HomeCulturaEnric Casasses, Carles Dénia, poetes ebrencs i un rapsòdrom ompliran Benifallet de...

Enric Casasses, Carles Dénia, poetes ebrencs i un rapsòdrom ompliran Benifallet de poesia

“Els carrers de Benifallet s’ompliran de poesia” durant tres dies seguits, del 30 de juny al 2 de juliol, amb la celebració de la primera edició de l’Un-i-vers. L’Ebre, riu de poesia, una trobada creativa d’arts relacionades amb la poesia. Així ho determina el periodista tortosí Josep Lluís Villa, un dels impulsors de l’Un-i-vers, juntament amb el músic Arturo Gaya, la programadora cultural Elena Maureso i el poeta Martí Poy, que detalla que s’han programat més d’una vintena d’activitats per fer créixer.

Així, durant estos tres dies la poesia tindrà un paper protagonista, siga a través d’espectacles teatrals o musicals, com de recitals poètics o de presentacions de llibres. I és que per a Villa “la poesia és necessària”, ja que “és una de les formes de l’art que utilitzem per a comunicar-nos on, òbviament, les paraules van per un altre canal, s’associen d’una altra manera a què estem habituats i ens permeten dir coses que difícilment es podrien entendre en una conversa quotidiana”, i afegix “la poesia ens emociona, és com la música, però amb paraules”.

Espectacles de km 0, de petit format, i de poetes de renom

Amb una programació ben diversa, els impulsors de l’Un-i-vers volen posar els escenaris perquè es puguen representar tota mena de propostes literàries “perquè tenim molts creadors i molts bons poetes a les Terres de l’Ebre que tenen moltes ganes de dir-nos coses”, determina Villa.

Les dos actuacions més mediàtiques seran, segurament, la del poeta Enric Casasses, qui ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que actuarà amb el seu grup Don Simon i Telefunken; i la del reconegut guitarrista i cantautor Carles Dénia, qui interpreta poemes dels poetes àrabs dels països catalans i representarà El paradís de les paraules.

D’altra banda, la programació compta amb una notable presència de poetes ebrencs, com Jesús M. Tibau que, acompanyat de l’actriu de doblatge Gemma Ibáñez, seran els encarregats de donar el tret de sortida a l’Un-i-vers; però també d’Andreu Subirats amb la seua Tercera Simfonia de Samfaina; les Eternitats efímeres de Josep Ramon Roig, qui presentarà el seu darrer llibre Ben Bé; i Carles Renau, amb Esberles.

L’escriptor Jesús M. Tibau i l’actriu Gemma Ibáñez faran el recital poètic inaugural; i Lia Sampai el concert de cloenda

A més a més, més enllà d’espectacles de petit format, també hi haurà propostes originals com Poesia per a la gent menuda d’August Garcia, que com bé indica el seu nom té l’objectiu d’apropar la lírica als més petits; i produccions pròpies del Festival, com la que oferirà Arturo Gaya i Sergi Trenzano amb Paraules urgents i l’espectacle de Villa que s’estrenarà a Benifallet: Lo que tengo.

També actuarà Fuensanta López amb La Argentinita del gran poeta Lorca; Tomàs Camacho, que a més del seu espectacle El pez en la Chistera, també oferirà uns tallers d’haiku; Teresa Tort amb els seus Poemes de la perifèria; La poesia lliure de Montse Pallarés; Les 5 anques del jardí clos d’Ana Oliveras; Sílvia Panisello amb La Calaixera; l’audiovisual sobre Les Terres de l’Ebre i Matarranya encisadores de Vicent Pellicer; els poemes d’Abu Bakr al Turtusí de Miquel Àngel Llorens; Cristina de Caralt i Quim Melchor parlaran sobre Gerard Vergés és escriptor; i Lia Sampai oferirà el concert de cloenda interpretant poemes de poetesses.

Per tal de moure el públic d’una activitat a l’altra, l’Un-i-vers comptarà amb la figura d’un home orquestra -l’Universador-, qui l’anirà traslladant d’un lloc a un altre amb la seua música.

D’altra banda, i per tal de fomentar la participació del públic en esta trobada creativa, s’ha creat un rapsòdrom perquè “la gent no siga un simple espectador, sinó que visca la poesia amb tota la seua energia”, diu Villa.

Així, tots aquells que vulguen formar part d’este Un-i-vers, podran pujar a l’escenari, en diverses ocasions i en diferents horaris, a recitar els seus poemes o bé a recitar-ne d’altres autors. A més, al costat d’este espai també hi haurà ubicat un estand de llibres, discos i material poètic, així com un punt d’informació i servei de barra.

Altrament, l’Associació Cultural lo Carmull i el Club de Lectura de Benifallet també han preparat l’exposició Punt del poeta local de Francesc Cots i Alcoverro, així com un recital de poemes; mentre que DiLLUMs d’Arts al Forn, col·laboraran amb l’exposició Mirades femenines, en la qual catorze ebrenques fotografien els poemes de Zoraida Burgos. Per tal d’accedir a les activitats s’haurà de fer un donatiu de 3 euros o bé compartir la lectura de poemes en el rapsòdrom.

Amb tot, el periodista tortosí afirma que l’objectiu és “que la gent s’ho passe bé i s’emocione. Pretenem despertar sentiments i provocar reflexions; i, segons com, suggerir una certa rebel·lia, tan necessària en els temps actuals… i sempre”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies