HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEsprint cap a l'alcaldia de Tortosa: cal un/a líder

Esprint cap a l’alcaldia de Tortosa: cal un/a líder

A un any de les eleccions municipals van apareixent ja els candidats a les alcaldies. En el cas concret de Tortosa ja tenim Meritxell Roigé del PdeCAT; Xavier Faura, de “Tortosa sí” previsiblement amb ERC; Jordi Jordan amb Movem Tortosa; Enric Roig amb el PSC…
Falten els del Partit Popular i la CUP, partits sense més capacitat que la de ser frontisses, cosa que no es pot menystenir perquè segons quins siguin els resultats un o dos regidors poden decantar la balança i ser decisius. Previsiblement, però, en aquest moment no passen de ser partits marginals a Tortosa.
Quan això escric, però, falta sobretot saber el candidat de Ciutadans. Aquest partit i els seus líders susciten grans aversions i grans adhesions, però al marge del criteri de cadascú allò indiscutible és que és el partit emergent en totes les enquestes a tot arreu d’Espanya i de la mateixa Catalunya. Segur que farà forat, també a Tortosa. Si més no, perquè canalitza un vot de rebuig als altres partits i al nacionalisme omnipresent, com ho pot ser també Podemos (Movem Tortosa) en alguns sectors. No sé si una tortosina absent, Glòria Fabregat, molt amiga d’Inés Arrimadas de tota la vida, aconsella el partit per a buscar candidat.

Al marge que l’elegit sigui d’un partit o d’un altre, crec que el valor fonamental que cal al futur/a alcalde/ssa de Tortosa és el de ser un/a líder. No n’hi ha prou amb ser un bon/a gestor/a o administrador/a. Això és fonamental, però és suficient que ho sigui el número 2 o el 3 de la llista, aquell que al consistori porti el dia a dia, però l’alcalde o alcaldessa d’una ciutat com Tortosa ha de ser capaç de marcar horitzons, conjuminar voluntats, unir la ciutadania, crear autoestima, projectar força que atregui fins i tot interessos per invertir, donar imatge dins i fora que és una ciutat que se’n pot sortir amb grans resultats.
Es pot respondre amb tota la raó que calen líders a tot arreu per a ser alcaldes, no només a Tortosa. Cert, però hi ha llocs on fan falta més que a uns altres. A aquelles poblacions que ja tenen un bon i estable ritme de creixement i de projecció probablement n’hi ha prou amb un bon gestor que aprofiti el vent a favor encara que no faci res espectacular ni especialment imaginatiu perquè aquella ciutat funciona bé i va endavant. No és el cas de Tortosa, que ha de fer un salt i capgirar la tendència en molts aspectes. És una tasca no fàcil.

El que dic per a Tortosa es pot aplicar a moltes altres poblacions de les Terres de l’Ebre, però aquella és la ciutat més gran i més influent a la zona. Per tant, si ella estira cap amunt servirà el conjunt del territori per a beneficiar a tothom.
Dins d’aquell lideratge serà fonamental que l’alcalde/ssa no es deixi instrumentalitzar per la política general. Vivim temps alterats. Amb el perill que no es faci política pel bé del ciutadà, pel bé comú, sinó en funció d’altres interessos polítics que poden ser legítims però que no sempre són els de la ciutat. Les manifestacions del mateix president de la Generalitat, Joaquim Torra, quan s’acaba d’estrenar en relació amb les eleccions municipals són ben eloqüents: instrumentalitzar els ajuntaments. Altres polítics el mateix, encara que sigui en sentit invers.

Si en unes eleccions municipals un candidat a alcalde no prioritza el seu poble o ciutat i actua en funció d’objectius exògens va malament. Val la pena que el ciutadà ho valori a l’hora de votar.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 23 = 24

Últimes notícies