HomeSense categoriaEspai de reflexió, la futura associació senienca que involucra la ciutadania en...

Espai de reflexió, la futura associació senienca que involucra la ciutadania en la política municipal

Les passades eleccions municipals van ser l’escenari del sorgiment de noves candidatures. En alguns casos, com a Ulldecona amb ‘Fem Poble! Ulldecona’, presentats com a agrupació d’electors. En el cas de la Sénia la precampanya va servir per a organitzar assemblees ciutadanes perquè fossen els veïns i veïnes els qui participessen activament en el programa municipal de cara a la nova legislatura per als anys 2019-2023. Esta iniciativa va permetre el desenvolupament del projecte ‘Espai de reflexió’, que properament es presentarà com a associació. 

Des de l’octubre del 2018 es van organitzar de forma periòdica estes assemblees, primer un cop per setmana i més endavant quinzenalment, per tal de generar propostes municipals, que després els diferents partits podien fer seues als programes electorals. De fet la participació va ser tan representativa que va sorgir la possibilitat de presentar-se a les eleccions municipals del passat mes de maig com a agrupació d’electors, proposta que finalment no va tirar endavant. Per a presentar-se este tipus de candidatures, que no corresponen a cap sigla política sinó a l’associació d’un conjunt de persones, és necessària una recollida de signatures. “Durant una reflexió interna de l’espai es va pensar que, si ja s’hi presentaven partits d’esquerres que també utilitzaven la nostra forma de treballar i duien al programa algunes de les nostres propostes, la millor opció era no duplicar candidatures”, exposa una de les membres de l’espai, Isa Castell. 

A banda de les assemblees generals, on ha arribat a participar més d’una seixantena de persones, es van crear diferents comissions que treballaven en l’anàlisi i la diagnosi de 5 eixos: La Sénia poble educador (sobre educació i talent), La Sénia de les persones (per a parlar d’ocupació, diversificació econòmica i benestar), La Sénia pel poble (amb temes com els equipaments, serveis municipals i mobilitat), La Sénia per la democràcia participativa (amb accions que involucressen el veïnat) i La Sénia pel territori (per a tractar temes relacionats amb el medi ambient, la sostenibilitat, infraestructures i comunicació).

Els participants hi formaven part en un d’estos 5 eixos, en els quals també van elaborar una DAFO per tal de generar els objectius de cada eix i les propostes o actuacions corresponents. “A més en estes comissions intentàvem aportar informació que ens ajudés a millorar sobre els àmbits tractats, fins i tot comptàvem amb gent experta perquè ens formés i guiés en el treball”, explica Mercè Carbó, membre de l’espai. En cada eix parlàvem des d’equipaments municipals o territorials, a sostenibilitat, comunicació o medi ambient. “Vam tenir debats interessants com ara el de fer un model de pressupostos participatius que generés més implicació per part del veïnat”, comenta Castell. Totes les propostes sorgides havien de basar-se en “polítiques feministes, socials, transversals i, en la modesta possibilitat, encarades cap a la República Catalana”.  “Va ser molt positiu que des dels inicis es van implicar en les trobades gent que pertany a partits polítics o fins i tot els regidors que llavors formàvem part de l’Ajuntament, perquè d’esta manera rebien i donaven opinions que feien que caminéssem tots cap a un mateix camí”, argumenta Carbó, que afegix que “és un repte ara el fet de continuar en esta línia per a demostrar que no som l’oposició de ningú, sinó que venim a fer de suport”. De fet, des de l’espai consideren que si la seua veu ha de ser “crítica” està sempre encarada des d’una visió positiva· i en cap cas destructiva. “Dins l’administració es treballa en les solucions del dia a dia, però és necessari tenir un espai des del qual poder reflexionar des de punts de vista diferents”, explica Castell. 

Tot i que ja han passat les eleccions municipals, l’assemblea ha decidit tirar endavant el projecte constituint-se com a associació. Actualment estan recollint les signatures dels estatuts per part dels socis i sòcies fundadores, de fins a una vintena. El proper pas serà l’elaboració d’un pla de treball i la seua implicació en la política municipal, des de l’assistència als plens fins a organitzar actes: “Les assemblees ens serviran per a posar-nos al dia del que s’està coent al poble, però també per a moure sensibilitats perquè tothom s’hi implique i tiréssem endavant propostes sobre les necessitats de la ciutadania”. Puntualitzen però que, malgrat la designació de càrrecs dintre l’associació per a presentar-se jurídicament, cada membre tindrà el mateix pes i responsabilitat. 

“Creiem que este projecte ha de continuar més enllà de les eleccions perquè hem de construir un canvi de mentalitat en la gent, empoderar-la i fer-la partícip de la política municipal, perquè només podrem conèixer les necessitats de les persones parlant-nos. Per això considero que ha d’existir a cada municipi un espai de trobada i de reflexió”, conclou una altra de les membres, Esther Segura. Estos quatre anys els serviran d’experiència per a decidir si es presenten com a nova candidatura a les properes eleccions municipals.

Claudia Ruiz
Claudia Ruiz
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 5 =

Últimes notícies