HomeEntrevistes“Exhumar Franco té molt més rèdit electoral que identificar els cossos de...

“Exhumar Franco té molt més rèdit electoral que identificar els cossos de 33.000 víctimes de la Guerra”

Pregunta: Una vegada amb Franco fora, com veu el Valle de los Caídos?

Resposta: Ara s’han d’exhumar els més de 33.000 cossos que hi ha a l’interior! I identificar-los! No podem entendre que el PSOE utilitze la llei de memòria històrica amb diferent raser. No es pot fer una exhumació, dedicar-li tot el ressò mediàtic, que el govern hi siga present i després s’oblide dels milers de morts que continuen allà. Seria un sense sentit molt gran.

P: Els enterrats al Valle són a les criptes i en caixes que, en principi, van ser catalogades i referenciades pels benedictins de la basílica.

R: I si això és cert i es conserven els documents de llavors seria molt més fàcil i més econòmic identificar les restes d’estes víctimes que les que hi ha a les fosses. Sabem que prop d’una tercera part dels cossos poden estar en condicions molt dolentes perquè la basílica està excavada dins la roca, i hi ha hagut filtracions d’aigua, com s’ha vist per microcàmera. Moltes restes també estan barrejades, però siga com siga, és molt més fàcil l’exhumació de les criptes que treballar amb una fossa sota terra, que cal localitzar-la, excavar i aflorar les restes. 

P: Llavors…

R: És un tema de voluntat política. Ara s’ha tret Franco i no s’ha dit res de la resta de cossos per un tema purament electoralista. Què ven més a nivell electoral: exhumar Franco o recuperar 33.000 víctimes? És molt senzill i no acceptem que es juga amb els sentiments dels familiars i els cossos de les víctimes per un rerefons polític. I és el que ha fet el govern Sánchez amb l’exhumació de Franco.

P: El PSOE de Zapatero, però, va ser l’impulsor de l’actual llei de memòria històrica, el 2007.

R: Però mai va destinar ni un euro a obrir fosses. Si s’han obert fosses a l’estat espanyol és perquè ho han fet les entitats de memòria històrica, que això sí que ho permet la llei. Haurien de mirar què s’ha fet a Catalunya. Des de l’obertura de fosses, l’anul·lació de les sentències franquistes, el tancament de la presó Model i el que va significar o impulsar la recollida de mostres genètiques. Les polítiques de memòria estan a anys llum del Govern espanyol.

P: També han estat crítics amb les actuacions de la Generalitat.

R: Sempre ho som. Creiem que podríem fer més, destinar més recursos i obrir més fosses. Però hem de tenir en compte el moment polític que estem vivim, especialment estes setmanes i no tenim nous pressupostos. Ara s’està treballant, però, amb una nova llei de memòria històrica  que recopilarà les tres lleis que hi ha ara a Catalunya: la de fosses, la de memorial democràtic i la d’anul·lació de sentències sumaríssimes. Es dirà ‘llei de memòria històrica catalana’, hi hem participat i treballem perquè en el futur la memòria històrica estiga ben present, s’obren fosses sistemàticament i es veja la memòria històrica com un element més d’una democràcia consolidada.

P: Què creu que hauria de ser el Valle de los Caídos?

R: El que no ha de ser és el que és ara. Un espai construït per a enterrar els morts que va voler Franco i la dictadura. On s’exhibix simbologia feixista, hi ha monjos benedictins obertament feixistes, un restaurant on hi ha simbologia del ducat de Franco i on està enterrat Primo de Rivera. És necessari que siga un espai que es faça una reinterpretació, i que explique què va ser realment el franquisme, que explique que allò va ser un camp de treball dels presoners polítics i de guerra, que deixe d’enaltir la dictadura, que no tinga cossos de víctimes de la guerra i que siga un dessacralitzat i democràtic que parle del que ens intentava inculcar el bàndol franquista, i com va intentar influir i exercir el control social.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 80 = 83

Últimes notícies