Girona són 13.392 (13.153 individuals i 239 col·lectives), a Tarragona 13.545 (13.462 individuals i 83 col·lectives) i a Lleida arriben a les 6.553 (6.320 individuals i 233 col·lectives).

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

26 + = 31

Últimes notícies