HomeEducacióEUSES centre adscrit a la URV compleix 10 anys de formació universitària...

EUSES centre adscrit a la URV compleix 10 anys de formació universitària a les Terres de l’Ebre

EUSES Terres de l’Ebre, l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport de les Terres de l’Ebre, centre adscrit a la URV, comença este setembre el que serà un dels cursos més especials, ja que en este 2021-2022 es complix el 10è aniversari de la implantació del centre a les Terres de l’Ebre.

L’Escola Universitària de la Salut i l’Esport neix a la província de Girona l’any 2008 amb l’objectiu d’ampliar l’oferta d’estudis universitaris en els àmbits de la Salut i l’Esport. Amb el Campus de Salt totalment consolidat, l’any 2012 l’Escola arriba a les Terres de l’Ebre, territori que sempre ha demandat més oportunitats per als seus jóvens i que oferix grans possibilitats donades les característiques socials i geogràfiques de les nostres contrades.

Neix així EUSES Terres de l’Ebre, seguint amb l’especialització en la salut i l’esport, i oferint dos Graus Universitaris: el Grau en Fisioteràpia, que s’impartix a Tortosa, i el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), que ho fa a Amposta. A més, el curs 2017-18 incorpora un nou estudi, la Doble Titulació en CAFE i Fisioteràpia, que engloba els coneixements d’ambdós graus per a donar entrada al mercat laboral professionals amb preparació metodològica i tècnica avantguardista per a contribuir a la millora de la salut i el benestar de les persones.

Des que va començar la seua activitat aquell setembre del 2012, més de 800 estudiants de fins a 8 nacionalitats diferents han passat per les seues aules. Ara ja ho tenen tot a punt per a donar la benvinguda als 122 alumnes de primer que començaran enguany els seus estudis universitaris, que assolixen el nombre més alt de matrícules de primer curs de la seua història, fet que consolida l’acceptació de l’Escola, amb l’increment del nombre de matriculats que, any rere any, confien en la professionalitat i la implicació de l’equip d’EUSES TE.

Els graus consten de 4 cursos acadèmics, 5 en el cas de la doble titulació, en els quals l’estudiant rep una àmplia formació en els diferents àmbits de les Ciències de la Salut. Són estudis amb una gran càrrega d’assignatures pràctiques des de bon començament, a fi que els estudiants puguen adquirir la destresa que necessitaran un cop s’incorporen a la vida laboral. Tot això, és clar, sense dixar de banda les assignatures teòriques que, sens dubte, proporcionen als estudiants tots els coneixements, bàsics i específics, necessaris per a poder dur a terme les seues tasques en aspectes tan importants per a les persones com són la salut i el benestar.

Respecte al grau en Fisioteràpia en concret, este pretén abastir l’alumne, futur professional sanitari, de tots aquells recursos que utilitzarà en el seu treball diari, a l’hospital, a la consulta o gabinet de fisioteràpia i rehabilitació, escoles d’educació especial, balnearis, centres i residències geriàtriques o bé en algun dels molts altres àmbits d’actuació de la fisioteràpia. Tot això es fa mitjançant les classes teòriques i pràctiques dins la mateixa Escola. Ja a partir del segon curs acadèmic del grau universitari, compaginen les classes teòriques i pràctiques a l’Escola, amb les pràctiques externes, que són unes estades clíniques a diferents hospitals i clíniques de les Terres de l’Ebre. Gairebé 500 alumnes han estudiat o seguixen estudiant el nostre Grau en Fisioteràpia, 184 dels quals ja s’han graduat i ja poden exercir esta professió, alguns d’ells a l’estranger, ja que este és un ofici molt demanat dins i fora de les nostres fronteres.

Quant al grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), se seguix el mateix paràmetre que al grau en Fisioteràpia respecte a l’objectiu final de la inserció laboral dels graduats, amb la diferència que als estudis de CAFiE les pràctiques es realitzen el segon semestre del quart curs conjuntament amb el Treball de Fi de Grau, fins a culminar tots els coneixements i formació adquirits durant el transcurs de la carrera universitària per part dels alumnes.

