HomeEconomiaEndesa divulga el pla d'emergència de l'embassament de Mequinensa

Endesa divulga el pla d’emergència de l’embassament de Mequinensa

Endesa ha fet un acte de divulgació aquest dijous del pla d’emergència de l’embassament de Mequinensa, al Baix Cinca, que estableix com cal actuar i com s’han d’organitzar i coordinar els equips d’emergència en cas d’un incident greu que comprometa la seguretat de la presa, la més gran de l’Ebre. El pla també inclou millores en els sistemes d’avís a la població d’una desena de municipis propers, dels quals 6 són a Catalunya i 4 a l’Aragó.

En tres d’estos municipis catalans –la Granja d’Escarp, Massalcoreig i Almatret- s’han instal·lat sirenes pel risc d’inundació en els primers 30 minuts en cas de trencament de la presa. També es faran campanyes per informar la població sobre els riscos i accions que cal seguir en cas d’emergència.

Endesa, titular de la presa de Mequinensa, ha presentat el pla d’emergència de la presa a autoritats locals i comarcals dels municipis afectats, tant de l’Aragó com de Catalunya, i a cossos de seguretat i d’emergències.

El document anticipa les actuacions que caldria fer davant de possibles incidències a la presa degudes a problemes estructurals o, també, a la crisi climàtica, com poden ser episodis de fortes avingudes d’aigua o pluges torrencials. L’escenari més greu que contempla el pla, tot i que també el més improbable, és el trencament de la presa, a la fase 3.

En cas que la presa arribe a cedir, s’han instal·lat sirenes als 6 municipis on l’aigua arribaria durant els primers 30 minuts d’inundació. Es tracta de la Granja d’Escarp, Massalcoreig i Almatret, al Segrià, i de Mequinensa, Torrent de Cinca i Faió, a la part aragonesa. En canvi, l’aigua tardaria més, unes dos hores, en arribar a Seròs, també al Segrià, i a Riba-roja d’Ebre i Pobla de Massaluca, a les Terres de l’Ebre, on també s’han instal·lat sistemes d’avís.

A banda d’esta millora, el pla també incorpora una sala d’emergència avançada, situada la mateixa presa, equipada amb sistemes de comunicació redundants.

L’elaboració del pla d’emergències ha rebut l’acompanyament i l’assessorament de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat i del Servei de Seguretat i Protecció Civil del govern aragonès.

Divulgació a la ciutadania

A la jornada, Endesa ha distribuït als ens locals materials de divulgació que inclou tríptics informatius i material audiovisual. Es tracta de material que els ajuntaments poden utilitzar per portar a terme campanyes de conscienciació pública i informar a la població sobre els riscos i les accions que cal prendre en cas d’emergència.

A tall d’exemple, en cas que sonen les sirenes el material divulgatiu recomana allunyar-se de les lleres i buscar llocs elevats, seguir les indicacions de les autoritats i mantenir-se informat a través dels mitjans de comunicació. Per contra, demana a la ciutadania que no utilitze el telèfon ni vaja a buscar els infants al col·legi i que tampoc utilitze carreteres afectades ni travesse rius i torrents.

La Central Hidràulica de Mequinensa

La central de Mequinensa, situada a la comarca del Baix Cinca, és el primer gran embassament de la conca de l’Ebre en dimensions amb un volum total de 1.372,67 hectòmetres cúbics d’aigua. Actualment, està al 32,3% de la seua capacitat amb 442.700 hm³.

Inaugurada el 1964, la central compta amb 324 megawatts de potència instal·lada, fet que la fan la central hidràulica convencional més gran de l’Aragó i a més potència i producció d’Endesa. Té una producció mitjana històrica que arriba als 711 GWh a l’any (711.000 MWh/any) i que genera el 10% de la producció hidràulica d’Endesa al conjunt de l’estat espanyol.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 17 = 21

Últimes notícies