HomeSocietatEstat i Generalitat creen una comissió mixta de treball per a actuar...

Estat i Generalitat creen una comissió mixta de treball per a actuar al Delta

Este dijous 2 de setembre estava prevista la primera reunió del grup de treball mixt que han constituït els governs espanyol i català per tal d’abordar la problemàtica del delta de l’Ebre i coordinar l’execució de mesures estructurals i urgents.

La constitució d’esta comissió mixta ha estat una de les reclamacions que s’han anat fent des de la Taula de Consens del Delta, ja que consideren “imprescindible” que Estat i Generalitat “col·laboren” per tal de planificar les accions a dur a terme al Delta a curt i llarg termini. “Si no hi ha acord entre les dos administracions que es repartixen les competències d’actuació al Delta, no hi ha manera d’avançar”, ha reiterat Xavier Curto, portaveu de la Taula de Consens del Delta. També la Generalitat l’havia reclamat de manera reiterada, però fins fa poc l’Estat s’hi havia mostrat reticent.

Segons ha explicat el delegat territorial del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, el grup de treball bilateral està format per representants del Ministeri per a la Transició Ecològica -i la seua direcció general de la Costa i el Mar- i del Departament d’Acció Climàtica -amb la Direcció General de Polítiques Ambientals-. La creació d’esta comissió mixta es va desencallar durant una recent reunió entre la ministra Teresa Ribera i la consellera Teresa Jordà.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, confia que la posada en marxa del grup de treball pose fi a les picabaralles públiques i privades que la Generalitat ha mantingut amb el govern de l’Estat, sobretot arran de la proposta de Pla de protecció del Delta de l’Ebre que el Ministeri va sotmetre a informació pública entre els mesos de febrer i abril. “La conjuntura ha canviat radicalment: com a mínim, tenim més oportunitats per a resoldre la problemàtica del Delta, que és urgent i no pot esperar que estiguem anys donant-li voltes sobre què s’ha de fer i qui ho ha de fer”, ha valorat Salvadó. El delegat del Govern s’ha compromès també a “donar veu” als agents socials i econòmics implicats del delta de l’Ebre.

Des de la Taula de Consens, Xavier Curto assegura que des de la Taula estaven al cas de les converses per a la creació d’esta comissió mixta, una entesa que lamenten havia fallat en l’anterior legislatura i consideren que ara amb l’acord s’ha sembrat una “bona llavor” i han celebrat que al capdavant de les converses s’hi hagen posat les dos màximes responsables polítiques, la ministra Ribera i la consellera Jordà. “Ho veiem molt bé i ho valorem molt positivament: si no es posen d’acord amb la visió i les futures actuacions sobre el Delta sempre estem en un ball de declaracions i d’intencions que no arriba a res”.

En la primera reunió, prevista per a este dijous 2 de setembre, de la qual no havien transcendit els detalls en el tancament d’esta edició, els representants de la comissió mixta tenien al damunt de la taula pendent de resoldre la proposta anunciada per l’Estat de mobilitzar 385.000 metres cúbics d’arena per a esta pròxima tardor al litoral del Delta per tal de preservar la costa davant la possibilitat de nous temporals. El projecte està pendent de l’avaluació d’impacte ambiental.

Segons apuntava dimarts el mateix Salvadó, després de la reunió del Consell de Direcció del Govern Territorial a l’Ebre, esta actuació de mobilització de sorres ja compta amb dotació pressupostària per part del Govern espanyol, que calculava una aportació de més de 4 milions d’euros per a fer-la possible, Salvadó tampoc tancava la porta a utilitzar els 6 milions d’euros que la Generalitat va incloure als pressupostos per a executar mesures d’urgència al delta de l’Ebre. “És important consensuar les actuacions i, a banda que ja es disposen de les partides, si s’han d’incrementar crec que no hi haurà problema per part del govern de l’Estat i de la Generalitat per a abordar els problemes del Delta”, ha tancat.

Des de la Taula de Consens també urgixen l’Estat i la Generalitat a prendre decisions de manera immediata per a poder començar a actuar al Delta com més aviat millor. “S’han de prendre decisions ja, en un mes arriba la tardor i tots sabem què pot implicar per al Delta. Les decisions s’han de prendre al temps que toca, per a l’any que ve també cal prendre decisions ja, de manera immediata, i a 5 i 10 anys vista també
s’han de prendre decisions ara. Ara és el moment; si no, es van postergant les decisions i no podem sobreviure en condicions d’emergència perpètua”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 32 = 38

Últimes notícies