HomeCulturaEufònic suma nous artistes amb shows audiovisuals, electrònica de ball i instal·lacions...

Eufònic suma nous artistes amb shows audiovisuals, electrònica de ball i instal·lacions d’art digital

Eufònic 2023, el festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, que celebrarà la seua dotzena edició del 24 al 27 d’agost en diferents espais del Delta de l’Ebre, anuncia part de la programació i presenta la imatge d’este any, una creació de l’estudi Wearejoin que estableix un diàleg entre els costums i la contemporaneïtat a partir de la recuperació d’estètiques mítiques.

Tres grans línies recorren el programa 2023: d’una banda, l’art digital com una de les eines fonamentals per repensar la condició, amb artistes que qüestionen l’establert i que fluctuen entre les disciplines i els gèneres sense entendre-hi d’etiquetes, i que donen lloc tant a instal·lacions artístiques com a espectacles audiovisuals; d’altra banda, les sonoritats que emergeixen des de la dissidència, propostes musicals híbrides que qüestionen la normativitat sense por, obrint nous camins creatius; i finalment, l’entorn i el paisatge com a generadors de sinergies.

Electrònica de ball i shows audiovisuals

El productor i multiinstrumentista britànic Alex Banks, un dels nous pesos pesants de l’electrònica que bascula entre el techno ambiental i elements de breakbeat i bass, presentarà el seu exuberant tercer treball d’estudi, “Projections” (Mesh, 2022), amb un show audiovisual immersiu amb visuals reactius. Actuarà divendres 25 d’agost al Pavelló Firal de la Ràpita.

L’Observatori de l’Ebre comptarà amb el retorn del compositor i productor alemany Arovane, referent de la música ambient i la IDM des de finals dels noranta i amb més d’una vintena de treballs, en una actuació on presentarà el seu darrer àlbum, “Miniaturen“, fet de textures etèries, sons naturals, estètica glitch, ambient-house i deconstrucció de ritmes hip-hop. Serà el dijous 24 d’agost.

Els artistes visuals i sonors Tarik Barri i Lea Fabrikant presentaran “Zo“, una performance audiovisual formada per infinites sensibilitats i que difumina les fronteres entre disciplines artístiques. La genialitat de Tarik Barri -responsable de l’apartat visual d’artistes com Thom Yorke o Nicolas Jaar-, s’uneix a la capacitat d’improvisació vocal i gestual de Lea Fabrikant per generar un ric diàleg entre els espais audiovisuals 3D de Barri i els collages audiovisuals i elements sonors i visuals de caràcter abstracte de Fabrikant. A l’Auditori de la Ràpita el dissabte 26 d’agost.

Tatsumi & Masako, projecte del músic Raül Sala, membre del duet electrònic Talcö, presentarà el seu quart treball “Amor o Exili” (Synth Vicious, 2022), una tràgica història d’amor explicada en cinc actes, incloent-hi un homenatge a la pel·lícula “Alphaville” de Godard, mitjançant la qual recorre sons synth pop, ritmes trap, pinzellades IDM i paisatges ambientals esquitxats de noise. Un show en directe acompanyat dels visuals de Batista que es veurà al Mercat Vell de la Ràpita.

Identitats dissidents, flamenc processat, punk i molta actitud

La performer i DJ d’electrònica experimental barcelonesa LaFrancesssa, creadora d’un pop brillant en una realitat putrefacta, en paraules de l’artista, presentarà el seu últim treball Hard Cor”, un àlbum íntim, caòtic i delirant amb veus ultraprocessades, gelatinoses melodies bubblegum pop amb sintetitzadors, tempos accelerats i baixos distorsionats de l’acidcore. Com Arca, LaFrancesssa tracta temes com l’amor des d’una identitat dissident i d’una acolorida agressivitat.

Flamante, projecte d’investigació de l’artista audiovisual Derek Van Den Bulcke, fa una relectura de les pràctiques folklòriques del flamenc a partir de la incorporació d’elements marginals i oblidats del gènere i amb l’ús de recursos propis de la contemporaneïtat com el sampling o el màrqueting digital. Presentarà el seu últim treball The Theory of Flamenco acompanyat de la bailaora de flamenc contemporani Carmen Muñoz, decodificant les normes del gènere.

El Mercat Vell, dedicat a les propostes més trencadores, acollirà la performance de Txe Roimeser i Luca Calderó, una proposta que travessa allò quotidià, allò trans i allò mèdic amb les pràctiques artístiques i vitals dels dos artistes des d’una perspectiva transfeminista i crítica que fa visible les esquerdes del que anomenen teixit “farmacopornogràfic“. Una performance que assenyala mecanismes de construcció d’identitats i utilitza les esquerdes i els marges per generar errors que evidencien poders i ficcions.