Més de 300 estudiants han estudiat o estudien este Grau a EUSES TE, dels quals 92 ja han assolit el títol i poden treballar en Activitat Físca i Salut, Educació, Gestió Esportiva o Rendiment, les 4 principals branques d’ocupació per a estos professionals de la Salut.

En el marc del desè aniversari, EUSES TE està preparant una sèrie d’activitats per a commemorar una data tan assenyalada. Per una banda, es vol celebrar una gran trobada d’alumnes i exalumnes de l’Escola, perquè puguen reviure moments i compartir experiències, així com retrobar-se amb antincs companys i companyes, professors i professores. També està previst dur a terme una gran exposició fotogràfica amb les obres que els estudiants de CAFE han realitzat al llarg d’estos anys, dins el marc de l’assignatura Recreació, Oci i Turisme, que té com una de les seues activitats precisament la celebració d’un concurs anual de fotografia, sempre amb temàtica relacionada amb l’activitat física i l’esport. Per a esta ocasió es volen reunir els gairebé 100 treballs presentats, que ja s’exposen de manera permanent al centre, i organitzar una exposició per tal que tot el públic puga gaudir de la fotografia esportiva.

Una altra de les activitats proposades és una nova edició de la Cursa Rogaine EUSES TE, que este maig passat va dur-se a terme per primera vegada. Este és un tipus de cursa d’orientació en la qual els participants, en grups de 3 a 6, han d’orientar-se amb l’ajuda d’un mapa i una brúixola per a assolir tantes fites com puguen i alhora arribar a la meta amb el mínim temps possible. La primera edició, marcada per l’afectació de la pandèmia, va comptar amb la participació dels estudiants del Grau en CAFE, que van donar-ho tot per a gaudir d’una jornada esportiva i alhora lúdica.

En esta segona edició, i sempre que la situació ho permeta, es vol obrir la cursa no només als estudiants d’EUSES TE, tant de CAFE com de Fisioteràpia, sinó també als estudiants de la URV, universitat a la qual està adscrita EUSES TE, i altres estudiants del territori, així com a entitats i clubs esportius, per tal de fomentar la tan necessària cohesió social entre el jovent després d’una època tan dura per a ells. Un altre dels aspectes que es podria recuperar en esta edició i que tampoc va poder estar present és el voluntariat de Fisioteràpia, activitat amb la qual els estudiantts practiquen in situ i amb pacients reals com tractar els esportistes en acabar una competició, així com en el cas de tenir algun accident o lesió.

Els estudiants de Fisioteràpia tenen sempre la supervisió d’un graduat o graduada, que els guia i instruïx sempre. Estos voluntariats s’han hagut de suspendre durant la pandèmia, però són ja una gran tradició entre els estudiants d’EUSES TE, que al llarg d’estos 10 anys han participat en tota classe d’esdeveniments esportius: curses populars, triatlons, campionats de diverses categories i esports, i fins i tot en els Jocs del Mediterrani que es van dur a terme a Tortosa l’any 2018.

Tot això és només un tastet dels actes amb què EUSES TE commemorarà els seus 10 de vida.

Quant a l’inici del curs, a EUSES TE s’han estat preparant per a poder iniciar al curs de manera segura i alhora efectiva, sense dixar de banda la metodologia pròpia que els fa únics, el Learning by doing.

Algunes de les mesures que es posaran en funcionament són el control de l’aforament, així com la reducció dels grups a les assignatures pràctiques, o la instal·lació de circuits d’entrada i sortida diferenciats per tal de minimitzar les aglomeracions, i de dispensadors de gel hidroalcohòlic a les nostres instal·lacions. En l’àmbit docent, s’aprofitarà l’experiència d’estos cursos tan difícils per tal facilitar el seguiment de les classes siguen quines siguen les circumstàncies de cada moment. Els docents estan plenament capacitats per a poder seguir amb l’activitat acadèmica, posant en valor tots els coneixements i tècniques adquirits en la difícil situació que a poc a poc anem deixant enrere.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 87 = 93

Últimes notícies