HomeSocietatFalsa alarma a Alcanar i la Ràpita davant la proliferació de bernats...

Falsa alarma a Alcanar i la Ràpita davant la proliferació de bernats pudents i marbrejats

L’Ajuntament d’Alcanar informava fa uns dies, a través de les seues xarxes socials, sobre la detecció d’una nombrosa presència de xinxes en diferents punts del municipi. Davant d’això, tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) van desplaçar-se al municipi per a analitzar la situació i valorar possibles actuacions.

En este sentit, Jaume Pla, responsable tècnic de l’àrea de salubritat pública del Copate, explica que la població d’insectes que han proliferat a la perifèria d’Alcanar i de les Cases són els bernats pudents i els bernats marbrejats, unes espècies d’insectes hemípters de la família Pentatomidae, que en cap cas suposen un problema de “salubritat pública”, si no més aviat són “una plaga agrícola”. En este sentit, Pla ha fet una crida a la “calma” i la “tranquil·litat” de la ciutadania perquè no es tracta d’una plaga que tinga “cap afectació per a la població ni per als animals”, sinó que afecta les fruites i hortalisses, com tomateres i pimentoneres, diu, així com a algunes plantes i arbres fruiters i ornamentals.

Pel que fa al municipi concret d’Alcanar, Pla ha detallat que els focus d’estes espècies es concentren a la perifèria de les Cases, concretament en zones on hi ha camps agrícoles. Tanmateix, el tècnic del Copate afirma que d’estos insectes “n’hi ha hagut sempre”, tot i que és cert que “el canvi climàtic i les elevades temperatures”, amb un mes d’octubre en què la calor és ben present, són “algunes de les possibles causes perquè hi haja tanta presència d’estos insectes”.

Així mateix, Pla també ha assenyalat que s’ha incrementat la presència d’esta espècie de xinxes al passeig marítim de la Ràpita, on hi ha nombroses zones enjardinades en habitatges particulars, i també s’ha detectat una proliferació a Jesús.

De fet, el tècnic del Copate apunta que des de diferents municipis del territori, com Camarles, també s’han posat en contacte amb l’ens a causa d’estos insectes. En tots estos casos, Pla determina que s’ha informat els membres del consistori “que no passa res, que es tracta d’un problema fitosanitari i no de salubritat; i tot i que en un moment concret del dia poden veure’s fanals amb una quarantena d’exemplars, al cap d’unes hores pots anar-hi i no trobar-ne cap”.

Malgrat això, reivindica que no s’han de confondre estos insectes amb les “xinxes de llit” que avui dia estan tenint força presència mediàtica arran de la problemàtica que s’està vivint a París (França) amb l’increment d’esta plaga en espais comunitaris com hospitals, transports públics, cinemes o cases particulars.

“No tenen res a veure. Els bernats pudents i els marbrejats no suposen cap problema per a la població, ni piquen, ni provoquen al·lèrgies ni transmeten malalties, així com tampoc busquen entrar a les cases. Tanmateix, si es trepitgen desprenen una olor desagradable”. És per això que determina que “no s’ha de fer cap tractament específic als carrers de la població, a excepció d’aquelles afectacions que puga provocar a l’agricultura o a les zones enjardinades”. Així, indica que es tracta d’una situació “temporal”, amb la qual hem d’aprendre a “conviure-hi”.

En este sentit, determina que “ens hem fet uns pudents, i avui dia tot ho volem matar. Hem d’entendre que els insectes també viuen a este món, i que quan vindrà el fred, no n’hi haurà, com tampoc hi ha mosquits o mosques”.

A més a més, Pla detalla que “cada cop hi haurà més plagues, perquè les altes temperatures comporten que s’allarguen els cicles vitals de nombroses espècies, com estes xinxes, però també de les escarabitxes, per exemple”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

24 + = 30

Últimes notícies