HomeSocietatExhumen les restes de dos soldats de la Batalla de l’Ebre...

Exhumen les restes de dos soldats de la Batalla de l’Ebre a la Pobla de Massaluca

Es reprèn el pla de fosses a Catalunya amb una nova actuació a les Terres de l’Ebre. Quatre mesos després que hagen acabat les excavacions al mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, la Generalitat promou una nova exhumació, este cop a la Pobla de Massaluca.

Es tracta d’una intervenció molt menor per a recuperar les restes de dos soldats que van aparèixer en superfície el passat estiu en un camp d’ametllers de la partida de les Llenguaderes.

Les restes van ser localitzades el passat estiu per un home aficionat a l’arqueologia i que passejava per la zona quan va descobrir dos restes òssies en superfície que, en principi, podien ser dos fèmurs de cama esquerra.

Els Mossos d’Esquadra van activar els protocols pertinents i este dimecres, dia 27, la Generalitat n’ha començat els treballs d’exhumació, mitjançant l’empresa Iltirta, l’adjudicatària del pla de fosses.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va assistir a l’obertura i va destacar que “en els propers dies s’ha d’examinar si hi ha més restes al voltant” per tal de recuperar-les. Després, seguint la línia d’actuació del pla de fosses, els ossos es traslladaran fins al laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on s’analitzaran genèticament i es creuaran amb l’ADN dels familiars que busquen algun desaparegut durant la Guerra Civil, per a mirar d’identificar-les.

Fa anys, un veí del municipi ja va advertir que en aquell indret s’hi va trobar dos soldats morts durant la Guerra. “Un veí ja va avisar fa molts anys que en aquell lloc hi van trobar dos soldats morts de la Guerra. És molt probable que se’ls enterrés al mateix lloc on van caure i ara n’hagen aflorat les restes”, ha explicat al setmanari l’alcalde de la Pobla de Massaluca, Antoni Ferré.

Les primeres excavacions, a més, han tret a la llum diferents tipus de munició i casquets de bala fets servir. “És un dels pocs punts sagnants que va tenir la Pobla de Massaluca durant la Guerra, i sembla que es tractaria d’un escamot de republicans que feien una incursió en territori nacional, quan van ser atacats”, planteja Ferré. Tot i això, ara els arqueòlegs examinaran si hi ha més restes humanes a la zona i es catalogarà tot el material que es recuperi de la fossa.

 

Rehabilitació del poble vell

En la seva visita a les Terres de l’Ebre, la consellera Ciuró va visitar per primer cop el Poble Vell de Corbera d’Ebre i va assegurar que “abans d’acabar l’any se’n presentarà el projecte de rehabilitació i consolidació”, les obres del qual “està previst que comencen durant la propera primavera”.

Les intervencions consistiran a apuntalar-ne algunes de les restes i, en altres fases, també s’hi senyalitzaran els espais d’interès històric per a facilitar les visites turístiques a l’espai.

“El Poble Vell és un lloc emblemàtic d’interès nacional i ha de ser un lloc per a començar a explicar tota la barbàrie i els horrors que es van viure durant la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre”, ha destacat Ciuró.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

73 + = 79

Últimes notícies