HomeHist貌riaMem貌ria Democr脿ticaExperts nacionals i internacionals debaten sobre el turisme de mem貌ria a les...

Experts nacionals i internacionals debaten sobre el turisme de mem貌ria a les Terres de l’Ebre

M茅s d鈥檜na vintena d鈥檈xperts vinculats a diverses disciplines 鈥撁爉bit acad猫mic, instal路lacions muse铆stiques, institucions de recerca i observatoris internacionals鈥 participaran, entre avui i dissabte, a les I Jornades Internacionals de Mem貌ria, Hist貌ria P煤blica i Turisme. Es tracta d鈥檜na iniciativa del Memorial Democr脿tic, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i els Serveis Territorials del Departament a les Terres de l鈥橢bre que pret茅n obrir marcs de debat i di脿leg al voltant dels reptes i les oportunitats que planteja el turisme de mem貌ria a Catalunya.

L鈥檕bjectiu final 茅s, sobretot, potenciar el car脿cter educatiu i c铆vic d鈥檃quest model i, alhora, prevenir el risc de banalitzaci贸 dels espais que el conformen. 鈥Inaugurem la primera edici贸 d鈥檜nes jornades pioneres, que aspirem que esdevinguin una realitat consolidada els propers anys鈥, ha dit el director del Memorial Democr脿tic, Jordi Font Agull贸, a l鈥檃cte de presentaci贸.

Les Terres de l鈥橢bre han estat l鈥檈scenari que ha acollit les jornades; concretament, els municipis de Tortosa i Corbera d鈥橢bre. 鈥La tria de la ubicaci贸 ha estat cabdal i un eix estrat猫gic des del principi. La regi贸 constitueix un dels espais m茅s representatius de la gran riquesa del patrimoni memorial de Catalunya鈥, ha explicat el director. De fet, totes les activitats previstes tindran lloc a l鈥檈sgl茅sia del Poble Vell de Corbera d鈥橢bre, declarat l鈥檃ny 1992 com a B茅 Cultural d鈥橧nter猫s Nacional. 鈥Entenem l鈥櫭簊 divulgatiu i pedag貌gic d鈥檃quest tipus d鈥檌ndrets com una eina imprescindible de desenvolupament local i com un poder贸s agent de transformaci贸 social鈥, ha afegit.

En aquest sentit, les jornades es plantegen com un espai deliberatiu i transversal. Entre les nombroses activitats programades, s鈥檋i inclouen pon猫ncies, col路loquis, taules rodones i confer猫ncies. D鈥檃ltra banda, tamb茅 s鈥檕fereix als assistents la possibilitat d鈥檌nscriure鈥檚 a visites guiades a exposicions i equipaments culturals punters, com el Centre d鈥橧nterpretaci贸 115 dies, situat a Corbera d鈥橢bre, o la mostra 鈥Invisibles per貌 decisives鈥, que rememora el paper de les dones durant la batalla de l’Ebre.

Entre els diversos participants, sobresurten reconeguts perfils internacionals i nacionals pel que fa l鈥檈studi i la divulgaci贸 de la mem貌ria democr脿tica; per exemple, Audrey Chaix, directora del Mus茅e de la Grande Guerre de Meaux (Fran莽a); Anne Hertzog, professora de la Universit茅 Cergy-Pontoise; David Gonz谩lez, professor de la Universitat de Barcelona; Cinta Farn贸s, directora del COMEBE; Miquel Aguirre, director del Museu Memorial de l鈥橢xili (la Jonquera); Isidora S谩ez Rosenkranz, doctora en Did脿ctica de les Ci猫ncies Socials i del Patrimoni,.

La cloenda coincidir脿, a m茅s, amb la celebraci贸 de la Nit dels Museus. El cantant Eric Vinaixa ser脿 l鈥檈ncarregat de posar el punt final a les jornades, amb un espectacle po猫tic, narratiu i musical que homenatjar脿 el poeta Roc Llop, exiliat i deportat al camp nazi de Mauthausen-Gusen.

Pel que fa a l鈥檕rganitzaci贸, les jornades han estat possibles gr脿cies a la col路laboraci贸 i implicaci贸 dels ajuntaments de Tortosa i de Corbera d鈥橢bre, aix铆 com de la Universitat Rovira i Virgili.

La Xarxa d鈥橢spais de Mem貌ria Democr脿tica, epicentre del turisme de mem貌ria

Actualment, a Catalunya, el model tur铆stic de mem貌ria s鈥檈structura al voltant la Xarxa d鈥橢spais de Mem貌ria Democr脿tica, que agrupa un conjunt d鈥檌ndrets representatius del patrimoni memorial del pa铆s i articula una voluntat comuna perqu猫 aquests punts es recuperin, es conservin i es difonguin. A dia d鈥檃vui, t茅 prop de 200 espais adherits, entre els quals s鈥檌nclouen centres expositius, trinxeres, b煤nquers, fosses comunes, camins de mem貌ria, monuments memorials, arxius i centres de documentaci贸.

El Memorial Democr脿tic 茅s la instituci贸 que coordina i gestiona la Xarxa d鈥橢spais de Mem貌ria Democr脿tica, i ofereix serveis d鈥檃ssessorament i de col路laboraci贸 als ajuntaments i les associacions memorialistes que ho sol路liciten. Les compet猫ncies s鈥檈nfoquen sobretot en temes vinculats a la senyalitzaci贸 de llocs i camins, aix铆 com a la creaci贸 d鈥檌tineraris de mem貌ria democr脿tica.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 88 = 95

脷ltimes not铆cies