HomeOpinióPer les dones d’abans, per les d’ara i per les que vindran…

Per les dones d’abans, per les d’ara i per les que vindran…

Un cop a l’any, al voltant del 8 de març, són molts els “inputs” que ens arriben sobre les Dones. Sentim parlar de desigualtats, sentim parlar de la bretxa salarial que ens indica que la diferència del salari de les dones respecte al dels homes és del  23%. Ens parlen del sostre de vidre i ens diuen que les dones no podem arribar mai a aconseguir les mateixes quotes de poder que els homes, ens diuen que en són molt poques les que estan als llocs on es prenen decisions.

També sentim aquests dies que tot això és pel patriarcat, per l’educació que ens han donat i que ens diu que les dones tenim l’obligació de fer-nos càrrec de la casa, de les filles i els fills i de les persones grans i que si volem tenir una feina amb responsabilitats hem de saber-la compaginar amb totes aquestes obligacions.

Mentre nosaltres sentim tot això, els nostres companys, fills i amics senten que ells valen molt, que poden arribar on vulguin i que les seves capacitats no tenen límits.

I encara és més greu sentir qui nega que totes aquestes afirmacions no són certes i que totes podem arribar on vulguem i que només ens falta proposar-nos-ho. És cert que moltes dones han aconseguit vèncer aquestes barreres amb sacrifici i esforç, però moltes altres dones no ho han tingut així de fàcil o ni tan sols s’ho han plantejat perquè no han considerat que estigués al seu abast.

Tots els dies de l’any haurien de ser el Dia Internacional de les Dones, perquè la igualtat de drets no només sigui legal sinó també sigui efectiva. Tots els dies de l’any hauríem de treballar perquè les diferències entre dones i homes no es tradueixin en desigualtats i obstacles per aconseguir els nostres anhels i desenvolupar-nos personalment i professional. 

Però aquesta batalla no la podem lluitar les dones totes soles, els homes n’han de ser còmplices i aliats, ells han de deixar de banda tots els privilegis que han tingut per només el fet de ser homes i que al mateix temps els han esclavitzat i els han obligat a ser com potser no sempre voldrien ser.

Eduquem les nostres filles i fills en igualtat i rebutgem qualsevol demostració de masclisme que ens envolti.
Escorcollem a la nostra història totes aquelles dones que han deixat una petjada però que encara no n’hem sentit parlar i traiem-les a la llum, fem que tothom  les conegui i les reconegui. El nostre país no es pot permetre amagar ni una gota més de talent femení. Totes i tots tenim el deure moral de lluitar per les dones d’abans, per les d’ara i per les que vindran i deixar un món on les dones i els homes tinguem les mateixes oportunitats.

Carme Valls
Carme Valls
coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies