HomeCulturaÈxit d'assistència a l'estrena del documental 'Arrels de Mar' a les Cases...

Èxit d’assistència a l’estrena del documental ‘Arrels de Mar’ a les Cases d’Alcanar

Divendres, 17 de juny, al Club Nàutic de les Cases d’Alcanar, va tenir lloc l’estrena del documental Arrels de mar, una pel·lícula documental dirigida per Emanuel Munteanu i Laura Vargas-Machuca que ens endinsa en el món de la mar a través dels testimonis de professionals de la mar de les Cases i d’altres municipis de les Terres de l’Ebre i la Costa Daurada. A l’acte de presentació hi van assistir prop d’una setantena de persones, ente les quals hi havia alguns dels protagonistes del documental.

Arrels de mar va endinsar els espectadors en el món de la mar i la seua gent mitjançant els testimonis i les històries d’aquells i aquelles que d’alguna manera han trobat la seua vocació a la mar. Passat, present i futur de la pesca s’ajunten per donar a conèixer un dels oficis característic a les Cases d’Alcanar i més antics de la nostra societat. El resultat és un homenatge a totes les persones que es dediquen en cos i ànima a la mar i lluiten cada dia per tirar endavant aquest ofici, on hi ha falta de relleu generacional, on les condicions cada vegada són més precàries i on el paper de la dona no està valorat.

Un dels directors, Emanuel Munteanu explica que “la idea d’aquest projecte va sorgir fa més de 5 anys quan vaig conéixer per primera vegada el port de les Cases d’Alcanar i va enamorar-me, em va sorprendre la seua dimensió i les poques barques de pesca que hi havia. Mentre passejava pel moll vaig fixar-me en les embarcacions i els mariners que arribaven a terra carregats de peix i vaig preguntar-me si la gent coneixia veritablement què era l’ofici de pescador i tot el que l’envolta”.

En concret, de les Cases s’ha comptat amb la participació de la família de pescadors i remendadores, Escala Ribot, i de Iolanda Fibla, treballadora de la Confraria de les Cases d’Alcanar. L’altra directora, Laura Vargas-Machuca detalla que “són històries d’amor, de superació, i d’esperança. Però també són històries de pèrdua, com la que malauradament es va patir amb la marxa del José Miguel Escala, una de les famílies protagonistes del documental que ens ho va posar fàcil des del principi i als que estem molt agraïts donades les circumstancies”.  

Per la seua banda, Jordi Monfort, regidor de Turisme, afegeix que “les Cases, més enllà d’un front marítim bonic i únic, és la seua gent, les persones que la fan ser com és.  I per poder explicar que són les Cases cal explicar i entendre qui és la seua gent. La gent del mar: com viuen, què pensen, a què aspiren, què els neguiteja, què els mou a fer el que fan…” En aquest sentit, “este documental contribueix en gran manera a projectar-nos i donar-nos a conèixer, però, sobretot, és un testimoni únic, de valor incalculable, que perdurarà i que contribuirà a fer que les generacions futures puguen entendre d’on venen i estimar les seues arrels. Les arrels de mar”, conclou el regidor.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

37 + = 44

Últimes notícies