Sandré, banda sorgida de l’escena rock underground de Barcelona, presentarà el seu nou treball, “Gestiones Fáciles (Hotel Records, 2022), un àlbum de poc més de 20 minuts que representa un dels manifestos més honestos, enèrgics i irònics, entre el punk rock garatger i el post-punk més esmolat. Juntament amb els ja anunciats Nerve Agent, seran els encarregats de tancar Eufònic 2023, com cada any, a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona.

També procedents de l’underground barceloní, però amb un pes important de l’àrea metropolitana, els Ullals de Baltasar s’impregnaran de l’esperit underground, l’actitud irreverent i els colors fluorescents de Ruïnosa y las Strippers de Rahola, una banda de punk trans que es defineixen com a “un grup de subnopunk travesti“. (Spoiler alert: es desplacen en el servei de Rodalies).

Instal·lacions lumíniques, intel·ligència digital i espais virtuals

A les instal·lacions ja anunciades com la del mestre Antoni Arola, s’hi sumen noves propostes de llum i art digital: Jou Serra, creador interdisciplinar que treballa la llum, l’espai i el cos dins les arts escèniques, la instal·lació i l’arquitectura, presentarà una instal·lació a l’Església del Castell d’Ulldecona que vincula els conceptes de llum i de gènere no binari. Amb més de deu anys d’experiència en el disseny lumínic d’espectacles escènics, Serra centra la seua investigació en la creació d’espais de reflexió on la llum està al centre de la recerca visual, artística, social i filosòfica.

SHOOK Studio, que treballa per fer més accessible el coneixement científic a través de l’art i el disseny, presentarà “Steam“, una peça immersiva basada en intel·ligència artificial i 3D que reflexiona sobre la fragilitat del paisatge del Delta de l’Ebre. A partir de converses, records, experiències i projeccions de futur, presentaran una captivadora peça que anima els espectadors i les espectadores a pensar sobre les conseqüències de les seves accions quotidianes sobre la naturalesa i la vida en un entorn tan fràgil com el del Delta. En coproducció amb el Museu de Tortosa.

nddr3, la jove artista digital Andrea Badia està treballant en una nova creació per a l’espai virtual d’Eufònic, en col·laboració amb el Laboratori d’Experimentació Visual i Sonora dels UOCLabs (Universitat Oberta de Catalunya). Una peça entre l’exhibició i la interacció que es podrà veure durant les 24 hores del dia durant els dies del festival.

I l’espai públic cobrarà nova vida amb “Auspicis” del col.lectiu Estampa, una instal·lació que monitora el trànsit aeri en temps real i davant d’algun vol extraordinari (militar, privat o sanitari) llença un auspici generat amb una xarxa entrenada amb un dataset que combina horòscops i informes de predicció macroeconòmica. A la plaça del Cóc de la Ràpita.

Tallers de live coding i paisatges sonors

A Eufònic es torna a parlar de fonografia i paisatge amb un taller impossible de ser viscut fora del festival. L’artista sonor suec B.J. Nilsen, que basa la seua obra en els sons de la natura i el seu efecte en l’ésser humà i utilitza gravacions de camp i composicions electròniques, portarà a terme un taller de dues jornades de dark soundscape, un aclaparador i misteriós món de sonoritats fonogràfiques, inseparable de l’entorn del Delta. Dimecres 23 i dijous 24 d’agost.

Sam Aaron, investigador digital, arquitecte de software i pensament computacional i mestre del live coding, tornarà a Eufònic amb un nou taller sobre Sonic Pi, una eina de creació musical que es fa servir per a crear i ensenyar composició d’una manera àgil i intuïtiva. Ferm defensor del codi des d’un punt de vista artesà, apropant-se des de la intel·ligència conceptual i no des de la computacional, també actuarà amb la seua eina al Mercat Vell. El taller serà el divendres 25 d’agost.

Les inscripcions als tallers s’obriran el dia 5 de juny.

Eufònic Pro, la trobada dels professionals de la cultura perifèrica

El dijous 24 i el divendres 25 d’agost se celebrarà una nova edició d’Eufònic Pro, una coproducció del festival amb l’Escola per l’Art i la Cultura de la Diputació a Tortosa que incideix en la relació entre les pràctiques artístiques contemporànies, l’entorn, el paisatge perifèric i la tecnologia amb preocupacions socials.

Comissariat per Marta Oliveres i Antònia Folguera, Eufònic Pro és una trobada professional amb taules de debat, presentacions de projectes, trobades amb artistes, professionals convidades i networking, durant els matins, i visites a instal·lacions i iniciatives culturals del territori i actuacions del festival, a les tardes. Pròximament, s’anunciarà la programació i s’obriran les inscripcions.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies