HomeMedi AmbientLa Taula de Consens demana a Acció Climàtica la redacció del pla...

La Taula de Consens demana a Acció Climàtica la redacció del pla de gestió del Parc Natural

La Taula de Consens del Delta de l’Ebre s’ha reunit amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, per tal d’abordar diferents qüestions de l’agenda Delta que depenen del Govern català. A més de fer el seguiment de les actuacions emmarcades en l’Estratègia Delta de la Generalitat, també es va traslladar al conseller el malestar per l’expedient d’atermenament obert pel Govern espanyol i la necessitat de redactar el pla de gestió del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Estratègia delta

Pel que fa al seguiment de les actuacions emmarcades en l’Estratègia Delta de la Generalitat, des de la Taula de Consens celebren que el Govern català “està complint amb tots els objectius i també, i molt important, els terminis temporals establerts”, ha dit el portaveu de la Taula, Xavier Curto. Ha destacat que estan molt avançades les obres de reforç perimetral de les llacunes, també s’ha avançat en els projectes dels camins de guarda de les dos badies o amb les actuacions del Pigade (Pla integral de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre). Respecte al projecte tècnic per definir les actuacions per reforçar el front litoral del Delta amb la gestió de sorres marines –la redacció del qual es troba en procés de licitació-, Curto ha defensat la proposta del Govern català de moure milions de metres cúbics de sorres a partir dels dipòsits d’arena submergida localitzats davant de la costa del Delta, cosa que permetria emular el model holandès. Davant els dubtes expressats pel Servei Provincial de Costes -que ha advertit que el Delta és un sistema sedimentàriament tancat i que la mobilització de grans quantitats de sorres podria accelerar el fenomen de tancament de les badies- Curto ha insisitit que, si bé “són dubtes raonables”, veu “impensable” la possibilitat que es plantege mobilitzar “de cop” els 11 milions de m3 de dèficit sedimentari que té el Delta: “És de lògica pensar que hi haurà diferents projectes i diferents licitacions que acabaran definint la quantitat de sorres que caldrà mobilitzar”.

A la reunió amb el conseller Mascort, des de la Taula de Consens es va reiterar també l’exigència que un membre de la Taula estiga present a les comissions bilaterals Estat-Generalitat sobre el Delta. Una comissió que està totalment aturada des de la convocatòria d’eleccions i per la provisionalitat de l’actual Govern espanyol.

pla de gestió del pnde Una altra de les peticions fetes al conseller d’Acció Climàtica és la necessitat de tirar endavant amb una nova redacció del pla de gestió del Parc Natural del Delta de l’Ebre, ja que l’actual es basa en el decret de creació de l’any 1983. “Per a la Taula, este és un tema molt important”, ha dit Curto, que recorda que en qualsevol planificació ambiental que s’ha de fer al delta de l’Ebre, “es té molt en compte què en diu el Parc Natural i què en diu el seu pla de gestió”. Així, des de la Taula ja han començat a treballar en diferents propostes “que nosaltres entenem que s’han d’incorporar al pla de gestió del Parc Natural”. Segons Curto l’objectiu és que este Pla de Gestió estiga vigent en la nova planificació hidrològica del 2027 o de cara al redactat final del Pla de Protecció del Delta de l’Ebre.

Finalment, des de la Taula van transmetre també al conseller el malestar pel fet que l’Estat haja tirat endavant amb l’expedient d’atermenament, malgrat el compromís que hi havia per part de la ministra Teresa Ribera d’aturar la revisió del domini públic marítim terrestre a l’espera del Pla de Protecció. Des de la Taula asseguren que no estan d’acord amb la quantitat d’hectàrees d’arrossars que es proposa incorporar al domini públic, així com tampoc el fet que incloga algunes infraestructures com les estacions de bombament de les comunitats de regants.

La Taula de Consens ha incorporat nous membres des de les eleccions municipals del passat mes de maig: els nous alcaldes de la Ràpita i Camarles i l’alcaldessa de Sant Jaume d’Enveja, que en té la presidència.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 7 =

Últimes notícies