HomePolíticaEsquerra impulsa des dels ajuntaments el foment de l’autoconsum d’energia fotovoltaica a...

Esquerra impulsa des dels ajuntaments el foment de l’autoconsum d’energia fotovoltaica a les Terres de l’Ebre

La diputada i Secretària General de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Norma Pujol, ha recordat que les Terres de l’Ebre és un dels territoris més amenaçat pel canvi climàtic”, i per fer-hi front treballem amb l’objectiu d’“assolir un nou model energètic més democràtic que permeti reduir les emissions contaminants”.

És per això que “els grups municipals d’Esquerra Republicana impulsarem des dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre, el foment d’instal·lacions d’autoconsum d’energia fotovoltaica”.

El diputat Lluís Salvadó ha explicat que aquest impuls es farà mitjançant “l’aprovació d’una ordenançaamb beneficis fiscals per a facilitar la implantació d’instal·lacions d’autoconsum d’energia fotovoltaica, tantpromovent-ho des dels ajuntaments, com facilitant a privats, particulars, comunitats de veïns o indústries un acompanyament perquè desenvolupin els seus projectes.
Salvadó ha afirmat que “Esquerra insistim en el foment de l’autoconsum d’energies renovables perquè permeten reduir la contaminació atmosfèrica i canviar el model energèticfent més eficient la xarxa de distribució, trencant el mercat oligopolístic actual i avançant cap a un model d’Energia km 0”.

El diputat ha apuntat que el gran salt en el desenvolupament l’energia fotovoltaica s’ha produït a partir de l’any 2019 “a conseqüència del canvi legislatiu europeu i de la caiguda dels costos de les plaques fotovoltaiques”. Així de les 4.800 instal·lacions fotovoltaiques que hi ha a Catalunya només 65 estant ubicades a les Terres de l’Ebre. “No ens podem permetre estar a la cua d’indicadors tan importants per al nostre futur com aquest: perquè volem que les Terres del’Ebre tinguin un projecte modern vinculat als valors i atributs en els quals la Unió Europea sintonitza; i perquè perdem part de raó quan reivindiquem la protecció del Delta, però a la vegada tampoc nosaltres com a ciutadans, ajuntaments i administracions, fem allò que està en les nostres mans”.

Francesc Barbero, alcalde de Flix i diputat provincial, ha defensat que “els ajuntaments hem de ser abanderats d’aquesta revolució que s’ha de produir en termes d’eficiència i de proximitat; i per tant anem cap a un doble 0. Energia km 0 i 0 emissions”.
Amb aquest objectiu és amb el que s’ha presentat l’ordenança republicana, el contingut de la qual “preveu una bonificació de fins al 95% del cost de la instal·lació del sostre fotovoltaic d’autoconsum, pel que fa a l’impost d’obres; i sempre que compleixi els requisits mínims de potència, es farà una exempció del 50% de l’IBI durant cinc anys. Respecte a l’IAE està prevista també la seva bonificació parcial amb uns determinats topalls”. Ha explicat l’alcalde abans d’advertir que l’ordenança ajudarà a fer “més atractiva la instal·lació de plaques i més curta la seva amortització”.

Barbero ha manifestat que a més de l’autoconsum a les llars o als blocs d’habitatges, “els ajuntaments republicans impulsarem l’autoconsum compartit”. Un fet possible perquè la normativa actual estableix que en un radi de 500 metres al voltant de la instal·lació fotovoltaica, i sempre que aquesta no superi un màxim de 100 kW de potència, els veïns poden compartir-ne el consum.

Tanmateix l’alcalde ha criticat que s’ha quedat curta la transposició de la directiva europea fetapel govern espanyol”, en comparació a altres països on s’ha establert 1 km de radi i 5 MW de potència.

Barbero ha recordat que “qualsevol ajuntament té un sostre d’un pavelló firal, d’un equipament esportiu o d’una escola, amb prou veïns en un radi de 500 metres perquè pugui participar de la generació d’energia fotovoltaica”.

D’aquí que hagi afirmat que “farem que els ajuntamentssiguin capdavanters en impulsar aquestes comunitats d’autoconsum compartit i facilitarem que cadascú es pugui fer la seva instal·lació fotovoltaica amb les màximes avantatges fiscals”.

Maria Jesús Viña, regidora republicana de Tortosa, ha defensat que “els projectes d’energia fotovoltaica d’autoconsum compartit poden facilitar les condicions de vidapermeten que moltes famílies que pateixen pobresa energètica puguin accedir al consum de llum a cost zero”. Per a Viña “aquesta és una acció que ens beneficia, no només en la protecció del medi ambient sinó també en l’acció social.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

79 + = 87

Últimes notícies