HomePolíticaERC ja té a punt la proposició de llei per crear el...

ERC ja té a punt la proposició de llei per crear el Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre que suprimirà els quatre consells comarcals

“El projecte està madur i ara cal compartir-lo amb els diferents actors polítics, socials i econòmics de l’Ebre per generar els consensos més amplis possibles. Des del minut zero volem que quedi clar que aquest ha de ser un projecte de llei on tots féssim les aportacions necessàries per a que surti bé”. Són declaracions del diputat Lluís Salvadó a Ebredigital.cat, confirmant que ja ha arribat l’hora de crear el nou Consell Intercomercal de les Terres de l’Ebre (CITE), la nova institució que donarà veu política al territori mentre no arriben les vegueries.

Es tracta d’una proposició de llei que presentarà ERC després d’haver-lo estat preparant els últims anys, però abans de presentar-lo ja s’estan buscant acords amb les diferents formacions polítiques de Catalunya. Lluís Salvadó, ex-delegat del Govern i ex-Secretari d’Hisenda, assenyala que hi ha treballat com “un militant de l’Ebre”, referint-se a que aquest hauria de ser un projecte més de territori que de partit. I garanteix que hi ha un exhaustiu treball jurídic al darrera com per confiar-hi, i evitar topar de nou amb l’Estat com va passar amb el Consell de la Vegueria.

El diputat Lluís Salvadó, que mostrava el projecte de llei acompanyat del també diputat Alfons Montserrat, president d’ERC a la Regió de l’Ebre, assenyalava que no poden confirmar si el presentaran de forma imminent, o caldrà esperar l’últim trimestre de 2020, ja que s’està a l’espera de veure quan es convoquen finalment les eleccions anunciades pel president de la Generalitat.

La proposició de llei del CITE ja s’està presentant a nivell territorial. El passat dijous 19 de febrer es va mostrar a un grup reduït d’assistents en una reunió celebrada a Tortosa a la que es van convidar destacats representants de la societat civil ebrenca. Tant del món universitari, cas de Josep Maria Franquet, director de la UNED, president del Consell Econòmic i Social i expert en organització territorial, com d’altres representants dels sectors productius i d’entitats socials.

Ebredigital.cat ha tingut accés a part de l’esborrany. S’anomena Llei de Creació del Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre, però a la vegada, de supressió dels Consells Comarcals del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta. S’aborda per tant un tema sempre controvertit. I tot plegat amb un objectiu central ambiciós que queda reflectit al punt 1, el que estableix l’objecte: la funció del nou Consell Intercomarcal serà “el govern i l’administració” de les quatre comarques.

A continuació s’estableix que hi haurà el plenari, la presidència, les vicepresidències, els consells d’alcaldes comarcals, el consell territorial i la gerència, perquè es vol continuar mantenint allò que sí ha funcionat en el models dels quatre consells comarcals. La proposició planteja també que s’agafen competències de la Diputació, i s’insisteix en que tot plegat es vol fer “sense perdre en cap cas la proximitat ni la visibilitat de cadascuna de les quatre comarques”.

L’altra punt important és assegurar que el nou CITE es pugui crear, respectant el marc legal actual. Aquest nou ens tindria en compte les limitacions que va establir l’any 2010 la sentència del Tribunal Constitucional, que va limitar la creació del Consell de Vegueria perquè considerava que afectava la unitat provincial que emana de la Constitució de 1978.

Ebredigital
Ebredigital
Ebredigital
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies