Este dissabte es presentarà la publicació Fray Pedro Mártir Sans Jordà, O.P, que porta per subtítol Las misiones dominicas en China, fruit del treball de gairebé vint anys de l’historiador i autor local Josep Serrano Daura. La publicació amplia els treballs que ja hi havia fins ara sobre la figura del Sant Pere Màrtir, ja que s’inclouen noves fonts documentals.
El llibre es presenta en tres volums i una aproximació acurada a la biografia del bisbe dominic Sant Pere Màrtir (Ascó 1680 – Fuzhou 1747), el qual va dedicar la seua vida i la seua activitat evangèlica a les missions catòliques a la Xina.
El llibre es troba estructurat en 9 capítols que s’estenen des del seu naixement a Ascó passant per les diferents vicissituds vitals que el van acabar conduint a les missions a la Xina on va ser bisbe i va morir màrtir, així com els processos de beatificació (1893) i de canonització (2000).
Esta obra neix d’una proposta que el religiós asconenc Tomàs Biarnés Biarnés li va fer a Serrano Daura el 2004, i que ha servit per a plasmar la vida d’este sant no només des d’una perspectiva merament biogràfica, sinó que a partir de la seua transcendència a la història de l’Església a la Xina, també ha permès conèixer l’evolució de la missió dels dominics fins avui dia i sobretot, el protagonisme i la presència de Fra Sans en la memòria.
L’Ajuntament d’Ascó s’ha encarregat de l’edició del treball perquè segons Josep Maria Raduà, regidor de Cultura, “ha estat una oportunitat per confegir un estudi extens i ben treballat, amb molta documentació i nova informació, sobre la figura d’un d’aquells asconencs universals per la seua trajectòria, en aquest cas, en el món de la religió i de les missions”.
La presentació tindrà lloc aquest dissabte, 13 de gener, a les 17.30 hores, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Ascó, i a més, de la intervenció de l’autor, es comptarà amb una taula rodona per aprofundir en la figura del Sant i de l’orde dels dominics a la qual pertanyia. Per això hi ha previst que hi prenguen part el doctor Marc Escolà, protonotari de la Universitat Europea, d’Andorra; el doctor Josep Maria Sans Travé, de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona; del frare Alejandro López, provincial dels Dominics a Espanya; i del doctor Xavier Baró, de la Universitat Internacional de Catalunya.