HomeEntrevistesEntrevista a Josep Maria Royo “La pau i la justícia han de...

Entrevista a Josep Maria Royo “La pau i la justícia han de ser la base de qualsevol societat

Possiblement, s’ha convertit en una de les veus més autoritzades de Catalunya a l’hora de parlar de conflictes, construcció de pau, processos de desarmament, o de realitats africanes.

Josep Maria Royo (Tortosa, 1977) és politòleg i analista, i des de l’any 2000, investigador de l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de
Barcelona (UAB), un centre de recerca que té com a objectiu investigar i promoure la pràctica i la cultura de la pau, i intervenir en temàtiques relacionades amb els conflictes d’arreu del món.

Part de la seua feina
s’ha centrat especialment a l’Àfrica Subsahariana, on ha fet treball de camp a diversos països com Uganda, Ruanda, Burundi, Etiòpia o la
República Democràtica del Congo.

El seu currículum i la seua activitat van molt més enllà: és membre del Grup d’Estudis Africans (GEA) de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), o de la Junta de Govern del
Memorial Democràtic. Entre d’altres.

 

 

 

El teu objectiu, també el de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, és viure en un món més pacífic?

Els nostres propòsits es decanten cap a este vessant: investigar i promoure la pràctica de la pau, dels drets humans, de la no-violència, facilitar els espais de diàleg… però tot plegat des de la recerca, l’estudi, l’anàlisi i la docència.

Entenc que és una tasca importantíssima…

Si volem, com a societat, crear uns fonaments que promoguen la justícia i la igualtat és totalment necessari disposar d’espais -institucions tant governamentals com no governamentals- que aposten i difonguen una sèrie de valors vinculats a la pau, a la justícia, al diàleg, al rebuig de la violència… perquè estos, segons el meu punt de vista, han de ser els valors que han d’ocupar les bases de qualsevol societat.

I és possible d’aconseguir?

Hem de ser optimistes. En este àmbit sempre es treballa en resultats i projectes a llarg termini, fet que implica que els fruits triguen més a arribar, però en els últims anys hem millorat. També és cert, però, que com a societat i com a conjunt continuem vivint realitats, sistemes i conflictes que ens fan ensopegar amb la mateixa pedra. Aquí i a tot el món, l’ús de les armes, de la violència i de la repressió no conduïx a resoldre cap tipus de conflicte, sinó que és un recurs que s’ha demostrat que provoca una escalada de tensió.

Malgrat això, continuen a l’ordre del dia…

Sí, i en este sentit també és important tenir en compte el paper que juguem nosaltres com a societat. Els nostres governs [els occidentals] tenen una implicació brutal en moltes de les  pitjors guerres que hi ha avui al món. De fet, algunes han estat provocades o intensificades pels interessos econòmics i polítics d’estos països europeus o occidentals. I això ho mou tot: per exemple, si hi ha interessos, els nostres governs tampoc faran la pressió necessària contra règims autoritaris que vulneren constantment els drets humans i castiguen la seua població.

I la societat civil?

Aquí és on volia arribar. Per este motiu també és important la tasca de grups de recerca, com l’Escola de Cultura de Pau, de crear responsabilitat i consciència social entre nosaltres, entre la nostra societat. Si els nostres governs no actuen, hem de fer pressió perquè ho facen, ens hem de mobilitzar.

I per què no ho fem?

Perquè s’ha de garantir esta consciència, i aquí intervenen molts actors. Mira, un altre exemple molt gràfic: si avui agafem qualsevol diari amb secció internacional, veurem que en les seues pàgines no hi ha lloc per a guerres que continuen tenint lloc en regions de l’Àfrica o de l’Àsia. Si la gent no coneix estes realitats ni tot allò que les envolta tampoc coneixerà que tenim una responsabilitat o quelcom a dir.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies